26 / 04 / 2024

Artık okullar da tasarıma önem veriyor!

 Artık okullar da tasarıma önem veriyor!

Hayatımızın her alanındaki tasarım okullarda da kendini gösteriyor. Doğa Koleji her okulunu farklı bir konseptle inşa ediyor. Aralarında Beyaz Saray ve Oxford Üniversiteleri'nin benzeri de var...




Mimari artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Konut, otel, ofis gibi projelerde gördüğümüz ve her gün farklı bir anlayışla karşımıza çıkan mimari artık sadece ticari projelerde değil sosyal projelerde hatta okullarda bile karşımıza çıkıyor. Son dönemde yatırımlarına hız veren Doğa Koleji de farklı mimariyle hayata geçirdiği okul projeleriyle öğrencilerin de tasarım anlamında da ufkunu açıyor. Doğa Kolejleri'nin her binası farklı bir konseptte yapılıyor. Örneğin Halkalı'da bulunan okul Beyaz Saray konseptinden hareketle yapılırken Kurtköy kampusunda ise Oxford Üniversitesi'nin mimarisi örnek alındı. Doğa Koleji CEO'su Uğur Gazanker, "Okullarımızda öncelikle güvenliğe ve ergonomik dizayna çok dikkat ediyoruz. Doğa Koleji binalarının estetik açıdan güzel olması bizim için çok önemli. Binalarımızın çoğu akıllı bina formatında inşa ediliyor. Ayrıca her okulun ayrı bir konsepti var. Bu konseptler belirlenirlerken özel yapılardan esinlenerek tasarlanıyorlar. Örneğin Halkalı Doğa Koleji, Beyaz Saray konsepti ile yapıldı. Kurtköy Kampusunda da Oxford Üniversitesi konseptini uyguladık" diye konuştu. Gazanker, bundan sonraki yapılacak okullarında benzer konseptlerden yola çıkılarak yapılacağını belirtiyor. 


APPLE SINIFI DA VAR 

Okullar sadece Beyaz Saray ve Oxford gibi tematik mimariyle yapılmıyor. Bir okulda teknoloji ön plana çıkıyor ve sınıflarda teknolojiye vurgu yapan mimari kullanılıyor. Bir başka okul ise su konseptinden yola çıkıyor. Gazanker, bunun dışında klasik mimariye ve sanat vurgu yapan okulların da bulunduğunu söylüyor. Her kampusta kendi mimarisi ve konseptine uygun renk, iç ve dış cephe çizgileri belirlediklerini söyleyen Gazanker, "Genellikle kurumsal renklerimizi kullanmakla birlikte ortak alanlarda enerji veren canlı renkleri de tercih edebiliyoruz. Yeni kampuslarımızdan Kurtköy ve Halkalı ise klasik mimari yapılanmalarından dolayı farklı renkler kullandık" diyor. 


AKILLI SINIFLAR 

Sınıfların 24 öğrenci baz alınarak hazırlandığını ve her sınıfın 45- 50 metrekare büyüklüğünde olduğunu söyleyen Gazanker, "60-70 metrekare olan sınıflarımız da mevcut. Sınıfların dışındaki lobi, koridor, kafe gibi ortak kullanım alanlarıno da öğrencilerin rahat hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla oldukça geniş olarak tasarlıyoruz. Ayrıca, bu alanda vakit geçirebilmeleri için rahat ve ergonomik mobilyalar seçiyoruz" diye konuşuyor. İç tasarımda ergonomiye önem verdiklerini söyleyen Gazanker, "Mobilyalar, lavabolar, akıllı tahtalar, sınıflardaki sandalye ve masalarda çocuk yaş gruplarına göre seçiyoruz. Hepsinin de bu yaş gruplarına özel ergonomisi bulunuyor" diyor. Bunun yanı sıra okullarda engellileri de düşündüklerini söyleyen Gazanker, her okulun giriş kapılarında rampalar, engelliler için özel tuvaletler ve kat ulaşımlarının sağlanması için asansörler mevcut. Tüm bu saydıklarım engelli öğrencilerimize göre özel olarak hazırlıyoruz" diye anlatıyor.

Sabah



Geri Dön