23 / 04 / 2024

Apartmanda kat maliki!

Apartmanda kat maliki!

Apartmanda kat maliki haklarını düzenleyen kanunla kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartıyla, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahip oluyor...




Apartmanda kat maliki!


Apartmanda bağımsız bölüme sahip, kat maliki hem sahip olduğu bağımsız bölüm üzerinde hem de apartman içerisindeki ortak yerler üzerinde bazı haklara sahip oluyor.


Apartmanda kat malikinin sahip olduğu haklar arasında sahip olduğu bağımsız bölümü isteğine göre kullanması bulunuyor. Ancak bu kullanımı sırasında diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi, binanın ortak giderlerine katılması, yükümlüsü olduğu aidat parasını zamanında ödemesi, çevreye aşırı taşkınlık yaparak rahatsızlık vermemesi gerekiyor. Ayrıca apartman yönetimi toplantısına katılma sorumluluğu da bulunuyor. Toplantıya katılamayacağı zaman yerine vekil tayin edebiliyor.


Söz konusu apartmanda kat maliki hakları, apartman kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Kat maliklerinin hakları:

I - Bağımsız bölüm üzerinde:

Madde 15 - Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.


II - Ortak yerler üzerinde:

Madde 16 - Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. 


Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.



Apartman toplantısında oy hakkı!
Pencerelere demir yaptırmak için apartmandakilerin izni gerekir mi?
Apartman yönetim planı kararları nasıl alınıyor?
Kat maliki kurulu kimlerden oluşur?
Kat maliki kimlere vekalet verebilir?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön