26 / 04 / 2024

Aralık ayı kira artış oranları hesaplama!

Aralık ayı kira artış oranları hesaplama!

Mesken ve işyeri kiralamalarında, kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki zam hesabı nasıl yapılır? İşte Aralık ayı kira artış oranları hesaplama örneği...



Aralık ayı kira artış oranları hesaplama!

Mesken ve işyeri kiralamalarında, kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Mal sahibi kiracısına istediği oranda değil, kanunda belirlenen hesaplama doğrultusunda zam yapabiliyor.


Ancak kanun kapsamında yapılan düzenlemeler gereğince, işyeri sahipleri kiracılarına 2020 yılına kadar istediği oranlarda zam yapabiliyor.


Buna karşın mesken sahiplerinin dönemin ÜFE oranları doğrultusunda yapmaları gerekiyor. ÜFE oranları ise, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Örnek

Aralık ayı kira artış oranları hesaplama..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,97 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,18 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,32 artış gösterdi.


Kira artışı hesaplamasında açıklanan ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 2014 Aralık ayında meskenlerde kiracıya en fazla yüzde 8,36 oranında zam yapılacak.


Hesaplama örneği:

Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 8,36

Zam oranı: 83,6 TL

Zamlı kira bedeli: 1.083,6 TL



Üretici fiyat endeksi Kasım 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön