24 / 04 / 2024

Vergi değeri nedir?

Vergi değeri nedir?

Gayrimenkul sahibi olan herkesin ödemekle yükümlü olduğu vergi değeri nedir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, bu habere tıklayın..




Vergi değeri, bir gayrimenkulun vergi kayıtlarındaki değerini ifade ediyor. Vergi değeri hesaplama ise 4 yılda bir belirlenen arsa emlak değeri baz alınarak gerçekleştiriliyor.   

Vergi değeri hesaplama için kullanılan arsaların birim emlak değerleri, söz konusu değerin belirlenmesi için oluşturulan komisyon tarafından hazırlanıyor. Gayrimenkullerin birim emlak değerleri ise Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. 


Vergi değeri nasıl hesaplanır? 

Vergi değeri nedir? sorusunu açıkladıktan sonra gelelim gayrimenkulunuzun emlak vergi değerini nasıl hesaplayacağınıza. Bunun için konutun bulunduğu sokağın arsa metrekare birim değerleri ile arsa payı oranı çarpılıyor. Çıkan sonuç ise arsa payına denk gelen emlak vergi değeri oluyor. Gayrimenkulun brüt alanı ve Bayındırlık Bakanlığı'nın açıkladığı inşaat sınıflarına ait inşa yeniden yapım değeri çarpılarak da üzerine ilave ediliyor. 


Emlak vergisi nereye ödenir? 

Konutlarda bina değerinin binde 2'si, işyerlerinde bina değerinin binde 4'ü ve arsalarda ana değerin binde 6'sı oranında olan emlak vergileri söz konusu gayrimenkulun bağlı bulunduğu belediyelere ödeniyor. 


Emlak vergisi ödemeleri bağı olunan belediyeye iki eşit taksitte ödenebiliyor. Emlak vergilerinin birinci taksidi Mayıs ayında ödenirken, ikinci taksidi ise Kasım ayında ödeniyor. 

Belirlenen tarihlerde emlak vergisini ödemeyenler ise cezai yaptırımlara maruz kalıyor. Emlak vergisi ödemesinin gecikmesinden dolayı ödenmek zorunda kalınan bu ceza da  mevzutta belirtiliyor. Emlak vergisi cezasını ödememe durumunda gayrimenkulun tapu kaydına haciz kaydı kondurulabiliyor. Bu da mülkün satışı esnasında cezaları ödemek anlamına geliyor. 




Geri Dön