19 / 04 / 2024

Arnavutköy Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı askıya çıkıyor!

Arnavutköy Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı askıya çıkıyor!

Arnavutköy Belediyesi, Arnavutköy Merkez Ve Çevresi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı tadilatını yarın ilanen askıya çıkarıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, plan tadilatını 12 Haziran 2014'te onayladı... İşte o imar planı...



Arnavutköy Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı askıya çıkıyor!


Arnavutköy Belediyesi, Arnavutköy Merkez Ve Çevresi Uygulama İmar Planında Yapılan Plan Değişikliği'nin yarın (5 Kasım 2014 Çarşamba) ilanen askıya çıkarılacağını duyurdu.


Arnavutköy Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; 14 Haziran 2010 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Arnavutköy Merkez Ve Çevresi Uygulama İmar Planında yapılan plan değişikliği teklifi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 10 Haziran 2014 gün 785 sayılı Kararı ile tadilen uygun bulunarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından 12 Haziran 2014 tarihinde onaylandı.


Arnavutköy Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı tadilatı, yarın 05 Kasım 2014 Çarşamba günü mesai başlangıcında Arnavutköy Belediyesi, Bolluca Hizmet Binası, Plan ve Proje Müdürlüğü koridorunda askıya çıkarılmış olup 04 Aralık 2014   tarihinde mesai bitiminde askıdan indirilecek. 


Yapılan değişiklikle, Arnavutköy Merkez Ve Çevresi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'na "Planlama alanında konut, ticaret+konut, ticaret alanına ayrılan alanlarda meri planda verilen yapılaşma değerlerinde artış olmaması kaydıyla özel eğitim, özel sağlık, özel sosyal kültürel tesis alanları yapılabilir” notu eklendi...


İşte o plan notları;


1/1000 ÖLÇEKLİ ARNAVUTKÖY MERKEZ VE ÇEVRESİ UYGULAMA İMAR PLANI PLAN NOTLARI


GENEL HÜKÜMLER 


1. Planlama alanı içerisinde ilgili koruma kurulu kararları ile tescil edilmiş bulunan parseller ve bu parsellere komşu olan parsellerde ilgili koruma bölge kurulu tarafından alınacak karara göre uygulama yapılacaktır. Tespit ve tescil edilmiş ağaçlar korunacak ve kurul kararları esas alınacaktır.


2. Tespit edilmiş olup, tescil işlemleri tamamlanmamış parseller de, ilgili kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulundan görüş almadan uygulama yapılamaz.


3. Teknik ve sosyal donatı alanları (eğitim, sağlık, kültür, dini tesis, resmi kurum, yeşil alan, teknik altyapı, açık otopark, kapalı otopark vb.) Kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz.


4. Planlama alanının tamamı; Bayındırlık Ve Afet İşleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan “Türkiye Deprem Bölgeleri” haritasında 2. Derece deprem bölgesinde kalmaktadır. Ancak İstanbul ili 1. Derece deprem bölgesi olduğu için, planlama alanının tamamı 1. Derece deprem bölgesi olarak kabul edilecektir.


5. Planlama alanının tamamında İSKİ Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği hükümleri geçerlidir. 


6. Yürürlükteki deprem, sığınak, otopark, binalarda ısı yalıtımı, TSE vb. Yönetmelik hükümlerine uyulacaktır. 


7. Bölgesel olarak ilgili kurum ve kuruluşlarca yapılacak olan enerji, iletişim, ulaşım ve benzeri altyapılar ile doğalgaz boru hatları ve tesislerinde Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce onaylanacak yerleşime uygunluk amaçlı jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarına uyularak gerekli güvenlik önlemleri alınacaktır.


8. Planlama alanının tamamında; deprem sonrası kullanımı zorunlu olan, tehlikeli madde içeren, insanların uzun süreli ve yoğun olarak bulunduğu, değerli eşyanın saklandığı, her türlü eğitim, sağlık, kültür, dini, askeri, idari tesis, haberleşme, iletişim, enerji, ulaşım vb. Tesis alanlarında kamuya ait her türlü yapılarda parsel ölçeğinde jeolojik ve jeoteknik etüt raporları hazırlanmadan uygulama yapılamaz.


9. 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk haritaları parsel bazında yapılaşmaya altlık olarak kullanılamaz ve planlama alanının tamamında inşaat uygulamasından önce zemine dayalı (parsel ölçeğinde) jeolojik araştırma ve jeoteknik etütler yapılmadan, raporları hazırlanmadan ve ilgili kurumlara onaylatılmadan uygulama yapılamaz. 


10. Planlama alanının merkezi özellik gösteren alanlarında sağlık, itfaiye, haberleşme, iletişim gibi tesislerin bulunduğu alanlarda, ulaşım ağlarına yakın alanlardaki açık alan, meydan, park gibi yerlerin uygun noktalarında ilgili kuruluşların uygun görüşleri alınması, heliport yönetmeliğine uyulması şartı ile kamuya ait helikopter iniş-kalkış pisti (heliport alanı) yapılabilir.


11. Hâlihazır haritadaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk  olması durumunda imar uygulaması, ilgili Kadastro Müdürlüğünden alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır.


12. Bu planda gösterilen 18. Madde sınırları uygulama esnasında değiştirilebilecektir. Bu alanlarda imar kanununun 18. Maddesi ve ilgili yönetmelikleri doğrultusunda uygulama yapılmadan imar uygulaması yapılamaz.


13.“A” ile işaretli yapı adalarında yapılacak İmar Kanununun 18. Maddesi uygulamalarında bu planda ve yönetmelikte belirtilen min. ifraz şartları aranmaz. 


09.08.2011 tarih 1569 sayılı İBB Meclis kararı - 16.11.2011 onaylı


Bu alanlarda minimum parsel büyüklüğü 300 m² den az olamaz.


14. İstanbul İmar Yönetmeliğinde merpenlerle ilgili belirtilen ölçülerde yapılabilecek en 

az alanlı merpen evinin 1.5 katı emsale dâhil değildir.


09.08.2011 tarih 1569 sayılı İBB Meclis kararı - 16.11.2011 onaylı


15. Dere ıslah ve dere koruma alanında yer alan, dere ıslah sınırı ile yapı yaklaşma sınırı arasında kalan Konut, Konut + Ticaret, alanındaki parseller, içerisinde bulunduğu yapı adasının yapılaşma koşulları ile yapılaşma sağlayamaması halinde, dere ıslah sınırı içerisinde kalan alanı hariç olmak üzere, bulunduğu yapı adası koşullarında yapacağı inşaat hakkını, bu plan kapsamında başka bir konut veya Konut+Ticaret bölgesine İlçe Belediyesi Başkanlık oluru alarak Maksimum kat adedini geçmemesi kaydı ile transfer edebilir. Transfer edilen yer bedelsiz yeşil alana terk edilecektir.


Konut, Konut + Ticaret fonksiyonlarında bir kısmı ya da tamamı dere ıslah sınırı ile yapı yaklaşma sınırı arasında kalan ve tek başına yapılaşamayan parsellerin imar hakları bu alanların kamuya terk edilmesi koşulu ile başka bir konut veya konut + ticaret alanına transfer edilebilir. Kamuya terk edilen alanlar gerekli plan değişiklikleri yapılarak yeşil alan olarak değerlendirilecektir. İmar hakkı transferi ile 1/1000 ölçekli planda verilen kat adetleri artırılamaz.


16. Planda dere koruma kuşakları gösterilmiştir. Dere koruma kuşağı yapı yaklaşma sınırı arası alan yapı yasaklı alandır. Ancak bu alan ait olduğu parselin emsal hesabına dâhil edilecektir.


17. Göl ve dere mutlak koruma alanları, kısa mesafeli koruma alanları, orman alanları, mutlak tarım alanları yerleşmeye açılamaz. Bu alanlar ile askeri alanlar yoğunluk hesabına dâhil edilemez.


18. Askeri alanlar ve askeri güvenlik bölgeleri ve askeri yasak bölgelerde, ilgili yasa ve yönetmeliklere uyulacaktır. 


19. Planlama alanında uygulama aşamasında parsel üzerinde ağaç tespit çalışması yapılacak ve bu tespite göre nitelikli tüm ağaç ve ağaç toplulukları korunacaktır. Herparselin 25 m²’si için çapı 10 cm’den az olmamak üzere bir adet nitelikli, yetişmiş ağaç dikilmeden iskân ruhsatı verilemez.


20. Planda “K” ile gösterilmiş kavşak alanı içinde kalan yerlerde Ulaşım Planlama Müdürlüğü ve Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü görüşleri doğrultusunda trafik düzenlemesi ve kavşak projeleri yapılacaktır.


21. Ticari alanlarda ve kamu kullanımına ayrılan tüm alanlarda, proje ve uygulama aşamasında İstanbul İmar Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda özürlüler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.


22. Plan üzerinde yazılmış olan yol genişliklerine uyulacaktır. Ancak planda çizilen yol genişliği simgede yazılan yol genişliğinden farklı ise planda çizilen yol genişliğine uyulacaktır. Planda belirtilmeyen yol genişlikleri için plan üzerinden ölçü alınacaktır.


23. Parsel maliklerinin muvafakati alınmak, o parseller tarafından kullanılmak, ilgili kurum ve kuruluş görüşleri alınarak önerilen görüşlere uymak koşulu ile ada içindeki arka bahçeler birleştirilerek zemin altında zemin altı katlı otopark (gerektiğinde sığınak) zemin üstünde ise park, yeşil alan veya çocuk bahçesi olarak kullanılabilir.


24. Planda “S” ile gösterilen alanlarda afete maruz haldeki kullanımlar için sahra hastanesi, helikopter iniş-kalkış alanı, çadır alanları yapılabilir; bu kullanımlar içinde bulunduğu adanın esas/temel fonksiyonu değildir, bu kullanımlar; yalnızca afet durumlarında, söz konusu alanın kullanımı müsait olduğu takdirde, gerekli hallerde ve geçici olarak kullanılabilecektir. Bu alanlarda yapılacak düzenlemelerde bu kullanımlar da dikkate alınarak peyzaj projeleri yapılacaktır.


25. Özel mülkiyete tabi olmayan ve kamunun yararlanmasına ayrılan yeşil alanlara yan bahçe cephesi olan parsellerde yapı yaklaşma mesafesi minimum 1 m’dir.


26. Yapı alanlarında bisiklet yolu, yol kenarı, meydan, otopark cepleri, refüj, yaya yolu, ve yeşil bantlardan parsellere mahreç sağlanır ve araç giriş-çıkışı yapılabilir.


27.Kademe hatlarında parsel çizgileri esas alınacaktır. 


28. Kamu alanlarında ilgili idarelerce uygun görülmesi, özel ve tüzel nitelikli alanlarda ise ilgililerinin muvafakatı ve ilgili idarelerce uygun görülmesi halinde; Trafo, Doğalgaz Bölge Regülâtörü, Vana Odası v.b. yapılar yapılabilir.


29. Enerji nakil hattı altında kalan parsellerde TEİAŞ, TEDAŞ görüşü alınacak olup bu görüşe göre uygulama yapılacaktır.


30.Belediye hizmet alanları (BHA) ve kamu kullanımına ayrılan yapıların bodrum katları ve parsel alanlarının yapı yaklaşma mesafelerini geçmemek kaydıyla zemin altı kullanımları, afet ve olağanüstü hallerde kullanılmak üzere sığınak olarak düzenlenebilir. 


31.İmar durumu ve ruhsat alınmadan önce parselin topografyasını değiştirmek amacıyla dolgu veya hafriyat yapılamaz, setler tanzim edilemez.


16.01.2014 tarih 111 sayılı İBB Meclis kararı - 17.01.2014 onaylı 


32. İGDAŞ altyapı hatlarına 1.00 m’den fazla yaklaşılamaz.


Çelik doğalgaz hatlarına Min. 2.50m boru orta aksından (Boru sağı ve solu ayrı ayrı olarak) politen doğalgaz hatlarına min. 1.25 m boru orta aksından (Boru sağı ve solu ayrı ayrı olarak) yapı yaklaşma sınırı ile inşaat yapılabilir.


TARIMSAL NİTELİĞİ KORUNACAK ALANLAR


33. Bu alanlarda, toprak koruma ve arazi kullanımını düzenleyen 5403 sayılı yasa ve diğer ilgili kanun ve yönetmelikler geçerlidir. Bu alanların sınırları Tarım İl Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. İçmesuyu havzalarının bütün koruma alanlarında suni, kimyasal gübre ve tarım ilaçları kullanmamak şartıyla organik tarım teknikleri kullanılarak Tarım Ve Köyişleri Bakanlığının kontrol ve denetiminde bitkisel üretime ve idarenin uygun gördüğü meyvecilik ve ağaçlandırma faaliyetlerine izin verilir. 


İçmesuyu havzalarında suni, kimyasal gübre ve zirai mücadele ilaçlarının kullanıldığı ziraate izin verilmez. Kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında hayvanların kontrollü otlatılmasına izin verilir. Organik tarım teknikleri kullanılarak, Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı’nın kontrol ve denetiminde, içmesuyu havzalarının mutlak, kısa ve orta mesafeli koruma alanlarında organik arı yetiştiriciliğine, uzun mesafeli 

koruma alanlarında hayvansal üretime izin verilir. Kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında izin verilen organik tarım faaliyetleri için parsel büyüklüğü 5000 m² den az olmamak üzere yukarıda belirtilen faaliyetler için gerekli olan ve bir parselde birden fazla olmamak kaydıyla kısa mesafeli koruma alanlarında 50 m² yi geçmeyen, orta ve uzun mesafede 75 m² yi geçmeyen sökülüp takılabilir elemanlardan meydana gelen tek katlı prefabrik yapıya müsaade edilir. 


34.ORMAN ALANLARI 6831 sayılı orman yasasının hükümlerine tabi alanlardır. Orman kadastrosu netleşmeyen ve bu nedenle bu plan kapsamında gösterilemeyen alanlar, orman kadastrosuna alınması durumunda ilgili yasa çerçevesinde yeniden değerlendirmeye alınacaktır.


35. Planda gösterilen orman alanı sınırları; plan çizim tekniği özellikleri nedeni ile 1/1000 ölçek plan hassasiyetinde hata payları dâhilinde şematik olarak gösterilmiş olup, planda araç yolu, yaya yolu gibi yerlere rastlayan kısımlarda orman alan sınırları gösterilmemiştir. Bu nedenlerle uygulama aşamasında ilgili orman kadastro paftaları ve orman sınırlarına ait koordinat değerleri esas alınacaktır.


36. AĞAÇLANDIRILARAK EKOLOJİK AÇIDAN ORMANLA BÜTÜNLEŞTİRİLECEK ALANLAR: Bu alanların mevcut ağaçların korunması kaydıyla alanın doğal yapısına, bölgenin toprak ve iklim karakteristiğine uygun olarak ağaçlandırılmak suretiyle ekolojik olarak orman alanlarıyla bütünlüğünün sağlanması esastır.


34. ORMAN ALANLARI 6831 sayılı orman yasasının hükümlerine tabi alanlardır. Orman kadastrosu netleşmeyen ve bu nedenle bu plan kapsamında gösterilemeyen alanlar, orman kadastrosuna alınması durumunda ilgili yasa çerçevesinde yeniden değerlendirmeye alınacaktır.


35. Planda gösterilen orman alanı sınırları; plan çizim tekniği özellikleri nedeni ile 1/1000 ölçek plan hassasiyetinde hata payları dâhilinde şematik olarak gösterilmiş olup, planda araç yolu, yaya yolu gibi yerlere rastlayan kısımlarda orman alan sınırları gösterilmemiştir. Bu nedenlerle uygulama aşamasında ilgili orman kadastro paftaları ve orman sınırlarına ait koordinat değerleri esas alınacaktır.


36. AĞAÇLANDIRILARAK EKOLOJİK AÇIDAN ORMANLA BÜTÜNLEŞTİRİLECEK ALANLAR: Bu alanların mevcut ağaçların korunması kaydıyla alanın doğal yapısına, bölgenin toprak ve iklim karakteristiğine uygun olarak ağaçlandırılmak suretiyle ekolojik olarak orman alanlarıyla bütünlüğünün sağlanması esastır.


10.06.2014 tarih 785 sayılı İBB Meclis kararı - 12.06.2014 onaylı


40. Konut alanlarında Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin EK-1A,EK-1B,EK-1C tablolarında belirtilen asgari alan büyüklüklerini sağlayan parsellerde Emsal:0,25, maksimum kat adedi 4 katı aşmamak koşuluyla onaylanacak avan projeye göre yükseköğretim tesisi hariç özel okul, özel sağlık, özel kültür tesisi ve özel sosyal tesis yapılabilir.


41. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce idare ve temsil edilen vakıflara ait mülkiyetlerde olup da bu planda kapalı ve açık spor alanı, eğitim tesisleri alanı ve sağlık tesisi alanına rastlayan parsellerde özel kapalı ve açık spor alanı, özel eğitim tesisi ile özel sağlık tesisi yapılabilir. Yapılaşma Emsal:0,25, Maksimum Kat Adedi 4’ dür.


42. Planlama alanında ilköğretim, ortaöğretim, dini tesis, sağlık tesisi, spor tesisi, sosyal tesis, kamu yararına olan konut dışı yapılarda, çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınmak koşuluyla onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. 


43. İmar planında ilköğretim, ortaöğretim ve meslek lisesi lejantlarıyla okul fonksiyonu verilen alanlarda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ihtiyacı doğrultusunda Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin eğitim tesisleri içinde düzenlenen ek-1a tablosunda söz konusu alanlar için verilen minimum alan büyüklüğünü sağlamak şartı ile ilköğretim, ortaöğretim, lise, meslek lisesi vb. Lejantlar arasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün uygun görüşü alınmak koşulu ile değişim yapılabilir.


44. TEKNİK ALTYAPI ALANLARI’nda enerji, iletişim, ulaşım, içme ve atık su vb. yerleşmenin teknik altyapısına hizmet eden kurum ve kuruluşların (İTFAİYE, İSKİ, TEİAŞ, DSİ, BOTAŞ, İETT vb.) tesis ve sistemleri İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği’nin izin verdiği kullanım şartlarına uygun olmak şartıyla yer alabilir. Çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


45. YÖNETİM MERKEZİ ALANI’nda planlama alanı büyüklüğü ölçeğinde gerekli olan ve ihtiyaç duyulan; merkezi ve yerel yönetim birimleri için karakol v.b. yönetim ve hizmet amaçlı birimler yer alabilir. Yapılaşma H: serbesttir. H:5 kattır.


12.12.2013 Tarih ve 2422 sayılı İBB Meclis Kararı – 13.12.2013 Onaylı


46. Planda ‘YM-1’ rumuzu ile gösterilen yönetim merkezi alanı; Arnavutköy İlçesi’nin kamu hizmetlerinin sağlanacağı ve yerleşmenin yeşil alan ile birlikte meydan ihtiyacının da düzenleneceği alandır. Bu alanda kent merkezi içinde olması gereken Kaymakamlık, Adliye, Belediye, Tapu, Nüfus Müdürlüğü, Kültür vb. Fonksiyonlar ile birlikte kentsel tasarım ölçeğinde yerleşmenin kamusal meydanı yer alacaktır. Yapılaşma H: serbest, H:5 kattır. Maksimum Emsal:3 dür. 


12.12.2013 Tarih ve 2422 sayılı İBB Meclis Kararı – 13.12.2013 Onaylı


Planda tasdik sınırı içindeki alan, yönetim merkezi alanı (ym1) olup, söz konusu alan kent merkezi içinde olması gereken kaymakamlık. Adliye, belediye, tapu, nüfus müdürlüğü, kültür, ticaret, özel sağlık tesisi, konaklama, rezidans, yol vb. Fonksiyonların yer aldığı özel proje alanıdır. Ym1 yönetim merkezi alanlarında belediye hizmet binası, kültürel tesis, belediye meclisi, nikâh salonu, kaymakamlık, emniyet, ticaret, konaklama, rezidans, özel sağlık tesisi vb. Fonksiyonlar yer alabilir. Bu alanlarda ilçe belediyesince 

onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacak olup, max. Emsal:1.50’dir. Ticaret alanı ve özel sağlık tesisi alanının yapılanma hakları yönetim merkezi alanının yapılacağı parsellerde kullanılmayacaktır.

Özel proje alanı içerisinde, özel proje alanının bütünü üzerinden hesaplanmak şartıyla, emsal max.e:0.25’i geçmeyecek şekilde ticaret, konaklama, rezidans, özel sağlık tesisi yapılabilir. Özel sağlık tesisi alanı ticaret alanı olarak da kullanılabilir. Yol cephelerinden 3 m. Çekme mesafesi uygulanacaktır. Doğal zemin kotu altında kalmak kaydıyla parsel tamamında bodrum kat yapılabilir


47. Yönetim merkezi alanlarında İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği şartlarına uygun olarak, çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve 

kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir. 


48. BELEDİYE HİZMET ALANLARI'nda; mahalle yerleşmesine hizmet edebilecek nitelikte sosyal tesis, halk eğitim, belediyeye ait kültürel tesisler, kütüphane, bilgi-beceri-meslek edindirme kursları gibi eğitim ve kültür yapıları, belediyeye ait idari birim şubeleri, muhtarlık gibi yönetim yapıları, semt ölçeğinde küçük ölçekli sağlık tesisleri ve belediye hizmet birimleri yer alabilir. Ayrıca; açık alan kullanımı gerektiren kullanımlar (garaj, şantiye, su deposu v.b.) yer alabilir. Bu alanlarda İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği şartlarına uygun olarak, çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir. Yapılaşma H:Serbest, H:5 kattır. Maksimum Emsal:3’dür. 


49.Planda ‘BHA-1’ rumuzuyla tanımlanan belediye hizmet alanında, çarşı niteliğinde küçük ölçekli ticaret fonksiyonu, otopark ve yeşil alan fonksiyonları yer alacak olup, meydan düzenlemesi yapılacak alandır. Maksimum Taks:0.10, Emsal: 0.20’yi aşmamak ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir. HMAKSİMUM:10.00 metredir.


12.06.2013 tarih 1153 sayılı İBB Meclis kararı – 14.06.2013 onaylı


Planda "BHA-2" rumuzuyla tanımlanan alan; belediye hizmet alanı fonksiyonları (sosyal tesis, halk eğitim, belediyeye ait kültürel tesisler, kütüphane, bilgi - beceri - meslek edindirme kursları gibi eğitim ve kültür yapıları, belediyeye ait idari birim şubeleri, semt ölçeğinde küçük ölçekli sağlık tesisleri ve belediye 

hizmet birimleri)nın yer aldığı özel proje alanıdır. Avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Maksimum emsal 2.00'dir. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir. 

BHA-2 alanında ilçe belediyesince onaylanacak avan projesine göre uygulama yapılacak olup bu alanda E:0.25'i aşmamak üzere ticaret ve pazar fonksiyonları yer alabilir.


50. SAĞLIK TESİSİ ALANLARI’nda çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, Avan Projeye göre uygulama yapılacak olup H:Serbest’tir. H:5 kattır.


51. Özel sağlık tesisi alanlarında Maksimum Emsal:0.25, Maksimum Kat Adedi:4 ’dür.


52. Orta mesafeli koruma alanında yer alan sağlık tesisinde İSKİ İçmesuyu Havza Yönetmeliğindeki orta mesafeli koruma alanı şartları geçerlidir.


53. KAPALI VE AÇIK SPOR ALANLARI: Spor ve oyun ihtiyaçlarını karşılayan alanlardır. Bu alanda yerleşmenin büyüklüğüne uygun olarak futbol, basketbol, tenis, voleybol, yüzme havuzu gibi spor faaliyetlerini içeren kapalı veya açık tesisler yapılabilir. Kapalı tesisler için çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir. Özel mülkiyette kalan kapalı ve açık spor alanlarında, ilgili kurumlardan kamu eliyle yapılamayacağına ilişkin görüş alınması koşuluyla özel 

kapalı ve açık spor alanı yapılabilir. 


54. Spor alanlarının yapılanması Maksimum Emsal:3, H:serbest H:5 kattır olacak ve avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


55. Park ve dinlenme alanı olarak planlanan yeşil alanlarda İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliğinin getirdiği koşullara uygun olmak şartıyla; yerleşmenin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik, gezi alanları, yürüyüş, koşu, bisiklet, atıcılık gibi açık havada yapılabilen spor faaliyetleri, seyir terasları, rekreasyon alanları, piknik alanları, oyun eğlence 

parkları, çocuk bahçeleri ve oyun alanları, büfe ve çayhaneler gibi konut ve konaklama harici fonksiyonlar yer alabilir. Bu alanlarda Emsal 0,05’i, toplam inşaat alanı 250 m²’yi geçemez. HMAKSİMUM:4.50 metreyi geçmeyen sökülüp takılabilir elemanlardan oluşan demontabl (büfe, wc, çay bahçesi vb) yapılar ve açık otopark alanları yer alabilir.


56. Şehir parkı olarak planlanan alanda İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliğinin getirdiği koşullara uygun olmak şartıyla; eğlenme, dinlenme ve spor faaliyetleri, botanik bahçesi vb. yeşil alanlar yer alabilir. Bu alanlarda bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak Koşuluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Bu alanda yapılaşma şartı E: 0.03’ü geçemez. H:serbesttir. 


57. Kentsel açık alan (Meydan) olarak planlanan alan; sosyal, kültürel, eğlenceye dönük faaliyetlerin ve tören alanı, açık konser alanı vb. Aktivitelerin yapıldığı açık kamusal toplanma mekânı olup meydan olarak düzenlenecek alandır.


09.08.2011 tarih 1569 sayılı İBB Meclis kararı - 16.11.2011 onaylı


Zemin altında katlı otopark yapılabilir.


58. Çocuk bahçeleri: kentte yaşayanların yeşil alan, dinlenme ve oyun ihtiyaçlarına cevap veren alanlardır.


59.Açık pazar alanı olarak gösterilen alan, çok amaçlı açık kamusal kullanım alanı olup, sosyal, kültürel, eğlence ve açık ticaret aktivitelerinin yapıldığı tören alanı, açık konser alanı ve yerel ürünlerin pazarlandığı alanlardır. Bunun dışında ilgili belediyenin uygun görmesi halinde gerekli alt yapının hazırlanması şartıyla otopark, yılın belirli günlerinde ilgili idarelerin uygun görüşü alınmak kaydıyla kurban satış alanı olarak kullanılabilir. Bu alanlarda pazar ile ilgili yönetim birimleri, büfe, wc gibi kullanımlar için emsal:0,1 ve toplam inşaat alanı 250 m²’yi geçmemek şartıyla maksimum yükseklik tek katı aşmayan sökülüp takılabilir elemanlardan oluşan yapılar yer alabilir. HMAKSİMUM:7.00 metredir.


60. Açık Pazar alanlarında güneşten ve yağmurdan korunmak maksadı amaçlı, hafif malzemeden yapılan yanları açık örtüler olmak kaydı ile üst örtü hafif malzeme ile kapatılabilir ve emsal haricidir.


61. AĞAÇLANDIRILACAK ALANLAR’da, meyvecilik başta olmak üzere mülkiyet sahibi tarafından ağaçlandırılması kaydıyla; gezi, dinlenme, seyir, piknik alanı, oturma yerleri, açık spor alanları, park, yürüme parkurları, çocuk parkı, oyun bahçesi yapılmasına, ilgili belediyesinden uygun görüş alınması şartıyla izin verilir. Yapı yasaklı alanlar, jeolojik açıdan yerleşime uygun olmayan alanlar, dere koruma 

kuşakları dışındaki ağaçlandırılacak alanlarda kalan şahıs mülkiyetindeki parsellerde konut, imalat-sanayi, konut+ticaret, ticaret+küçük sanatlar fonksiyonu haricinde tek katlı, maksimum emsal 0.04’ü ve toplam inşaat alanı 100 m²’yi geçmeyen sökülüp takılabilir elemanlardan oluşan, tek katlı demontable yapı yapılabilir. HMAKSİMUM:4.00 metredir.


62. GÜNÜBİRLİK TURİZM VE REKREASYON ALANLARI: Açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik eğlenme, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabileceği alanlardır. Bu alanlarda İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliğinin getirdiği koşullara uygun olmak şartıyla günübirlik turizm tesislerine izin verilebilir. Emsal 0,05’i ve toplam inşaat alanı 1000 m²’yi geçemez. Maksimum yükseklik tek katı geçmeyen sökülüp takılabilir elemanlardan oluşan demontabl (büfe, wc, çay bahçesi vb) yapılar ve açık otopark alanları yer alabilir. Bu alanlarda bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. H:Serbesttir.


63. İski İçmesuyu Havzaları Yönetmeliğinin getirdiği koşullara uygun olmak şartıyla bu alanlarda hayvanat bahçesi, doğal hayatı gözlem evleri yapılabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesince onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


64. KÜLTÜREL TESİS ALANLARI: Kütüphane, konferans ve seminer salonları, konser, tiyatro, sinema, sergi salonları gibi kültürel tesislerin bulunduğu alanlardır. Bu alanlarda çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir. H:serbesttir. H:5 kattır.


65. Planda ‘KT-1’ rumuzuyla tanımlanan kültürel tesis alanlarında özel veya kamu eliyle yapılacak sergi, kongre, tiyatro, sinema salonları ve kütüphane, kültür endüstrilerine yönelik film üretim sürecinde kullanılacak film stüdyoları gibi büyük alan kullanımı gerektiren kültürel fonksiyonlar yer alabilir. Bu alanlarda maksimum KAKS: 0.25 ve bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir. H:serbest’tir.


66. Planda ‘ST’ rumuzu ile belirtilen sosyal tesis alanlarında kimsesiz sokak çocuklarının barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve bu amaca hizmet etmek üzere meslek edindirecek kurslar, el becerileri kazandıracak atölyeler, yönetim binaları, kafeteryalar, açık ve kapalı spor alanları kır bahçelerinin yer alabileceği çocuk bakım evi, ayrıca kimsesiz ve yaşlı vatandaşlara yönelik huzur ve bakım evi ya da kimsesiz kadınların sığınabileceği barınma alanları, özürlü vatandaşlarımızın barınma ve rehabilitasyon ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenecek özürlüler yurdu, rehabilitasyon merkezi gibi fonksiyonlar yer alabilir. Bu kimselerin üretim yapabileceği atölyeler ve ürünlerini sergileyebilecekleri prefabrik satış noktaları da yer alabilecektir. H:serbest’tir. H:5 kattır.


67. Planda ‘ST-1’ rumuzu ile belirtilen sosyal tesis alanlarında sosyal tesis alanında sayılan fonksiyonlar kamuya ek olarak özel sektör eliyle de yapılabilir. Maksimum Kat Adedi:4’dür, Emsal:0,25 dir.


68. Sosyal tesis alanlarında yapılaşma şartları İSKİ İçmesuyu Havzaları Koruma Ve Kontrol Yönetmeliği şartlarına uygun olarak çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir.


69. Dini tesis alanlarında TAKS: 0.50 H:serbest olacak ve avan projeye göre uygulama  yapılacaktır.


70.MEZARLIK ALANLARI: İlgili mevzuata göre tespit ve tesis edilen defin alanlarıdır. Bu alanlar İSKİ Havza Koruma Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine tabii olup, aykırı şekilde yapılamaz.


71. Planda Eğitim Kampüsleri alanı olarak tanımlanan alanda; özel veya kamu eliyle temel eğitim, lise, Anadolu lisesi, meslek lisesi, yüksek öğretim ve bu eğitim tesislerinin ihtiyacı olan revir, kütüphane, yemekhane, idare, çok maksatlı salon, anfi, atölye, spor salonu, yurt, tören alanı vb. fonksiyonlar yer alabilir. Yapılaşma şartları İSKİ İçmesuyu Havzaları Koruma Ve Kontrol Yönetmeliği şartlarına uygun olarak çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun ve ilgili kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınmak koşuluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Hazırlanacak avan projelerde yapılacak tesisin özellikleri ve kapasitesine göre fiziksel mekân bütünlüğü dikkate alınarak gerekli otopark ve açık alan ihtiyacı parsel içinde çözümlenecektir. Özel teşebbüs eliyle yapılması halinde E:0.25 i geçemez. H:Serbest’tir. H:5 kattır.


72. İlköğretim ve ortaöğretim tesis alanlarında H:serbest H:5 kattır. olacaktır. Bu alanlarda okula ait kapalı spor salonu yapılabilir. Çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


73. Özel okul alanlarında yapılanma maksimum Emsal=0.25, Maksimum Kat Adedi 4 olacaktır. Avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


74. BAKIM VE AKARYAKIT+LPG TESİS ALANLARI, Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliğine tabi alanlar olup, bu alanlarda uygulama Maksimum Emsal: 0,25’i geçmemek ve liftli yıkama-yağlama ünitesi bulunmamak koşulu ile ilgili kurumların uygun görüşleri (Ukome, İtfaiye Daire Başkanlığı, İSKİ vb.) Alındıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır. 

Maksimum kat adedi: 2’dir.


75. Bakım Akaryakıt+LPG Tesis Alanları için kurum ve kuruluş görüşleri olumsuz olursa, içinde bulundukları yapı adasının şartlarına göre yapılaşma yapacaktır.


76. Bakım Akaryakıt+LPG Tesis alanlarında, akaryakıt tankı depo ve pompasının yüz aldığı cephedeki yolda bulunan mevcut planlanan atıksu, içme suyu isale ve şebeke borularının zarar görmemesi için akaryakıt tankı ile ekseni arasında en az 5.00 metre yapı yaklaşma sınırı bırakılması gerekmektedir. 


KONUT ALANLARI


MESKÛN KONUT ALANLARI


YÜKSEK YOĞUNLUKLU KONUT ALANLARI:


- EMSAL:2.10, , HMAKSİMUM: 4 KAT


- EMSAL:1.50, HMAKSİMUM: 4 KAT


- EMSAL:1.50, , HMAKSİMUM: 7 KAT (KO1 ALANLARI)


- EMSAL:1.10, , HMAKSİMUM: 4 KAT


ORTA YOĞUNLUKLU KONUT ALANLARI:


- EMSAL:0.95, HMAKSİMUM: 3 KAT MİNİMUM İFRAZ ŞARTI 300 M²’DİR. 


- EMSAL:0.42, HMAKSİMUM: 2 KAT, MİNİMUM İFRAZ ŞARTI 500 M²’DİR. 


- EMSAL:0.50, HMAKSİMUM: 2 KAT, MİNİMUM İFRAZ ŞARTI 500 M²’DİR. 


GELİŞME KONUT ALANLARI:


ORTA YOĞUNLUKLU KONUT ALANLARI:


- EMSAL:0.95, HMAKSİMUM: 2 KAT, MİNİMUM İFRAZ ŞARTI 300 M²’DİR. 


- EMSAL:0.50, HMAKSİMUM: 2 KAT,, MİNİMUM İFRAZ ŞARTI 500 M²’DİR.


DÜŞÜK YOĞUNLUKLU KONUT ALANLARI:


- EMSAL:0.17, HMAKSİMUM: 2 KAT, MİNİMUM İFRAZ ŞARTI 1000 M²’DİR. 


- EMSAL:0.10, HMAKSİMUM: 2 KAT, MİNİMUM İFRAZ ŞARTI 2000 M²’DİR.


77. Planda “A” ile işaretli yapı adalarında, planda getirilen emsal şartları ve hükümlerine uyulmak kaydıyla 12.00 m. ve üstü genişlikteki yollara cepheli parsellerde, ön bahçe mesafesi minimum 5.00 m,12.00 m.nin altındaki yollara cepheli parsellerde ön bahçe mesafesi minimum 3.00 m.dır. Arka bahçe mesafesi minimum H/3, yan bahçe mesafesi minimum 3.00 m.dır.Yapılaşma nizamını ada bazında belirlemeye İlçe 

Belediyesi yetkilidir.


Gerektiği durumlarda düzgün yapılaşmanın oluşturulabilmesi amacıyla, yapı adası bazında etüt yapılarak, yapı adalarında, planda getirilen emsal şartları ve hükümlerine uyulmak şartıyla ön, yan ve arka bahçe mesafelerini belirlemeye, başkanlık oluru alınması kaydıyla İlçe Belediyesi yetkilidir.


78. “A” ile işaretli yapı adalarının dışındaki adalarda, ayrık nizam yapılaşma şartları geçerlidir. Ön bahçe mesafesi minimum 5.00 m, yan bahçe mesafesi minimum 3.00 m ve arka bahçe mesafesi minimum 4.00 m.dir. Planda verilen yaklaşma mesafelerine göre yapılanamayan parsellerde, parsel maliklerinin muvafakatı aranmaksızın ikiz ya da blok nizam uygulama yapmaya ve ön-yan-arka bahçe mesafesini belirlemeye İlçe Belediyesi yetkilidir. Buna rağmen yapılanamayan parsellerde uygulama tevhiden yapılır.

79.Plan kapsamında verilen emsal ve kat adetleri maksimumdur. “A” ile işaretli alanların ve blok nizamı yapılacak yerlerin dışında Maksimum TAKS :0,50 dir.TAKS :0,50 yi geçmemek ve emsal hesabını aşmamak kaydı ile Maksimum Kat Adedi azaltılabilir.


80. Kapalı ve açık çıkmalar inşaat emsaline dâhildir.


81. Kot alınacak nokta İstanbul İmar Yönetmeliğine tabidir.


82. Konut alanlarında normal katlarda iç yükseklik Maksimum: 3.5 metre’dir.


83. Çekme ve çatı katı yapılamaz. Çatı aralarında ancak son kattaki bağımsız bölümlerle irtibatlı çatı piyesleri yapılabilir ve emsal haricidir.


84.Planda Konut, Konut + Ticaret fonksiyonu verilen imar adalarında, bu planın onay tarihinden önce ruhsat alarak ruhsata uygun olarak yapılaşmış parsellerde bu planla getirilen ilave inşaat haklarının kullanılması, toplam emsali aşmamak kaydı ile inşaat istikamet tecavüzü olmaması ve ilgili deprem yönetmeliği hükümlerine uyulmak kaydı ile ruhsat, tadilat ruhsatı ve ilave kat ruhsatı verilebilir.


Konut,Konut+Ticaret fonksiyonu verilen imar adalarında, bu planın onay tarihinden önce ruhsat alarak ruhsata uygun olarak yapılaşmış parsellerde, bu planla getirilen kat adedi ve emsal değeri aşılmamak, imar istikametine tecavüzlü olmamak, deprem yönetmeliği koşullarına uymak kaydı ile tadilat ruhsatı ve ilave kat ruhsatı verilebilir.


85. 75-100-150-250-350 ve 500 ki/ha yoğunluklu Konut, Konut + Ticaret alanlarında en az 4 parsel birleşmesi halinde, parsel toplulaştırması yapılarak aşağıdaki tabloya uyulacaktır. Bu uygulamalar uygulamaya muhatap parsellerde bağımsız bölüm sayısını arttıramaz.Bu planın onay tarihinden sonra yapılan ifrazlarla oluşan parseller bu madde kapsamı dışındadır.


Arnavutköy Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı askıya çıkıyor!


86. 75-100-150-250-350 ve 500 ki/ha yoğunluklu konut, konut + ticaret alanlarında, 2000 m² ve daha fazla konut alanı olan yapı adalarında uygulanmak ve ada bütününde olmak kaydıyla aşağıdaki tabloya uyulacaktır. Bu uygulamalar uygulamaya muhatap parsellerde bağımsız bölüm sayısını arttıramaz.


Arnavutköy Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı askıya çıkıyor!


87. Konut, Konut + Ticaret olarak ayrılan alanlarda bodrumun zemin kat kontüründe yapılması halinde çıkan alan bağımsız birim oluşturmamak ve ticari amaçlı kullanılmamak üzere binaya ait ortak mahal olarak kabul edilir binaya ait depo mahalleri, spor salonu, kitap okuma salonu, doktor odası, toplantı salonu, sosyal tesis, hobi odaları vb. Sosyal amaçlı tesisler yapılabilir. Emsal haricidir.


87. Konut, Konut+Ticaret olarak ayrılan alanlarda bodrum katın zemin kat konturunda yapılması halinde, bodrum katta ticari amaçla kullanılmamak, bağımsız bölüm oluşturmamak ve bağımsız bölümlere ait eklenti yapılmamak şartı ile binaya ait depo mahalleri, spor salonu, kitap okuma salonu, doktor odası, toplantı salonu, hobi odaları vb. sosyal amaçlı alanlar yapılabilir. Bu alanlar emsale dahil edilmez.


88. Farklı fonksiyonlara sahip olmalarına bakılmaksızın konut, ticaret + konut ve ticaret alanlarında birden fazla yapı adası, aralarındaki yollar kapatılmak suretiyle birleştirilebilir. Ancak; bu adalar arasındaki yollar, Arnavutköy Belediye Başkanlığı Plan Ve Proje Müdürlüğü, Ulaşım Planlama Müdürlüğü, İSKİ v.b. ilgili kurumların uygun görüşleri alınmak kaydıyla kapatılabilir. Kapatılan yol kısımları emsal hesaplarına dâhil edilemez. Bu tür uygulamalarda ilçe belediyesince 1/1000 ölçekli plan tadilatı yapılması mecburidir.

89.Orman, mera ve tarım alanlarına bitişik olan konut parsellerindeki bina yaklaşma mesafesi, bu alanların sınırlarına 20 metreden az olamaz. Ancak söz konusu parselin parsel derinliğinin bu şartlarda yapılaşmaya uygun olmaması durumunda, yapı yaklaşma mesafesi minimum 5 metreye kadar azaltılabilir.


90. Planda ‘D’ rumuzuyla belirtilen yapılaşması Emsal:0.17 Maksimum Kat Yüksekliği:2 Kat olan gelişme konut alanları, İSKİ’nin uygun görüşü alınmak ve bulunduğu yapı adasının yapılaşma şartlarını geçmemek koşuluyla, ekolojik yapı ile uyumlu, doğa odaklı turizm amaçlı nüfusun dinlenme ve konaklama ihtiyacına yönelik pansiyon vb. Alanlar olarak da kullanılabilir.


TİCARET ALANLARI


91. Emsal değeri verilen ticaret alanlarında; maksimum kat adedi aşılmamak kaydıyla ve asma kat yapılmamak koşuluyla zemin kat ve normal kat yükseklikleri 5’er (beş) metreye kadar çıkabilir. mt’dir.


92. (T1)ticaret alanlarında ofis-büro,çarşı sinema tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültürel tesisler ve otel,motel v.b. konaklama tesisleri yer alabilir. Bu alan tamamen ticari hizmet veren alan olup, yapılaşma şartları çevre yapılanma koşullarını geçmemek kaydıyla Emsal:0.25, Maksimum Kat Adedi: 2’dir.


93. (T2)ticaret alanlarında ofis-büro, çarşı sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültürel tesisler ile lokanta restoran gibi eğlenceye dönük kullanımlar banka kurumları yer alabilir. Bu alan tamamen ticari hizmet veren alan olup, yapılaşma şartları Emsal:0.25 Maksimum Kat Adedi 2’dir ve minimum ifraz şartı: 500 m²’dir.


TİCARET + KÜÇÜK SANATLAR ALANI


94. Planda ‘T+KS’ rumuzuyla belirtilen Ticaret+Küçük Sanatlar Alanı, doğrudan kentliye yönelik hizmet üreten küçük ölçekte işletmelerin yer alacağı, ilgili mevzuata uygun olacak şekilde çevre ve sağlık koşulları gözetilerek kent içinde yer almaları ve gruplaşmaları gereken, içerisinde küçük ölçekli oto yedek parça satışı, tamir servisleri ve el sanatları türündeki birimlerin yer alabileceği alandır. Bu alanda İSKİ İçmesuyu Havzaları Koruma Yönetmeliği’nde uzun mesafe koruma kuşağı için belirtilmiş esaslara aykırı uygulama yapılamaz. Yapılaşma şartı Maksimum Kat Adedi: 2’dir ve Kaks: 0.25’i aşamaz. Minimum ifraz şartı:500m²’dir. H serbesttir.


95. Plan bütünlüğü çerçevesinde mevcut depolama ve sanayi binalarının tevsii yapılmaması, çevre kirliliğine yol açmaması, İSKİ Havza Yönetmeliği’ne aykırı olmaması, ilgili kurumların olumlu görüşünün alınması ve ileri teknoloji kullanılması koşulları ile ekonomik ömürlerinin tamamlayıncaya kadar mevcudiyetlerini sürdürebilirler. 


KONUT + TİCARET ALANLARI


96. Planda Konut + Ticaret alanı olarak gösterilen alanlar (K+T1, K+T2, K+T3) bürolar, lokanta, çarşı, banka, vb… perakende ticaret ve hizmet birimlerini içerecek alanlar olup, bu alanlarda zemin katlar ticaret, üst katlar konut olarak kullanılacaktır. Üst katlarda konut fonksiyonu yanında hizmet fonksiyonu da yer alabilecek olup imar yönetmeliğinde ticaret+hizmet alanlarında yer alan fonksiyonlar bu alanda kullanılacaktır.Bu alanlarda Ticaret ve Hizmet fonksiyonları yapının yarısını geçemez.


Arnavutköy Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı askıya çıkıyor!


10.06.2014 tarih 785 sayılı İBB Meclis kararı - 12.06.2014 onaylı


97.Ticaret, Ticaret + Konut alanlarında; ilgili kurum ve kuruluşlardan uygun görüş alınmak 2 Eylül 1999 gün, 23804 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Plan Yapım Yönetmeliği’ndeki değişikliklere ait olarak belirlenen donatı alanı standartlarına uymak ve bulunduğu yapı adasının yapılaşma şartlarını aşmamak kaydı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesince onaylanacak avan projeye göre özel sağlık ve özel eğitim 

tesisleri (yüksek öğrenim tesisleri hariç), yapılabilir. 


98.Ticaret ve Konut+Ticaret alanlarında, ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınarak, 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının onaylanmasından sonra Plan Yapım Yönetmeliği’ndeki hususlara uygun olmak ve maksimum Emsal: 0.25’i aşmamak koşulu ile katlı otopark yapılabilir. Maksimum Kat Adedi:4’dür.


99. OTOPARK-KATLI OTOPARK ALANLARI: Planda gösterilen “Katlı Otoparklar” kamuya ait genel otoparklardır. Kamuya ait genel otoparklar ile konut ve ticaret alanlarında yapılabilecek olan “özel katlı otoparklar”ın dış cepheleri estetik nedenlerle, uygun yapı-inşaat malzemesi ile tamamen giydirilecektir.


100. Planlama alanı içinde özel mülkiyette olan ve otopark (açık ve kapalı otopark) alanlarında olarak ayrılan alanlarda uygulama parsel malikinin talebi, ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile Ulaşım Daire Başkanlığı’nın olumlu görüşü alınmak koşulu ile İSKİ İçme Suyu Havzaları Koruma Ve Kontrol Yönetmeliği şartlarına uygun olarak hazırlanacak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre parsel maliklerince de yapılabilir. 


101. Planlama alanında yeşil alan, spor alanı, meydan ve yol gibi kamuya açık alanların zemin altları ilgili kurumların (İSKİ Genel Müdürlüğü, Ulaşım Daire Başkanlığı, Park Ve Bahçeler Müdürlüğü, Zemin Ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, Emlak Ve İstimlâk Daire Başkanlığı vb.) olumlu görüşleri alınarak uygulama aşamasında Ulaşım Ve Trafik Düzenleme Komisyonu (UTK) kararı alınarak zeminaltı katlı otopark yapılabilir.


İÇME SUYU HAVZALARINDA YAPILAŞMA İLE İLGİLİ UYULMASI GEREKEN ESASLAR:


102. Bir kısmı Alibey içme suyu havzası ve Sazlıdere içme suyu havzası uzun mesafeli koruma kuşağında, bir kısmı da Sazlıdere içme suyu havzası orta mesafe koruma kuşağında kalmakta olan planlama alanında İSKİ Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan İSKİ İçmesuyu Havzaları Koruma Ve Kontrol Yönetmeliği hükümleri geçerlidir. 


UZUN MESAFELİ KORUMA ALANLARI (2000 M-İÇMESUYU HAVZA SINIRI):


103. Bir kısmı Sazlıdere içme suyu havzası uzun mesafe koruma kuşağı, bir kısmı da Alibey içme suyu havzası uzun mesafe koruma kuşağında bulunan planlama alanında; metal sertleştirme (tuz ile) metal kaplama, yüzey temizleme (asitle), tekstil boyama ve emprime baskı, hurda plastik yıkama, liftli yıkama-yağlamacılar, kimyasal madde depoları, (yanıcı, parlayıcı, patlayıcı), imalatından sanayi atık suyu 

kaynaklanan kimyasal madde üretim tesisleri, hurda kağıt işleme, ham deri işleme, asit imal ve dolum yerleri, zirai mücadele ilacı imal ve dolum yerleri, pil, batarya-akü imal yerleri, gres yağ fabrikaları (petrol türevi), domuz ve köpek çiftlikleri, entegre hayvancılık tesisleri, ilaç sentez fabrikaları, ağır metal tuzu üretimi, cam yıkama, yün yıkama, çöp ayırma, depolama ve imha merkezleri, açık kömür depolama, matbaa, her türlü kimyevi madde ve yakıt depoları ile ilgili yapı ve faaliyet yapılamaz. 


ORTA MESAFELİ KORUMA ALANLARI (1000 M-2000 M): 


104. Bu alanlarda, her türlü sanayi maksatlı yapılar, serbest bölgeler, tıp fakülteleri, akaryakıt istasyonu, laboratuarlarında ve atölyelerinde kimyevi maddelerin işlendiği her türlü eğitim ve öğretim kurumları ile hastane, entegre hayvancılık tesisleri, mezbahalar, her türlü kimyevi madde, yakıt, zehirli zararlı ve tehlikeli madde depoları, katı atık depolama tesisleri, çöp toplama ve imha merkezleri, mezarlık vb. 

Kirletici yapı ve faaliyetler gibi İSKİ İçmesuyu Havzaları Koruma Ve Kontrol Yönetmeliği’nde geçen ve ekolojik yapıyı ve su kalitesini tehdit eden tesisler yer alamaz.


İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÖRÜŞÜ DERE MUTLAK KORUMA ALANI: 


105. İski kurum görüşü çerçevesinde, 25.05.2006 tarihinde yürürlüğe giren ve 16.07.2009 tarih ve 14 sayılı İSKİ genel kurul kararı ile değişiklik yapılan İSKİ İçmesuyu Havzaları Koruma Yönetmeliğine göre; planlama alanı içme suyu havzası içinde kaldığından, alanın içinden geçen, koruma altına alınan derenin sağından ve solundan 100’er metre olmak üzere toplam 200 metre genişliğinde bir bant, İSKİ Genel Müdürlüğü’nün ikinci bir görüşüne kadar dere mutlak koruma alanıdır. Dere mutlak koruma alanlarında; ilgili idare tarafından yapılacak ya da yaptırılacak arıtma tesisleri hariç hiçbir yapı yapılamaz. Mezarlık kurulamaz. Sıvı ve katı atıklar dökülemez, depolanamaz. Ancak İSKİ’nin görüşü alınarak hazırlanacak peyzaj planları doğrultusunda, toprak geçirimliliğini engelleyici betonlaştırma gibi faaliyetler yapılmamak ve doğal yapıyı bozmamak kaydıyla ağaçlandırma yapılarak gezi, seyir ve balık tutma cepleri teşkil edilebilir. Bu cepler su alma yapısına 300 m’den daha yakın olamaz. Bu alanlar içinde, planda belirlenen yolların sadece ulaşımla ilgili işlevlerine izin verilebilir. Bu bölge içerisindeki kadastral yollar imar yolu olarak kullanılabilir.


106. Dinlenme tesisi, akaryakıt istasyonu, açık otopark vb. tesisler yapılamaz. Ancak ilgili mevzuata uygun olmak ve İSKİ’nin görüşü alınmak kaydıyla bu alanlarda Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı’nın kontrol ve denetiminde organik tarım ve tarıma yönelik hobi bahçeleri yapılabilir. 


107. Bu alanlarda suni gübre ve zirai mücadele ilaçlarının kullanıldığı ziraata izin verilmez. 


İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÖRÜŞÜ (DERE MUTLAK KORUMA DIŞINDAKİ DERELER) ÇERÇEVESİNDE AYRILAN DERE KORUMA ALANI:


108. İSKİ’ye ait mevcut ve planlanan içmesuyu, atıksu-yağmursuyu hatlarının geçtiği güzergâhlar imar plan ve uygulamalarında yol olarak korunacaktır.


109. İSKİ Genel Müdürlüğü kurum görüşü çerçevesinde belirlenen derelerin aksından/kenarından itibaren sağında ve solunda 25 'er m. olmak üzere toplam 50 m. genişliğinde bir alan Dere Koruma Bandı olarak ayrılmıştır. Bu band; dere ıslahı, servis yolları ve yeşil alan olarak kullanılacak olup, afete maruz bu alan yapılaşmaya yasaklı alandır.


110. Küçük vadi tabanlarında, atıksu ve yağmursuyu kanalizasyon tesislerinin gelecekte yapılabilmesi maksadıyla 15 metre genişliğinde bir band yol ve/veya yeşil alan olarak imar planlarında ayrılmıştır. 


111. Dere ıslah alanı içerisindeki Yeşil Alan olarak gösterilen yerler,Yeşil Alan olarak kullanılacağından 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kapsamındadır


112. İSKİ’ye ait her türlü mevcut ve planlanan tesisler ile İSKİ’de kaydı bulunmayan ancak ilgili belediyesince veya kamu tarafından yapılmış altyapı tesisleri aynen korunacaktır. Ancak gerekli olan durumlarda İSKİ görüşü alınarak bu tesislerde değiştirme ve deplase yapılabilir.


113. İSKİ’ye ait veya DSİ tarafından İSKİ’ye devredilmiş isale hatlarının koruma bantlarındaki servis yolları imar yolu olarak kullanılmayacaktır. Ancak isale hatları üzerindeki enine geçişlerde İSKİ’den mutabakat alınacaktır.


114. Taşkın riski taşıyan mutlak koruma bandına yakın/ komşu parsellerde bodrum katına izin verilmeyecek, ancak zemin ve inşaat teknikleri açısından bodrum kat yapılması zorunlu hallerde, yüksek taşkın riskine maruz bu katlar, konut, depo, otopark vb. her türlü ticari ve ticaret dışı faaliyet amacıyla kullandırılmayacaktır.


115. Taşkın riski taşıyan Dere Koruma Bandına komşu/yakın imar parsellerindeki yapılarda, bina atıksu tesisat çıkışı zemin kat seviyesinden yapılacak olup, parsel bacası çıkışı mümkün olan en yüksek eğim ve kot'ta atıksu kanalizasyon şebeke hattına bağlanacaktır. Varsa bina bodrum katlarından atıksu parsel bağlantıları (terfi sistemler hariç) kesinlikle yapılmayacak ve iptal edilecektir. 


116. Taşkın riski taşıyan Dere Koruma Bandına yakın/komşu imar parsellerde, herhangi bir noktada su basman kotu, bu noktadan dere kesitine dik ve en yakın mesafedeki dere kenar (kret) kotundan +1.50 metre yüksekte olması zorunludur.


117. Mutlak koruma bandına yakın/komşu parsellerde, binaların zemin ve (arsa, bodrum) katları taşkın afeti zararları riskine karşı sigortalanması zorunludur. Aksi takdirde bu bant içerisinde oluşacak kayıp ve zararlardan mülkiyet sahipleri sorumlu olacaktır.


118. İstanbul İmar Yönetmeliği 12,02. Madde uyarınca 1000m²’nin üzerindeki parsellerde, yüzey sularını toplamak ve bahçe sulama işlerinde kullanmak üzere, bir drenaj sistemi oluşturularak, yüzey ve zemin sularının tabii zemin altında tesis edilecek bir sarnıçta toplanması sağlanacaktır. Söz konusu drenaj sistemi ve sarnıç bina ön cephe hattı gerisinde yan ve arka bahçe mesafeleri içinde düzenlenebilecek ve vaziyet planında gösterilecektir. Emsal haricidir.


YERLEŞİME UYGUNLUK


119. 31.03.2010 tarihinde TC. Başbakanlık Afet Riski Azaltma Daire Başkanlığı’nca onaylanan Arnavutköy Belediyesine ait jeolojik – jeofizik ve jeoteknik inceleme raporunda belirtilen şartlara göre uygulama yapılacaktır.


1-Uygun Alanlar (UA)

1.1.Uygun Alan 1 (UA 1)

1.2.Uygun Alan 2 (UA 2)

2- Önlemli Alanlar (ÖA)

2.1 Önlemli Alan 2,1 (ÖA – 2.1)

2.1.1 Önlemli Alan 2.1A (ÖA – 2.1A): ( Yüzde eğim değerlerinin % 10 – 30 arasında 

değiştiği zemin ortamlar)

2.1.2 Önlemli Alan 2.1B (ÖA – 2.1B): ( Yüzde eğim değerlerinin % 20 – 40 arasında 

değiştiği kaya ortamlar)

2.2 Önlemli Alan 5.2 (ÖA – 5.2): Mühendislik problemleri açısından önlem 

alınabilecek alanlar – dolgu alanlar

3- Ayrıntılı Jeoteknik Etüt Gerektiren Alanlar (AJE)

3.1 Ayrıntılı Jeoteknik Etüt Gerektiren Alanlar 1 (AJE 1)

3.2 Ayrıntılı Jeoteknik Etüt Gerektiren Alanlar 2 (AJE 2): Yüzde eğim değerlerinin 

%40 – 60 arasında değiştiği alanlar

4.Uygun Olmayan Alanlar (UOA)

4.1. Uygun Olmayan Alan 2.1 (UOA – 2.1)

5-İnceleme alanı içerisinde yeralan Türkköşe deresi ve Bolluca için İSKİ koruma bandı bulunmaktadır. Bu alanlar rapor eki paftalarda “ İKB” simgesi ile gösterilmiştir. Bu alanlar mavi renk olarak mutlak koruma bandı (dereler), yeşil renk ile gösterilenler dere kollarıdır.

6-14.09.2009 tarih ve 450334 sayılı İSKİ görüşü, ilgi (f) yönetmeliğine göre; söz konusu alanının içinden geçen koruma altına alınan Bolluca (Boğazköy) Deresi, Türkköşe Deresi, Gülgen (Malkoç) Deresi, Sidan (Elmalıkalan) Deresi, Ayvalı Deresi ve Derbent Deresi’nin sağında ve solunda 100’ er metre olmak üzere toplam 200 metre genişliğinde bir bant dere mutlak koruma alanı’dır. 

7-Mutlak koruma altına alınmış olan derelerden Bolluca Deresi, Türkköşe Deresi, Gülgen (Malkoç) Deresi, Sidan Deresi ve Ayvalı Deresi’nin kolları olan derelerin sağında ve solunda 25’er metre olmak üzere toplam 50 metre genişliğinde bir bant imar planlarında dere ıslahı, servis yolları ve yeşil alan olarak ayrılmıştır, afete maruz bu bant içerisinde yapılaşmaya izin verilmeyecektir, derenin doğal akışını 

engelleyecek ve arazi topoğrafyasını değiştirecek herhangi bir çalışma yapılmasına izin verilmeyecektir. 

8- İSKİ görüşündeki yapılaşma ve planlama kriterlerine aynen uyulmalıdır.


120. Arnavutköy Taşoluk, 5 pafta,836,837,838 parsellerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Kurulu kararına göre uygulama yapılacaktır.


121. 1/1000 ölçekli Arnavutköy ve çevresi uygulama imar planı plan paftaları, plan hükümleri, plan raporu ve plan lejandı ile bir bütündür.


122. Açıklanmayan hususlarda ilgili yasa ve yönetmelikler geçerlidir 


09.08.2011 tarih 1569 sayılı İBB Meclis kararı - 16.11.2011 onaylı


Parsel büyüklüğü 750 m² ve altında olan parsellerde bağımsız bölüm sayısını arttırmamak kaydı ile açık ve kapalı çıkmalar emsal haricidir. Parsel büyüklüğü 750 m² ve altında olan parsellerde 1. bodrum kat zemin 

katla irtibatlı olmak kaydı ile iskan edilebilir, emsal haricidir. Hisseli imar parsellerinde hissedara ait bina bulunması halinde hissedarın parselinin ayrılması için yapılan düzeltme, ifraz, tevhiden ifraz işlemlerinde 

asgari ifraz şartı aranmaz. Oluşturulacak parseller 150m²'den küçük olamaz.


15.02.2013 tarih, 436 sayılı İBB Meclis Kararı, 19.04.2013 Başkanlık Onayı


Arnavutköy Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı askıya çıkıyor!


- Planda verilen emsal değerlerinin aşılmaması şartıyla (0.42-0.50-0.95-1.10-1.50-2.10 emsalli yapı adalarında) kat ilavesi yapılabilir. bu uygulamalar ile uygulamaya muhatap parsellerde bağımsız bölüm sayısı artırılamaz.


15.02.2013 tarih, 436 sayılı İBB Meclis Kararı, 19.04.2013 Başkanlık Onayı


- Emsal 0.95, H=2 Kat Yapılanması olan 750m2’nin altındaki parsellerde emsalin kullanılamadığı durumlarda “Ayrık nizam yapılanmanın ikiz nizam yapılanma olarak kullandırılmasına belediyesi yetkilidir.”


10.06.2014 tarih 785 sayılı İBB Meclis kararı - 12.06.2014 onaylı


Planlama alanında konut, ticaret+konut, ticaret alanına ayrılan alanlarda meri planda verilen yapılaşma değerlerinde artış olmaması kaydıyla özel eğitim, özel sağlık, özel sosyal kültürel tesis alanları yapılabilir.”


Arnavutköy Merkez Ve Çevresi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nı indirmek için tıklayın!


Geri Dön