29 / 03 / 2024

Arapların Ordu'da fındık bahçesi alımı 100 dönüme ulaştı!

Arapların Ordu'da fındık bahçesi alımı 100 dönüme ulaştı!

Araplar, Karadeniz’de yatırım amaçlı deniz manzaralı evlere ek olarak fındık bahçesi ve arsa da satın alıyorlar. İnşaat sektörünün hareketlendiği Ordu'da, Araplar şu ana kadar yaklaşık 100 dönüm fındık bahçesi yatırımı yaptı...



Doğal güzellikleri, tarihi eserleri ve zengin kültürüyle turizmin aktif bölgelerinden olan Karadeniz Bölgesi; artırılan destinasyon, otel ve konaklama alanındaki yatırımlar sonucu Orta Doğu, Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen Arap turistler tarafından tercih edilen bölgelerden biri haline geldi. Arap turistler, Karadeniz’de özellikle yeşil bitki örtüsüne sahip yayları tercih ediyor. Deniz manzaralı konutları tercih eden Arapların, yeni yatırım tercihi ise fındık bahçeleri satın almak.

Bursada Bugün'de yer alan habere göre, Ordu'nun Aybastı ilçesindeki 1500 rakımlı Perşembe Yaylası ile Kabadüz ilçesine bağlı 2000 rakımlı Çambaşı Yaylası'nı ziyaret eden Araplar, satın aldıkları evlerde konaklıyor. Ordu'yu her yıl ziyaret eden 70-100 bin Arap turistten bazıları, her yıl 80'e yakın konut yatırımı yapıyor. Arapların konut ve fındık bahçesi yatırımlarına ek olarak arsa satın alması, Ordu'da inşaat sektörünü canlandırıyor. İlk fındık bahçelerini 2 yıl önce alan Araplar, şu ana kadar kentte yaklaşık 100 dönüm fındık bahçesini satın aldı.

'Konut ve bahçe satın alıyorlar'

Ordu Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Uğur Yüce, Ordu’nun Karadeniz’de Araplar tarafından en çok tercih edilen il olmasını, daha önce yaptıkları tanıtım çalışmalarına bağladığını söyleyerek,  "Araplar, yıllardır bölgemize geliyor. Son yıllarda tanıtımla ilgili çalışmalar yapılmıştı. Gelen Araplar ilk başlarda Altınordu ilçesinden konut alıyordu. Burada fiyatlar yüksek olunca bu kez Fatsa ve Ünye ilçelerine yöneldiler. Fatsa'da ciddi konut satın aldılar. Fatsa'yı tercih etmelerinin nedeni; Aybastı Perşembe Yaylası'na buradan ulaşım yakın ve aldıkları konutlar deniz manzaralı. Şimdi Çambaşı Yaylası'na da ilgi gösteriyorlar. Yaylaya kayak merkezi yapıldı, otel var, yeni otel yapılıyor. Bu da buraya rağbeti artırdı. Konut alımı ilk başlarda daha yoğundu, şu an azaldı. Gelecekte satışların daha iyi olacağını düşünüyoruz. Havalimanı Ordu'ya ulaşımı kolaylaştırdı, bunun da çok faydası var. Ulaşım kolaylığı, kente ziyaretçiyi artırıyor. Araplar, konutun yanı sıra fındık bahçesi de satın alıyor; aldıkları bahçeleri yatırım amaçlı değerlendiriyorlar"  ifadelerinde bulundu.

'İnşaat sektörüne katkı sağlıyor'

Fatsa'da inşaat sektöründe çalışan Cemal Töngel de, Fatsa’da Araplara 500'e yakın konut satıldığını belirterek, "Arapların Türk insanına sempatisi var. Konut ve gayrimenkul almalarından ziyade bizim ilgimizden memnunlar. Fatsa'da ilk konutu Araplara biz sattık. 3 konutla başladı, 80 konutu geçti. Piyasa yaygınlaşınca bizim gibi firmalar da satışa başladı, halen de almaya devam ediyorlar. Burada denizi, havası, suyu, yaylası, havalimanının yapılması onlar için kolaylık oldu. Burada ailesiyle 3- 4 ay kalanlar var, iş adamları yaz tatillerini burada geçiriyorlar. Genelde emlakçılarla çalışmak istemiyorlar, güvenli firmalarla çalışıyorlar. Fındık bahçeleri de alıyorlar, yatırım amaçlı. Müstakil villa yapmak için bunu değerlendiriyorlar. Kendileri de alıp, emlakçı gibi başkalarına satabiliyorlar. İlk etapta müşteri gibiydiler şimdi ise alıp, kendi insanlarına satıyorlar. Şu anda yeni talepler var. Proje bazında arsa bakıyorlar, onun gibi bize talepler de var. Arapların konut alışverişi inşaat sektörüne katkı sağlıyor. Sadece Fatsa'da bugüne kadar 500 daire almışlardır, 100'e yakınını bizim firmadan aldılar" diye konuştu. 

Ordu'nun yeni revizyon planına ihtiyacı var!


Geri Dön