19 / 03 / 2024

Arsa emsal değeri nedir?

Arsa emsal değeri nedir?

KAKS ve inşaat yoğunluğu olarak da bilinen arsa emsal değeri nedir? Arsa emsal değer hesaplamaları nasıl yapılır? Bir parsel üzerinde yapılacak yapının alan sınırlarını belirleyen arsa emsal değeri...



Arsa emsal değeri nedir?

Arsa emsal değeri, imar planı doğrultusunda bir parsel üzerine inşa edilecek yapının toplam inşaat alanı sınırlarının belirlendiği hesaplamayı ifade ediyor.


Arsa emsal değeri, inşaat yoğunluğu olarak da biliniyor. Kısaca KAKS (kat alanı katsayısı) olarak ifade edilen emsal değeri arsa inşaat alanının kat sayısını belirliyor.


Arsa emsal değeri nasıl hesaplanır?

KAKS değeri, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında; inşaatın yapılacağı yerin fiziki koşulları, alt yapı olanakları, arsanın büyüklüğü ve imar planlarına göre belirleniyor. 


Emsal değeri hesabı için belirlenen KAKS değeri, toplam arsa alanı ile çarpılıyor. Elde edilen sonuç, inşaatın toplam alanını ifade ediyor. Yapılacak bina inşaat alanı imar planı üzerinde belirtilen inşaat emsalinden fazla olamıyor.


Örnek inşaat emsal hesabı:

KAKS oranı 3.0 olarak belirlenen ve arsa alanı 1.500 metrekare olarak belirlenen alanda yapılabilecek binanın toplam inşaat alanı 3.0 x 1.500 = 4.500 metrekare olarak hesaplanıyor.



KAKS hesabı nasıl yapılır?

Arsa emsal gabari nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön