19 / 03 / 2024

Arap müşteri getiren turizm acenteleri emlakçılığa soyundu!

Arap müşteri getiren turizm acenteleri emlakçılığa soyundu!

İnşaat şirketlerinin yerli müşteriye farklı, yabancı müşteriye farklı fiyatlar uyguladığını belirten İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, “Turizm acenteleri özellikle Arap müşterilerden fahiş ücretlerde hizmet bedeli  alıyor. Bu başıbozukluğun önüne geçilmeli” diye konuştu.



 

TÜİK Nisan 2019 konut satışları rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Satışlarda geçen seneye oranla yüzde 18,1 oranında düşüş var. Yabancılara yapılan konut satışı ise yüzde 82 arttı. İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan konut satış rakamlarını değerlendirdi.

Yetkililer Mağduriyetleri Önlemeli

Açıklanan verilerde yabancıların emlak alımlarının arttığını söyleyen İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, bu konuda 250.000 USD üzerindeki alım-satımlarda yabancılara vatandaşlık verilmesinin ülkemiz lehine etkilendiğini söylüyor. Ulvi Özcan yabancıya satış konusunda ciddi bir başıbozukluk olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “İnşaat şirketleri yerli müşteriye farklı, yabancı müşteriye farklı fiyatlar uyguluyor. Bazı turizm acentelerinin de özellikle Arap müşterilerden fahiş ücretlerde hizmet bedeli (komisyon) aldıklarını veya fiyatın üzerine koyduklarını duyuyoruz. Bunlar ülkemizin ve sektörümüzün marka değerini negatif etkileyen durumlardır. Yetkililerin bu konulara duyarlı olması ve mağduriyetleri önleyici aksiyon alması gerekiyor.”

Piyasa nezle olunca emlak sektörü zatürre oluyor

Dünyanın içinde olduğu sosyal ve ekonomik durumdan Türkiye’nin de etkilendiğini  belirten İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan şu şekilde devam etti: “Konut satış rakamlarının yüzde 18,1 ile düşüş yaşayarak gerilemesi de bu durumu teyit etmektedir. Bir ülkede reel sektördeki pozitif ve negatif verilerin en son yansıyacağı ve uzunca süre etkisini göstereceği adres emlak sektörüdür. Bu nedenle inşaat sektörünün içinde bulunduğu durum doğrudan emlak sektörünü etkiliyor. Çünkü piyasa nezle olunca emlak sektörü zatürre oluyor.”

2019 Nisan'da yabancıya konut satışında Irak yine zirvede! 

Yabancılar üç ayda 9 bin 618 konut aldı!


Geri Dön