20 / 04 / 2024

Arsa alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Arsa alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Ev mi yoksa arsa mı? sorusuna "Arsa" yanıtını verdiniz. Yatırım için bekleyeceksiniz veya hayalinizdeki evi buraya inşa edeceksiniz. Fakat arsa alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var...



Gayrimenkul yatırımı konuttan ibaret değil. Posta gazetesinden Meltem Kara'nın haberine göre, yatırım yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği gayrimenkullerden biri de arsa. Niyetiniz getiri sağlamak veya hayalinizdeki evi inşa etmek olabilir. Hangi amaçla olursa olsun arsa alırken mutlaka kontrol etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Peki arsa alırken nelere dikkat etmek gerekir?

YAPI ŞARTLARI NELER?

TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, arsa alırken önce plan kontrole dilmeli. Alınacak arsanın 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'na göre yapılaşma haklarının ne olduğu mutlaka öğrenilmeli. Kullanım fonksiyonu, inşaat alanı ve en fazla inşa edilecek yapı yüksekliği gibi yapılaşma şartlarının belirleyen unsurlar son derece önemli.

TERK YAPILDI MI? 


 
Alınacak arsanın tapuda yazan alanının net alan olup olmadığı daha önce terklerinin yapılıp yapılmadığı konusu mutlaka bilgi sahibi olunması gereken bir konu. Ayrıca terkleri yapılmışsa yüzde kaç oranında kesinti yapıldığı tekrar terk edilmesi gereken bir alan olup olmadığı araştırılmalı.

KOMŞUYA DA BAKIN

Arsanın yer aldığı bölgede komşu parsellerin ya da yakın çevresindeki parsellerin yapılaşma koşullarından ötürü zaman içinde kaybedebileceği haklar da araştırılmalı. Örnek olarak, satın alınacak olan arsanın komşu parseli boşken manzara avantajı varken komşu parselde herhangi bir yapılaşma söz konusu olduğunda manzara avantajı da kaybolabilir. Veya mevcut durumda yeşil alan olan parselin yapılaşma hakkı varsa bu yeşil alanda yapılaşma söz konusu olması olasıdır.

GELİŞİM POTANSİYELİ

Alınacak olan arsanın konumu ve çevresinin gelişim potansiyeli de oldukça önemli. Gelişim potansiyeli olan bölgelerin tercih edilmesi, değer artışlarının daha kısa sürede hissedilmesini sağlar. Arsanın yakın çevresinde planlanan bir mega proje veya bölgenin dinamiklerini değiştirme potansiyeli olan bir proje olup olmadığı da araştırılmalı. Fakat bu projelerin stabil olmasına dikkat edilmeli.


HİSSE YA DA ŞERH VAR MI?

-Alınacak arsanın yola cepeli olma durumu ve cephe genişlliği değerini artıran unsurlar arasında. Arsa üzerinde yapılaşma söz konusu olduğu durumda yola cepheli olma durumu ve cephe genişliği hem tercih sebebi olacak hem de arsanın değeri üzerinde olumlu etki yapacak.

-Tapu kaydı üzerinde satın alınacak olan arsanın değerini düşürecek veya kısıtlama getirecek ipetek, haciz vb. herhangi bir şerh, beyan olup olmadığı kontrol edilmeli. Bu konuda gayrimenkul değerleme şirkerlerinden de yardım alınabilir.

-Arsanın hisseli olup olmadığına da dikkat etmek gerekiyor. Hissedarlar için ön alım hakkı olduğundan diğer arsa sahiplerinin noter beyanlarının alınması gerekiyor. Beyan alınmamış ise ön alım durumu ile ilgili bir dava olduğunda ortaklığın giderilmesi gibi bir durum söz konusu olabilir.

-Arsa için belirtilen satış fiyatına harç ve vergilerin dahil olup olmadığı da öğrenilmeli.

2019'da arsa ve arazi alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?


Geri Dön