24 / 04 / 2024

Arsa tapulu evin devri!

Arsa tapulu evin devri!

Arsa tapulu evlerin tapu belgesinde; Konutun ya da işyerinin metrekaresi değil, konut/işyeri başına düşen arsa miktarı yazılıyor. Peki Arsa tapulu evin devri nasıl olur? İşte yanıtı...



Arsa tapulu evin devri!

Kat irtifakı, inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu anlamına geliyor. Bir diğer ifade ile kat irtifaklı tapular, arsa tapusu olarak biliniyor.


Bu tür tapularda; Konutun ya da işyerinin metrekaresi değil, konut/işyeri başına düşen arsa miktarı yazılıyor. Daire; arsa, bağ, bahçe, tarla olarak görünüyor.


Kat mülkiyetli tapuysa, iskan alındıktan sonra konutun ya da işyerinin özelliklerinin yazıldığı tapudur. Bu tapuda konut/işyeri, bağımsız bölüm olarak yazılıyor. İskan alınınca kat mülkiyeti tapusuna geçmek gerekiyor.


Binanın iskanı varsa, bina yöneticisi bütün dairelerin belgelerini toplayıp tapuya verecek. Cins tashihi yapılarak kat irtifakı kat mülkiyetine dönüştürülecek.


Cins değişikliği işlemleri..

Cins değişikliği işlemi, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale getirilmesini ifade ediyor. Örneğin gayrimenkulünüzün bağ, bahçe, tarla gibi olduğunu farz edelim. gayrimenkulünüzü arsaya dönüştürmek istediğiniz takdirde cins değişikliği işlemini de yapmanız gerekiyor.  


Cins değişikliği için istenen belgeler

- Taşınmaz malin tapu senedi veya tapu kayıt örneği,

- Taşınmaz mal malikinin kimliği veya temsilcisinin vekaletname örneği ve kimliği.

- Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyim ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatli nüfus kaydı örneği ve kimliği.

- Talep sahibi şirket, vakıf, demek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği.

- Taşınmaz malin sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi ve kimliği.

- Yapı kullanma izin belgesi veya yapının yapı kullanma izin belgesi almaya uygun olduğunu belirten Belediye/Valilik yazısı,

-Belediye ve mücavir alan dışında bulunan ve köyde sürekli oturanların yapacağı konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapılar için muhtarlık izin belgesi.


Arsa tapulu evin devri..

Arsa tapulu evin devri sırasında yukarıdaki işlemlerin yapılması halinde ilgili taşınmazın mülkiyet hakkı devredilmiş oluyor. Ancak bu işlemlerin yapılmadan devir işlemlerinin gerçekleşmesi halinde ise arsa tapusu devredilmiş oluyor. Bir diğer dezavantaj ise, bu tür tapulu dairelere konut kredisi verilmiyor.


Tapu cins değişikliği ücreti!



Geri Dön