25 / 04 / 2024

Arslan Erdinç: çinliler bina yapımında Türk mermerini seçiyor!

Arslan Erdinç: çinliler bina yapımında Türk mermerini seçiyor!

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, 'çinliler, dünyanın en büyük granit rezervlerine sahip olmasına rağmen  bina yapımlarında iç bölümlerde mermer kullanıyorlar' dedi



Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Türkiye 'nin doğaltaş ihracatında ekseninin ABD 'den çin 'e kaydığını bildirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından milli katılım organizasyonu düzenlenen çin Xiamen 2011 Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile  ilgili yazılı açıklama yapan Erdinç, 39 'u milli katılım kapsamında 41 'i ise kendi  olanaklarıyla olmak üzere toplam 80 firmanın katıldığı fuarda, Türkiye 'nin önemli  bir başarı gösterdiğinin altını çizdi. Fuara katılan bir çok çinli firmanın da stantlarında Türk taşlarını  sergilediğini belirten Erdinç, 35 ülkeden 300 'ü yabancı olmak üzere bin 370  katılımcının bulunduğu fuarda Türkiye 'nin en çok konuşulan ülke olduğunu vurguladı.

Açıklamada çin 'e yapılan ihracatla ilgili değerlendirmede bulunan Erdinç, 2008 yılı sonuna kadar Türkiye 'nin en fazla doğaltaş ihraç ettiği ülke ABD 'nin  2009 yılında çin 'in gerisinde kaldığını, 2010 yılında ABD 'ye 218 milyon dolar  doğaltaş satıldığını, çin 'e ise önceki yıla göre yüzde 69 'luk artışla 596 milyon  dolarlık satış yapıldığını kaydetti.

çin 'in şu anda pazar büyüklüğü ve gelişimi itibariyle dünyanın en büyük ekonomisi konumunda olduğunu belirten Erdinç, açıklamada şu ifadelere yer  verdi:

'çin 'i artık rakip olarak görmeyip partner olarak görmemiz lazım. çin dik bir dağ. Bu dik dağa toslamaktansa ona tırmanmak ekonomimiz için çok daha  hayırlı olur. XIAMEN 2011 Fuarı 'nda da gördük ki, çin 'de şu anda inanılmaz bir  talep var, inşaatlar muazzam bir şekilde ilerliyor, milyonlarca kişiye hitap  edebilecek birçok yeni şehirler inşa ediyorlar. çinliler, dünyanın en büyük granit rezervlerine sahip olmasına rağmen  bina yapımlarında iç bölümlerde mermer kullanıyorlar. En fazla Türkiye 'nin bej  mermerini tercih ediyorlar, bu talep de bitecek gibi görünmüyor. Türkiye şu anda  çin 'e yüz milyonlarca dolarlık doğaltaş ihraç ediyor, ihracat rakamlarımız çok  yakında milyar doları da geçer. çin 'den talep daha da artacak, doğaltaşın ekseni  ABD 'den çin 'e kaydı. Amerika ekonomisinin 2013 'e kadar kendini toparlaması kolay  görünmüyor.'

AA


Geri Dön