25 / 04 / 2024

Apartmanlarda yangın merdiveni zorunlu mu?

 Apartmanlarda yangın merdiveni zorunlu mu?

Yangın merdivenleri, özellikle çok katlı yapılarda meydana gelebilecek olumsuz bir durumda içerideki insanlarının bu durumdan kurtulmasını sağlayan yapılar olarak tanımlanıyor.Peki, apartmanlarda yangın merdiveni zorunlu mu?



Apartmanlarda yangın merpeni zorunlu mu?

Yangın merpenleri çok katlı yapılarda yangın başta olmak üzere herhangi bir olumsuzlukta çıkış olarak tasarlanan yapılardır. Bu yapılar binanın dış kısmına monte edilip,özel olarak tasarlanıyorlar. Sadece yangın durumunda değil her türlü doğal afetlerde veya olumsuz insani durumlarda da hayati fayda sağlayabiliyorlar.


Yangından Korunma Yönetmeliği kapsamında bazı kriterlere göre ayrılan ve genel kullanım niteliği belli olan binalar için yangın merpeni inşa edilmesi zorunlu tutuluyor.Yangın merpeni yapılması zorunlu yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:


- Toplanma amaçlı binalar : Genel olarak insanların tören, ibadet, ulaşım, eğlence, yeme içme gibi çeşitli amaçlarla bir araya geldikleri tahmini olarak 50 kişi üzeri kapasiteye sahip binalar veya binaların bu kriterlere uyan bölümleri için bu zorunluluk uygulanıYOr. Örneğin ibadet yerleri, restoranlar, spor salonları, sinema, tiyatro gibi alanlar bu sınıfa giriyor.


- Sağlık Hizmeti amacıyla kullanılan hastane, bakım evleri, huzurevleri, kreş, doğumevleri gibi mekanlarda 4 kişinin yatırılma kapasitesine sahip olması mekanı bu sınıfa sokuyor.


- Konaklama amacıyla kullanılan otel, yurt, han, apartmanlar, pansiyonlar gibi yapılarda yangın merpeni bulundurulması zorunu oluyor.


-  Ticaret amaçlı kullanılan yani ticari malların teşhiri ve satışı için kullanılan binalar da bu  sınıfa giriyor. Alışveriş merkezleri, marketler, büyük mağazalar vb.yerler bu gruba giriyor.


- İş amaçlı büro hizmetlerinin görüldüğü binalarda yangın merpeni zorunlu oluyor. Bu sınıfın içine bankalar, belediyeler, mahkemeler, üniversiteler giriyorr.


Yangın merpeni için, aksi belirtilmedikçe, 25 kişinin aşıldığı yüksek tehlikeli yerler ile 50 kişinin aşıldığı her mekanda en az 2 çıkış bulunması şartı aranıyor. Kişi sayısı 500 kişiyi geçerse, en az 3 çıkış ve 1000 kişiyi geçerse, en az 4 çıkış zorunluluğu bulunuyor.


Yangın merpenleri, yapının dışında yapılabiliyor,fakat bu konuda bazı husular bulunuyor.Mesela bina yüksekliği 21.50 metreden fazla olan binalarda, bina dışında açık merpenlere izin verilmiyor.


Kiracı apartman aidatı ödemezse ne olur?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com




Geri Dön