29 / 03 / 2024

Arsa – Arazi yatırımının önemi! Hangi bölge yatırım için uygun?

Arsa – Arazi yatırımının önemi! Hangi bölge yatırım için uygun?

Arsa - Arazi yatırımı günümüzde gitgide daha önemli hale geldi. İleriye dönük yatırım araçlarından biri haline dönüşen “Arsa-Arazi yatırımını” , doğru bölge seçimini, doğru zamanda ve doğru uzmanla çalışarak nasıl kazançlı hale getirebilirsiniz? 



Nursel Nuray Çökelek, uzun zamandır gayrimenkul sektöründe Re/Max Pro ofisine bağlı olarak müşterilerine hizmet vermekte. Zaman içinde edindiği deneyimleri müşterileri ile paylaşarak doğru yatırım aracının Arsa - Arazi yatırımı olduğuna karar vermiş. Hatta kendi yatırımlarının hepsini de bu yöne kaydırmış. Uzmanı olarak çalıştığı Çanakkale bölgesindeki son durumu ve yatırımın neden önemli olduğu konusunda kendisine birkaç soru sorduk.

Nursel Hanım merhaba, neden “Arsa-Arazi Yatırımı” konusunda uzmanlaşma yolunu seçtiniz?
Arsa araziye inandım, çünkü ben kazandım. 5-6 yıl önce bir arazi aldım, aradan 4 sene geçtikten sonra ciddi miktarda kar getirdi. Gayrimenkullerim vardı onları bile satıp araziye çevirdim. Çok yavaş prim yapan konutlarımı da satıp, daha iyi kar elde  edeceğimi bildiğim bölgelerde arazi yatırımına çevirdim. 

Arazide geçen yıl yapmış olduğum işlemde 8 ayda yüzde 80’lik bir kazanç elde ettim. Oranlar çok iyi. Bu noktada, eğer kira beklentiniz yok ise doğru yatırım yapmak için araziyi seçebilirsiniz. Tabii bölgeyi, araziyi çok iyi bilmek gerekiyor. Arazi üzerindeki planlar hakkında da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bunları bildiğiniz zaman zaten kazanıyorsunuz. Bir de mutlaka bu işler için güvenebileceğiniz bir uzmanla çalışmalısınız. 

Neden Çanakkale Bölgesini tercih ettiniz?
Çünkü Çanakkale Bölgesi devletin master planları içinde bulunuyor. Çanakkale bölgesinde, halihazırda eyleme geçmiş ciddi planlar var. Köprü, otoban, hızlı tren ve buna bağlı olarak hareketlilik başladı. Liman projeleri, organize sanayi proje alanları belli oldu. Bu projeler o bölgeyi kalkındıran faktörler.

Yeni gelen projeler özellikle Çanakkale köprüsü bölgede hareketliliği başlattı, peki bölge değerleri ne kadar arttı?
Müşterilerime, yatırımcıya bu bilgileri tablo şeklinde detaylı bir şekilde sunuyorum. Biz yatırımcıya 1,5 - 2 sene bu yatırımı unut diyoruz; ama gerçekten unut anlamında değil onlara sürekli geri bildirim de yapıyorum. Ne kadar doğru yatırım yaptıklarını da zaman içinde kendileri de görüyor. 

Satma sırası geldiğinde , yatırımcılarımın alış fiyatı ve satış fiyatı arasındaki farkı görmeleri, ne kadar doğru bir karar verdiklerini gördüklerindeki mutluluk, gerçekten çok güzel. İnandığım noktada mal sahibine, ne zaman , nereden çıkacağımızı nerede devam etmek gerektiğini iletiyorum. Müşteriyi doğru yönlendirebilmek çok önemli. Oradan gelecek yatırımı başka bir şekilde kullanmayacaksa oradan aldığımız parayla başka yatırımlarda çalışmaya devam ediyoruz.  Ben yatırımlık küçük araziye “bebek arazi” diyorum, daha çok bilinmeyen birkaç sene sonra parlayacak yerler. Biz o bebek araziyi 2 senede büyütüyoruz. Oradan gelen kazançla başka küçük bebek arazilere yöneliyoruz. Aslında tamamen parayı yönetiyoruz.

Yatırım örneği olarak mesela bir holding bir miktar parayı sadece yardım fonu için ayırdı. İhtiyaç sahiplerine yardım için. Bana geldiklerinde bu parayı nasıl artırabiliriz diye sordular. Amaçları her yıl bu paradan bir kar elde ederek yardım yapmak, hemen araziyi aldık.

Bir de dedeler var büyükanneler var. Burada onların daha küçük bütçeleri oluyor. Onların bütçeleri daha kısıtlı ama yatırıma engel değil. “Torununun eğitimi için bu kadar para ayırmak istiyorum; arazi alalım” diye bana geldiler. Okula başlama yaşına kadar bu parayı artıralım diyorlar. Onlarla da çalışıyorum.

ARSA – ARAZİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU UZMANLA ÇALIŞIN!

Borsa ve döviz spekülatif yatırım araçları. Eğer paradan para kazanmayı bilmiyorsanız, ne zaman alıp ne zaman satacağınızı bilmiyorsanız her zaman risk olacaktır. Kağıtlara para yatırarak maksimum kazanabileceğiniz yıllık miktarı çok iyi bilerek yüzde 50’ye çıkarabilirsiniz. Bunlar çok değişen şeyler. Toprak yatırımında doğru bir uzmanla hareket ettiğinizde ki bunun altını özellikle çiziyorum. Doğru alışveriş yaptığınız zaman zaten toprak kendi kendini kazandırıyor. 

Arazi alırken yatırım için alıyorsanız doğru kişiyle hareket etmeniz gerekiyor. Geçtiğimiz dönemlerde 44.000 tapu problemli çıktı. Bu ne demek? Doğalgaz, elektrik hattı geçiyor üzerinden veya sulak alan gibi problemli, ileride verimli şekilde kullanılamayacak, yatırıma uygun olmayan arazi alınmış. Bu 44.000 tapu sahibi istedikleri karı elde edemeyecekler. Yatırım yatırım olmaktan çıkıyor ve beklentileri karşılamıyor. Bu yüzden uzman ve bölgeyi iyi bilen biriyle çalışmak çok önemli. Çanakkale yatırım için uygun bir bölge ama o bölgeden her parsel  yada bölge uygun değil. Eğer aklınıza takılan sorular olursa bana www.nurselcokelek.com web adresimden de ulaşabilirsiniz. Sitemizde gelen soruları cevapladığım bir platform da mevcut, istediğiniz zaman bana soru sorabilirsiniz.
 

Arsa ve arazi piyasası nereye gidiyor?
 


Geri Dön