16 / 04 / 2024

Apartmanda ısı yalıtımına uygun fiyatta uzun vadeli kredi geliyor!

Apartmanda ısı yalıtımına uygun fiyatta uzun vadeli kredi geliyor!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Tasarruf için yatırım yapan şirkete nerede olduğuna bakılmaksızın 5. Bölge’deymiş gibi teşvik vereceğiz. Ayrıca apartmanının ısı yalıtımını yapan vatandaşa da uygun fiyatta uzun vadeli kredi planlıyoruz.” dedi



Cari açığı artıran enerji harcamasına karşı ‘tasarruf tedbirleri’ çok yakında devreye girecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, apartmanına ısı yalıtımı yaptıran ev sahiplerinin ısınma masraflarını düşürerek, 2.5 yıl içinde sonuç almaya başladığını vurguladı ve “Uzun ve ucuz kredi sağlamayı bankacılık sistemiyle görüşerek, vatandaşı bu konuda teşvik edeceğiz” dedi. Bakan Yıldız, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın geçen hafta gazetelerin ekonomi müdürlerine açıkladığı ‘enerji teşvik paketi’yle ilgili şunları söyledi:   


POMPALARINI DEĞİŞTİREN FABRİKALARA 


“Sanayide kendi enerji tüketimlerini daha verimli hale getiren mevcut fabrikalara teşvik sağlayacağız. Örneğin sanayi şirketinde elektrik tasarrufu sağlamak için pompalarını değiştirenlere, beşinci bölgede yatırım yapılmış gibi teşvik uygulayacağız. Ya da eğer şirket jeotermal enerji kapsamında sondaj makinesi getiriyorsa, onu da teşvik kapsamına almayı planlıyoruz.   


YALITIM 2.5 YILDA AMORTİ EDİLİYOR


Apartmanına izolasyon (ısı yalıtımı) yaptıranlara teşvik vereceğiz. Evinize izolasyon için yaptığınız yatırım, ısınma masrafı açısından 2.5 yılda kendisini amorti ediyor. Vatandaş için bunu bankacılık sistemiyle sistematize etmek istiyoruz. Uzun vadeli, ucuz kredi sağlanmasını teşvik edeceğiz.” 


165 MİLYON DOLAR UÇTU


DOĞALGAZA kota getirilmesinin vatandaşı koruma amacına dayandığını vurgulayan Yıldız, “Doğalgaza zam olmadığı halde birçok vatandaş önceden alım yaparak, şirketlere 165 milyon TL ödedi. Vatandaş, parasını boş yere niye şirketlere yatırsın? Bundan kota getirdik” dedi.


REFAH ARTTIKÇA ELEKTRİK ÜRETİMİ DE ARTIYOR


ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, “Halkın refah seviyesi arttıkça, elektrik kullanımı da artıyor. Bu hıza yetişmemiz lazım” dedi. Yıldız ayrıca, alım gücünün artmasıyla kullanılan elektrikli eşya sayısındaki artışa da işaret ederek, “Tasarruf planlarını öne aldık” diye konuştu. 

Akşam/Ebru TOKTAR ÇEKİÇ


Geri Dön