29 / 03 / 2024

Arap kraliyet aileleri Boğaz'da yalı arıyor!

Arap kraliyet aileleri Boğaz'da yalı arıyor!

Turkey Sotheby's Yönetim Kurulu Başkanı Hitay'ın anlattıklarına göre Arap kraliyet aileleri Boğaz'da yalı ve lüks otel arıyor... Genel Müdür Özver ise birkaç gün önce yaşadığı olayı şöyle aktardı...



Turkey Sotheby's Yönetim Kurulu Başkanı Hitay'ın anlattıklarına göre Arap kraliyet aileleri Boğaz'da yalı ve lüks otel arıyor... Genel Müdür Özver ise birkaç gün önce yaşadığı olayı şöyle aktardı: Katar şeyhinin sağ koluna birkaç otel gösterdik. 'Ben Swissotel'de kalıyorum, elinizde onun gibi bir şey yok mu' dedi

Hitay Yatırım Holding, bundan 7 ay önce, 45 ülkede 570'e yakın ofisi bulunan, dünyanın en yaygın lüks gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden biri olan Sotheby's'i Türkiye'ye getirdi. şžirketin başına da çiğdem Hitay geçti. çiğdem Hitay, Turkey Sotheby'te müşteriye, 'özel' hizmet sunduklarını, portföylerinin her geçen gün geliştiğini anlatıyor. Kısa sürede, 'yabancı yatırımcıların Türkiye'de ilk çaldığı kapı' haline gelmeyi planladıklarını söyleyen çiğdem Hitay ve Turkey Sotheby's Genel Müdürü Arman Özver ile orta-uzun vadeli hedefleri ve yabancı yatırımcının Türkiye ilgisi üzerine konuştuk...

Sotheby's'i Türkiye'ye getirmek nereden aklınıza geldi

Hitay: Evet aslında biliyorsunuz biz Teknoloji Holding döneminde IT sektöründeydik ve gayrimenkulle hiç alakamız yoktu. Daha sonra bir gün arkadaşlarla sohbet ederken 'Sotheby's Türkiye'de niye yok' diye konuşuldu. Biz de 'niye getirmiyoruz' diye düşündük. Ve girişimde bulunduk. Tabii hemen olmadı. Görüşmeler 2 yıl sürdü. Bizden önce de çok kişiyle görüşmüşler ama bizi seçtiler

19 yabancıdan talep geldi

Zeki Paşa Yalısı'na nasıl talepler geliyor

ç.H.: şžimdiye kadar 20 civarında talep geldi, bunlardan sadece biri Türk. Financal Times'ta Zeki Paşa Yalısı ile ilgili bir makale yayınlandığı için Amerikalılardan çok talep var. Yalıyı butik otel olarak işletmek isteyen yabancı otel zincirleri var. Bir de tabii oturmak için almak isteyen zengin Araplar var.

Zeki Paşa Yalısı'nı butik otel yapmak istiyorlar

Ünlü Zeki Paşa Yalısı da sizin portföyünüzde.. Nedir fiyatı

ç.H.: Yalı, Boğaz'ın en güzel lokasyonunda... Fiyatı 115 milyon dolar.

115 milyon dolar mı Peki neden bu kadar pahalı

ç.H.: Tabii konumu ve 130 metre rıhtımı olması çok önemli. Ama bunun yanı sıra içinde bulunan paha biçilmez tarihi eserler de var. 2. Abdülhamit'in Zeki Paşa'ya hediye ettiği, üzerinde Abdülhamit'in tuğrası da bulunan çok değerli bir avize var mesela. Bir de, dünyada toplam 4 tane bulunan ve bunlardan üçü Londra'da Louvre Müzesi'nde sergilenen konsol var yalının içinde.

İlle de Boğaz'da

En çok ilgi nereden

A.Ö. Özellikle Arap ülkeleri dikkat çekiyor. Yaşamak için yalı almak istiyorlar. Yatırım için de otel... Mesela şu anda Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi ve Katar'ın kraliyet ailesinden insanlar İstanbul'da hem yalı hem de otel arayışı içinde.  

Özelikle yalıda mı oturmak istiyorlar

ç.H.: Evet Boğaz'da yalı istiyorlar. Boğaz dışında başka bir yere bakmıyorlar.

Swissotel gibi bir otel istedi

Arap ülkelerinden İstanbul'a talep çok mu

ç.H.: 20-25 taleple karşılaştık. Bodrum'da yazlık isteyen de çok.

Yatırım planları ne

A.Ö.: Konut projeleri geliştirmek istiyorlar. Tabii otel de satın almak istiyorlar. Geçen gün Katar şeyhinin sağ kolu konumundaki kişi buradaydı. Otel yatırımı yapmak istediklerini söyledi. Portföyümüzdeki otelleri gösterdik. 'Bunlar küçük. Ben Swissotel'de konaklıyorum. Onun gibi bir oteliniz yok mu' dedi.

şžimdiye kadar aktif değildim, 'gayrimenkul bana göre' dedim

Sizi daha önce iş hayatında aktif olarak görmemiştik.

ç.H.: Evet açıkçası ben holdingde hiçbir şirketle yakından ilgilenmiyordum. Pazarlama mezunuyum. şžimdiye kadar aktif olabileceğim bir alan olmamıştı iştiraklerimiz içinde. Geri planda kalmıştım ama her şeyden haberim vardı. Gayrimenkul danışmanlığı ise aktif olabileceğim, bir iş diye düşündüm.

Sotheby's ne yapar

ç.H.: Sotheby's her türlü lüks gayrimenkulde alım satım kiralama işi yapan bir firma. Bankacılık yapar gibi müşteriye butik hizmet veriyoruz.
Akşam/şženay KÖşžDERE


Geri Dön