19 / 04 / 2024

Arsa tapulu ev nasıl satılır?

Arsa tapulu ev nasıl satılır?

Ev tapuları, inşaat sürecine bağlı olarak kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya arsa tapulu olabiliyor. Arsa tapulu evler, evin tapusu değil; evin isabet ettiği arsanın tapusu oluyor. Peki, arsa tapulu ev nasıl satılır?



Arsa tapulu ev nasıl satılır?

Ev tapuları, inşaat sürecine bağlı olarak kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya arsa tapulu olabiliyor. Bu tapu türleri inşaattan sonra alınacak izinlerin eksiksiz olmasına bağlı olarak değişiyor.


Kat mülkiyetli tapular, inşaat tamamlandıktan sonra iskan izni alınan evlere veriliyor. Kimi evler ise iskan alınmadığı için kat irtifaklı olarak kalıyor.


Arsa tapulu evler ise, evin tapusu değil; evin isabet ettiği arsanın tapusu oluyor. Peki, arsa tapulu ev nasıl satılır?


Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bilindiği üzere arsa tapulu evler, iskan belgesinin alınmamış olması nedeni ile resmen bitmiş olarak gözükmüyor.


Kimi alıcılar bu şekilde bir ev sahibi olmak istemeyebiliyor. Ayrıca bu evlere konut kredisi verilme ihtimalinin de çok düşük olması arsa tapulu evlerin satışını zorlaştırabiliyor.


Bu nedenle arsa tapulu evlere kat mülkiyeti alınarak bu şekilde satışının yapılması gerekiyor. Peki, Arsa tapulu ev kat mülkiyetine nasıl dönüştürülür?


Kat mülkiyeti için öncalikle iskan alınması gerekiyor. İskan alınınca kat mülkiyeti tapusuna geçilebiliyor. Binanın iskanı varsa, bina yöneticisi bütün dairelerin belgelerini toplayıp tapuya verecek. Cins tashihi yapılarak kat irtifakı kat mülkiyetine dönüştürülebiliyor.


Arsa tapulu eve konut kredisi verilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön