27 / 04 / 2024

Arsa payı ve şerefiye davaları artacak mı?

Arsa payı ve şerefiye davaları artacak mı?

Deprem gerçeğinin bir nefes kadar yakın olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm yasası ile birlikte Türkiye'deki çürük yapıların yenilenmesi konusunda çalışmalar başladı. Arsa payı ve şerefiye davaları artacak mı?



Deprem gerçeğinin bir nefes kadar yakın olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm yasası ile birlikte Türkiye'deki çürük yapıların yenilenmesi konusunda çalışmalar başladı. Ancak kör topal giden dönüşüm sürecinde bir takım aksaklıklar da gündeme geliyor. Bunların en önemlilerini ise son dönemde artan şerefiye bedeli ve arsa payı davaları oluşturuyor. 


Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, son dönemde arsa payı ve şerefiye bedeli konusunda yüzlerce dava açıldığına dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda bu tür davaların sayısında artış beklediklerini vurguluyor. 


Kiraz bu durumun sebebini işe şöyle özetliyor: "Kentsel dönüşüm sürecinde önümüzdeki dönemde şerefiye payı ve arsa payı gibi sebeplerden açılan davaların sayısı daha da artacak. Çünkü birçok konutun arsa payı (genel alanlara ortaklığı) tapuda gösterilmemiş durumda. Bıı da kentsel dönüşümde bu dairelerin daha küçük m2'lere razı olması ya da dönüşüm için ek ödeme yapması zorunluluğunu getiriyor. Şerefiye konusunda da kimi deniz gören ev sahipleri dönüşümle yeni yapılan konutlarında deniz görmeyen dairelere oturmak zorunda kalabiliyor. Ayrıca şerefiyesi düşük konut sahipleriyle aynı şartlarda dönüşüme gitmeleri gerekebiliyor." İnsanların haklarını korumak için altına imza atükları sözleşmelere dikkat etmeleri gerektiğine işaret eden Kiraz, dönüşüm sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle 40 yıllık komşuluk ilişkilerinin bile bittiğini söylüyor. 



EKONOMİST MORTGAGE


Geri Dön