23 / 04 / 2024

Arnavutluk'taki depremin neden olduğu zarar yaklaşık 1 milyar avro!

Arnavutluk'taki depremin neden olduğu zarar yaklaşık 1 milyar avro!

Arnavutluk'ta 26 Kasım 2019'da yaşanan depremin neden olduğu hasarın yaklaşık 1 milyar avro olduğu belirlendi...



Arnavutluk'ta 26 Kasım 2019 tarihinde yaşanan depremin neden olduğu hasarın yaklaşık 1 milyar avro olduğu açıklandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakanlıklar Arası Sivil Acil Durum Komisyonu Başkanı, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Bledi Çuçi, başkent Tiran'da, AB'nin Tiran Büyükelçisi Luigi Soreca, Birleşmiş Milletler (BM) Arnavutluk Daimi Koordinatörü Brian J. Williams ve diğer yetkililerin katılımıyla deprem sonrası ihtiyaç değerlendirme raporunu açıkladı.

Çuçi, raporun AB kurumları, Dünya Bankası ve BM ajanslarının standart ve dünyada doğal afetlerde kullanılan metodolojiye uygun hazırlandığını belirtti. 

Çuçi, "Uzmanların hesaplamalarına göre depremin neden olduğu hasar toplam 985 milyon 74 bin 906 avro. Uluslararası dostlarımız ve ortaklarımızdan gelen büyük katkı ve muazzam dayanışma olmasaydı Dıraç, Leş ve Tiran'daki durumla başa çıkmak kolay olmayacaktı." ifadelerini kullandı.

Raporun, 60'ı yabancı uzmanlardan oluşan 90 kişilik bir ekip tarafından hazırlandığını ifade eden Çuçi, çalışmanın daha önce görülmemiş bir hızla bitirildiğini söyledi. 

AB Büyükelçisi Soreca da depremin olduğu 26 Kasım'dan bu yana zorlu aşamalardan geçildiğine vurgu yaparak şunları söyledi;

"Birinci aşama, Arnavutluk yetkililerine kurtarma çabalarını koordine etme konusunda büyük ölçüde yardımcı olan AB sivil koruma ekiplerinin Arnavutluk'a gelişiydi. Ardından hasarlı binaları incelemek için inşaat mühendisleri geldi. 21 ülke Arnavutluk'a destek sağladı ve Arnavutluk hiçbir fark gözetmeksizin, üye ülke gibi aynı muamele ve desteği gördü. Bu büyük dayanışma bizi AB temsilcileri olarak gururlandırıyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 500 konut inşası talimatı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin sonrasında 500 konut için talimat vermişti.

Arnavutluk makamlarıyla "Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanlığı arasında afet sonrası konut yapım alanında iş birliği yapılmasına dair protokol" imzalanmıştı.


Türkiye kentsel dönüşüme öncü olacak!

Türkiye ile Arnavutluk arasında 500 konut inşası protokolü imzalandı!


Geri Dön