20 / 04 / 2024

Armutlu kentsel dönüşümünde kargaşa!

Armutlu kentsel dönüşümünde kargaşa!

Ağustos ayında imar planları askıya çıkan İstanbul'un Armutlu bölgesinde yapılacak kentsel dönüşümde yetki kargaşası ortaya çıktı. 



İstanbul Armutlu'da kentsel dönüşümde yetki kargaşası ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Kimse göç etmeyecek. Armutlu yerinde dönüşecek. Tapusu olsun olmasın, herkes ev sahibi olacak" demişti. Ancak imar planına hem bakanlık içinden hem de Sarıyer Belediyesi'nden itiraz geldi. Hürriyet Gazetesi muhabirlerinden Aysel Alp'in haberine göre; Mahalle halkı, "Biz de buradan gitmeden kentsel dönüşüm olsun istiyoruz. Ama villa tipi projelerden söz ediliyor. Hangi rayiçten diyoruz, belli değil, diyorlar. Emlak vergisi rayiç bedelinin üçte birini ödeyerek almak istiyoruz. İlan ettikleri planda 3 bin 500 bina var. Oysa burada 8 bin 886 konut var. Aradaki fark ne olacak? Biz buradan hiçbir yere gitmek istemiyoruz. Kimsenin mağdur edilmeyeceğine dair yazılı protokol istiyoruz. Bakan Beyden de randevu istedik hala vermediler" dedi.


Bakan Mehmet Özhaseki, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında, "Armutlu’da kamuya ait arazilerin miktarı yüzde 100. Vatandaşın üzerinde 1 metre arsa yok. Tamamı kaçak. Ama hiç acayip yükseltiler falan vermeyerek, her vatandaşın evinin büyüklüğü kadar ev vererek bir plan yaptım orada. Biz çıkalım da ‘arkadaş senin tapun yok’ mu diyelim? Yık hadi 7 bin 500 konutu da göreyim. Doğru olur mu bir de yıksak? Doğru olmaz. Orada oturan insanların da hepsi neredeyse dar gelirli. Devletin de bir görevi var, dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapacak; evi var, yok; arsası var, yok bakmayacağız. Oturuyor olması hak sahipliği için yeterli" demişti.


İlk itiraz bakanlığın içinden

Armutlu kentsel dönüşümün imar planı değişikliği Ağustos ayında askıya çıkarılmıştı. Bu planlara ilk itiraz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden geldi.


Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'ne hitaben yazılan 15 Haziran 2017 tarihli yazıda Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 2014 yılında aldığı karara dikkat çekildi. Yazıda, "Hukuk Müşavirliğinin ilgili yazısında belirtilen hususlar dahilindeki değerlendirmenin Genel Müdürlüğünüzce yapılarak iş ve işlemlerin bu doğrultuda yürütülmesi" denildi.


Belediye yetkisizlik davası açtı

Ancak yapılan itirazına rağmen imar planları Ağustos ayında askıya çıktı. İmar planlarına Sarıyer Belediyesi de itiraz st düzey bir belediye bürokratı, "Bakanlığın askıya çıkardığı plan, genellikle 4 ve 5 katlı binalardan oluşuyor. Çünkü burası 2960 sayılı Boğaziçi Kanuna tabii. Bu nedenle kat sayısı 5'i geçemiyor. İki bodrum katı var. Bütün alan ticaret artı konut lejandında. Ama biz bakanlığın Boğaziçi’nde plan yapma yetkisine sahip olmadığı gerekçesiyle dava açtık. Çünkü 2016 yılında Danıştay 6. Dairesinin aldığı karar var. Bu karara göre Bakanlık, Boğaz'da imar planı yapma yetkisine sahip değil. O nedenle de bakanlığın ilana çıktığı plan geçersiz" dedi.

 


Geri Dön