24 / 04 / 2024

Arap oturmak, Amerikalı butik otel için yalı istiyor!

Arap oturmak, Amerikalı butik otel için yalı istiyor!

Portföyü, ağırlıklı olarak Boğaz ve eski İstanbuldaki yalılardan oluşuyor. En büyük ilgiyi, 115 milyon dolardan satışa çıkarılan Zeki Paşa Yalısı görüyor. Yalıyı Araplar oturmak, Amerikalılar da butik otel yapmak için istiyor



 

43 ülkede lüks konut pazarında hizmet veren Sothebys, son bir yıldır Türkiyede de faaliyette.

Sothebys Türkiyenin Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Hitay

Boğazdaki köşk ve yalıların dizi seti olarak kullanılması, İstanbulu yabancı yatırımcıların gözdesi yaptı. Özellikle de Araplar, Türk dizilerinde izledikleri mekanları satın almak için girişimde bulunuyor. Yabancıların son gözdesi Baltalimanındaki Zeki Paşa Yalısı... 115 milyon dolardan satışa çıkarılan tarihi yalı, dünyanın en prestijli gayrimenkul satış markası Sothebys Türkiyenin portföyünde yer aldıktan sonra, Körfez ülkeleri kadar, Amerikalı yatırımcıların da ilgisini çekti. Zeki Paşa Yalısı, 30 binden fazla lüks emlak portföyüne sahip Sothebysin tüm ofisleri içinde konut değeri bakımından birinci sırada bulunuyor. Yalının satışıyla ilgili son gelişmeleri Sothebys Türkiyenin Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Hitaya sorduk.

* Sothebysle buluşmanız nasıl oldu

Eşim Eminle müzayede ve emlak sektöründe faaliyet gösteren Sothebysi yakından takip ediyorduk. Türkiyede emlak sektöründe niş pazarda açık olduğunu gördük. Bunu değerlendirmek maksadıyla 2010 Aralık ayında Sothebysle el sıkıştık. Şu an İstanbul ve Bodrumda iki ofisimiz var.

Beylerbeyi Mansion

* Portföyünüzü nasıl oluşturuyorsunuz

Satılık evlerimiz 250 bin dolardan başlıyor, ucu açık. Ama evlerin maddi değerinden ziyade niteliğine önem veriyoruz. Mesela Boğaz sırtlarında bir oda bir salondur ama paha biçilemez bir manzarası vardır. Yani meseleye sadece lüks olarak bakmıyoruz. Evin bir ruhunun, hikayesinin olması önemli. Belli lokasyonlarda olması gerekiyor. Boğaz ve eski İstanbulu tercih ediyoruz. Bodrum, Marmaris, Antalya ve İzmirde de evlerimiz var. Sadece ev olarak da bakmamak lazım. Oteller, arsalar, çiftlikler de portföyümüzde yer alıyor.

* Portföyünüzde yer alan Zeki Paşa Yalısının satışı ne durumda

Baltalimanındaki tarihi Zeki Paşa Yalısı geçekten çok özel bir yapı. Sadece dışı değil, içi de çok güzel.. İçinde İkinci Abdülhamidin tuğrası bulunan avize ve Louvre Müzesinde sergilenen eserler var. New York Timesın da haber yapması üzerine yalı Amerikalıların dikkatini çekti, otel yapmak üzere talip oldular.

20-25 odalı butik otel yapmak istiyorlar, fizibilite araştırmaları sürüyor. Araplar da ikamet amacıyla yalıyı satın almak istiyor. Çok kalabalık bir hayat sürdüklerinden şeyhler önce adamlarını gönderiyorlar, onlar şehrin nabzını tutmak üzere bir süre İstanbulda konaklıyorlar, bu yüzden süreç uzuyor. En son Bahreynli bir grupla görüştük. Gönül istiyor ki, Zeki Paşa Yalısını Türk yatırımcı alsın.

Büyükada Köşkü

Evin niteliği de önemli

* Portföyünüzde ne tür gayrimenkuller var

En gözde yapımız Zeki Paşa Yalısı,  115 milyon dolardan satışa sunuldu. Zeki Paşanın bu kadar yüksek fiyata satışa sunulması yapının tarihi değerinden kaynaklanıyor. Bu durum Sothebysin ultralüks hizmet verdiği yanılgısını oluşturmuş olabilir. Oysa bizim Ulus Kibele Konutlarında da satılık evimiz mevcut. Doğan Apartmanı ve Trump Tower Residanceta kiralık dairelerimiz var. Burada tek kriter maddi eder değil. Beylikdüzünde de lüks bir konut olabilir ama oralara servis veremeyiz, şehre çok uzak. Evin niteliği de en az maddi ederi kadar önemli. Zaten her evi almıyoruz. Değerlendirme uzmanlarımız var, onlar gidip yeri görüyor. Çevre koşullarını da değerlendirerek satış fiyatına karar veriyoruz. Bazı gayrimenkul sahipleri çok yüksek fiyat belirliyorlar, Bu fiyata bu evi satamayız deyip almadığımız çok oluyor. Sonra onlar da anlıyor yüksek rakam verdiklerini. Son olarak Bodrum Hebil 157 projemiz var. Beş villadan oluşan bu projede de iddialıyız.

Ebru Yarbasan / ISTANBUL LIFE

 


Geri Dön