25 / 04 / 2024

Arsa tapulu daire tapu masrafı!

Arsa tapulu daire tapu masrafı!

Henüz inşaatı tamamlanmamış veya inşaat çalışmaları tamamlanmasına rağmen henüz iskan belgesi alınmamış yapılardaki bağımsız bölümlerin tapusu kat mülkiyetine geçemediği için arsa tapulu olarak kalıyor. Peki, arsa tapulu daire tapu masrafı ne kadar?



Arsa tapulu daire tapu masrafı!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından irtifak hakları kurulabiliyor. 


Buna göre, kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına "Kat irtifakı" deniyor. 


Kat irtifaklı daireler, aynı zamanda arsa tapulu daire olarak ifade ediliyor. 


Henüz inşaatı tamamlanmamış veya inşaat çalışmaları tamamlanmasına rağmen henüz iskan belgesi alınmamış yapılardaki bağımsız bölümlerin tapusu kat mülkiyetine geçemediği için arsa tapulu olarak kalıyor. 


Bu şekilde; arsa tapulu daire alma aşamasında ne gibi masraflar ödeniyor? Arsa tapulu evin tapu masrafı ne kadardır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Arsa tapulu daire tapu masrafı 2014..

28 Şubat 2009'dan itibaren, dairenin alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı ödenmesi uygulamasına geçildi. Arsa tapulu dairelerin harcı arsa payı değeri üstünden değil, dairenin gerçek alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı hesaplanıyor.


Buna göre 2014 yılında gerçekleşecek alım satımlarda hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında harç talep ediliyor.


Arsa tapulu ev alırken nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön