28 / 03 / 2024

Daire tapu masrafı 2017!

Daire tapu masrafı 2017!

Tapu dairesinde yapılan gayrimenkul devir ve iktisaplarında belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Peki, daire tapu harcı ne kadar? İşte daire tapu masrafı 2017..



Tapu dairesinde yapılan gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Bu harç, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor. Buna göre gayrimenkullerin tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


Daire tapu masrafı 2017

Tapu dairesinde yapılan işlemler için ödenecek harç Bakanlar Kurulu'nun belirlediği oranlar ile hesaplanıyor. Geçtiğimiz Mart ayında Bakanlar Kurulu, bu oranlarda indirime gitti. Ancak bu indirimde, her gayrimenkul değil yalnız daire ve işyerleri kapsama alındı. Dolayısı ile daire satın alan kimselerin ödeyeceği harçta indirim söz konusu oldu.


Yapılan bu düzenleme ile tapu harcı binde 20 oranında değil, binde 15 oranında uygulanıyor.


Daire tapu masrafı 2017 hesaplama örneği

Daire satış bedeli: 200 bin TL

Harç oranı: Binde 15

Daire tapu harcı: 3 bin TL (alıcı satıcı toplam 6 bin TL)

Tapu döner sermaye bedeli: 90,50 TL 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön