27 / 04 / 2024

Turizm acenteleri emlakçılığa soyundu!

Turizm acenteleri emlakçılığa soyundu!

İSTEB Başkanı Ulvi Özcan, TÜİK Nisan 2019 konut satışları rakamlarını değerlendirdi. Özcan, Arap müşteri getiren turizm acentelerin emlakçılığa soyunduğunu söyledi.



TÜİK Nisan 2019 konut satışları rakamları açıklandı. Konut satışlarında 2018 yıla oranla yüzde 18,1 oranında düşüş yaşandı. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 82 artış kaydetti. İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan sonuçlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Yetkililer Mağduriyetleri Önlemeli

Yabancıların emlak alımlarının arttığını söyleyen İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, bu konuda 250.000 USD üzerindeki alım-satımlarda yabancılara vatandaşlık verilmesinin ülkemiz lehine etkilendiğini kaydetti. Yabancıya satış konusunda ciddi bir başıbozukluk olduğunu vurgulayan Ulvi Özcan, şu açıklamalarda bulundu: “İnşaat şirketleri yerli müşteriye farklı, yabancı müşteriye farklı fiyatlar uyguluyor. Bazı turizm acentelerinin de özellikle Arap müşterilerden fahiş ücretlerde hizmet bedeli (komisyon) aldıklarını veya fiyatın üzerine koyduklarını duyuyoruz. Bunlar ülkemizin ve sektörümüzün marka değerini negatif etkileyen durumlardır. Yetkililerin bu konulara duyarlı olması ve mağduriyetleri önleyici aksiyon alması gerekiyor.”

Piyasa nezle olunca emlak sektörü zatürre oluyor

Dünyanın içinde olduğu sosyal ve ekonomik durumdan Türkiye’nin de etkilendiğinin altını çizen İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan şunları söyledi: “konut satış rakamlarının yüzde 18,1 ile düşüş yaşayarak gerilemesi de bu durumu teyit etmektedir. Bir ülkede reel sektördeki pozitif ve negatif verilerin en son yansıyacağı ve uzunca süre etkisini göstereceği adres emlak sektörüdür. Bu nedenle inşaat sektörünün içinde bulunduğu durum doğrudan emlak sektörünü etkiliyor. Çünkü piyasa nezle olunca emlak sektörü zatürre oluyor.”


Geri Dön