25 / 04 / 2024

Arsa tapu masrafı ne kadar? Arsa tapu harcını kim öder?

Arsa tapu masrafı ne kadar? Arsa tapu harcını kim öder?

Arsa alım satım işlemlerinde belirli oranda tapu harcı ödemesi yapılması gerekiyor. Tapu dairelerinde gerçekleştirilen bu işlemlere tapu masrafı da deniyor. Peki, arsa tapu masrafı ne kadar? Arsa tapu harcını kim öder? İşte tüm detaylar...



Çeşitli gayrimenkul alım ve satım işlemleri sırasında tapu harcı ödemesi yapılması gerekiyor. Arsa alım satım işlemleri de diğer tüm taşınmaz mallarda olduğu gibi tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Tapu dairelerinde gerçekleştirilen devir işlemleri için alıcı ve satıcının belirlenen oranda harç ödemesi yapması gerekiyor. 

Tapu harcı masrafı tarafların anlaşması halinde tek başına alıcı tarafından da ödenebiliyor. Arsa tapu harcı, satış bedeli ile tapu harcı oranının hesaplanması belirleniyor. Bu kapsamda arsa bedelinin yükselmesi ile doğru orantıda tapu harcı oranıda yükselmiş oluyor. 

Arsa tapu masrafı ne kadar? Arsa tapu harcını kim öder?

ARSA TAPU MASRAFI NE KADAR?

Tapu dairesinde devri gerçekleştirilecek olan gayrimenkul için ödenecek harç taşınmazın türüne göre değişiklik göstermiyor. Her türlü taşınmaz gayrimenkul için binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor.

Tapuda ödenecek olan bir diğer masraf ise tapu döner sermaye bedelidir. Tapu döner sermaye bedeli bu sene 233 TL olarak tahsil ediliyor. İlave Hizmet Bedeli ise 32 TL olarak ödeniyor. 
 


Geri Dön