18 / 04 / 2024

Arsa bulamayan sanayici ne yapmalı?

Arsa bulamayan sanayici ne yapmalı?

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Sadi Özdemir köşe yazısında sanayicilerin arsa sorunlarını kaleme aldı.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Sadi Özdemir, kaleme aldığı, "Arsa bulamayan sanayici fabrikaya kat mı çıksın?" yazısında sanayicilerin arsa sorunlarını kaleme aldı. "Türkiye sanayi ve ihracat tarihinin en parlak dönemlerinden birini yaşarken, siparişleri yetiştirmek için yeni yatırım yapmak isteyen sanayiciler de ‘tatlı bir sıkıntı’ yaşıyor" diyerek yazısına başlayan Özdemir devamında şunları söyledi.

 Bazı vilayetlerde, organize sanayi bölgelerinde (OSB) boş yerlerde fabrika inşaatları hızlandı, bazıları ise o kadar şanslı değil ki yeni fabrika için arsa engelini aşamıyor.            

Arsa bulamayan sanayici ne yapmalı?

BLC Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun davetiyle incelemelerde bulunduğumuz Kahramanmaraş’ta, sanayici ve ihracatçıların heyecanı dorukta. Balcıoğlu, aynı zamanda kentin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı da olduğu için olumlu gelişmelerin yanı sıra tabii ki aşamadıkları sıkıntıları tüm sanayiciler adına seslendiriyor. Kendisine, ‘sanayicilerden duyuyoruz ki kapasiteler zorlanıyor, ihracata mal yetiştirme yarışı var, peki gündeminiz de başka ne var’ diye sorunca, “Kahramanmaraş’ın en büyük derdi, yatırım için hiç sanayi arsası kalmaması. İki OSB’mizde doldu. Bir OSB kurulacak, (tekstil ihtisas OSB) ama yeri mahkemelik, yatırıma başlayamıyoruz. Askeriyenin kullandığı, mülkiyeti Orman Bakanlığı’na ait bir alan vardı ki atış talimi için kullanılıyordu ve biraz da tehlikeli bir alan sayılır. Oranın askerle sözleşmesi dolmuş ‘biz kiralayalım’ dedik. Hatta Hulusi Paşa’dan (Akar) istedik, ‘tamam’ dedi ama mülkiyeti nedeniyle burada da bürokrasi çok sürecek gibi. Kendi fabrikalarımızdan uzaklara gitsek verimli olmuyor” şeklinde döküyor içini.              

Biz geleneksel soru kalıbı olan ‘hiç mi yok’ ile zorluyoruz ama cevap tekrar ‘yok’ oluyor. Kendi işlerini sorunca da “Biz de yer bulamadık. Şimdi projemizi hazırladık, mevcut fabrikamıza kat çıkacağız ve kapasitemizi yüzde 70 artıracağız. Yapabilirsek 10 milyon Euro’luk yeni yatırım olacak. Uygun şartlara haiz olanların önemli kısmı böyle yapabilir” diyor.
 

Arsa ve arazi yatırımında nelere dikkat edilmeli?

Arsa fiyatları en çok hangi şehirlerde arttı?


Geri Dön