19 / 04 / 2024

Arazi emlak vergisi mükellefiyeti!

Arazi emlak vergisi mükellefiyeti!

13576 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1319 Kanun Numaralı Emlak Vergisi Kanunu'nun İkinci Kısımının Birinci Bölümünde yer alan Arazi Emlak Vergisi mükellefiyeti ile ilgili hükümler haberimizde...



Arazi emlak vergisi mükellefiyeti!

Emlak Vergisi Kanununa göre, Türkiye sınırları içerisinde bulunan arazi ve arsalar kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabi tutuluyor. Kanunda arazi denirken; belediyece parsellenmiş araziler arsa olarak kabul ediliyor.


Kanun kapsamında yer alan arazi vergisi ile ilgili yasal hükümler aşağıda yer alıyor;


İKİNCİ KISIM

Arazi Vergisi

BİRİNCİ BÖLÜM


Mükellefiyet

Mevzu:

Madde 12 – (Değişik : 17/7/1972 - 1610/7 md.)

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir. Belediye sınırları içinde belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılır.

Belediye sınırları içinde veya dışında bulunan parsellenmemiş araziden hangilerinin bu kanuna göre arsa sayılacağı Bakanlar Kurulu kararı ile belli edilir. Aksine hüküm olmadıkça bu kanunun diğer maddelerinde yer alan arazi tabiri arsaları da kapsar.

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmayan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön