24 / 04 / 2024

Arsa tapulu konutlar DASK kapsamında mıdır?

Arsa tapulu konutlar DASK kapsamında mıdır?

Depremlerde oluşabilecek bina hasarlarını DASK güvence altına alıyor. DASK devlet tarafından zorunlu tutuluyor. Peki, arsa tapulu konutlar DASK kapsamında mıdır?



Arsa tapulu konutlar DASK kapsamında mıdır?

Zorunlu Deprem Sigortası olarak da bilinen DASK Sigorası, Türkiye’de uygulanan zorunlu sigortalar arasında yer alıyor. Depremlerde oluşabilecek bina hasarlarını DASK güvence altına alıyor. 


DASK, yani Zorunlu Deprem Sigortası, 1999 depremi sonrasında gündeme gelen ve açılımı “Doğal Afet Sigortaları Kurumu” olan kurum tarafından, deprem riskine karşı hasarlar için sunulan, gerçek ve tüzel kişilere ait tapuları kapsayan bir sigorta türü olarak da tanımlanabiliyor.


DASK sigortası, söz konusu hasarlara karşı 150 bin TL’ye kadar teminat sunuyor, kanuni olarak zorunlu sigortalar arasında yer alıyor  ve tapu sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler için DASK sigortası yaptırmamanın cezası söz konusu oluyor. 


587 sayılı Zorunlu Deprem sigortasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin ikinci maddesi hükmü gereğince zorunlu tutulan ve evinizi deprem riskine karşı teminat altına alan bir sigorta ürünü olarak tanımlamak mümkün. Peki, sadece arsa tapulu konutlar DASK kapsamında mıdır?


27.12.1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ve sadece arsa tapusu bulunan konutlar, Zorunlu Deprem Sigortası`na konu teşkil etmiyor. Ancak ilgili mevzuat çerçevesinde geçerli inşaat ruhsatı bulunan konutlar Zorunlu Deprem Sigortasına tabi tutuluyor.


Hangi binalar zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında kalır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön