29 / 03 / 2024

Artvin Kavak Hidroelektrik Santral için ÇED süreci başlatıldı!

Artvin Kavak Hidroelektrik Santral için ÇED süreci başlatıldı!

Artvin'in Arhavi ilçesinde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı ve daha önce iki kez verilen 'ÇED olumlu' raporu mahkeme tarafından iptal edilen Kavak Hidroelektrik Santral projesi için, üçüncü kez ÇED süreci başlatıldı.



Artvin'in Arhavi ilçesinde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı ve daha önce iki kez verilen 'ÇED olumlu' raporu mahkeme tarafından iptal edilen Kavak Hidroelektrik Santral projesi için, üçüncü kez ÇED süreci başlatıldı. Şehir içerisinde oluşu nedeniyle kamuoyunda, 'Çılgın HES' olarak bilinen Kavak HES projesine karşı yaşam savunucuları, yeniden mücadele kararı aldı. Kam ilet Vadisi'nde 3 yıl önce yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesiyle, Çiftcköprü ve Kapisrc Derelerinin sularının 5 kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi'nde yapılacak olan Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınması, üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlandı. Arhavi Belediyesi, CHP'li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AKP'li üyelerin oy çokluğu ile daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümünü, 'Konut dışı kentsel çalışma alanı' ilan ederek HES projesine onay verdi. 


MAHKEME İPTAL ETTİ 

Belediyenin onay vermesi sonrasında bölgede protesto ve eylemlerle HES inşaatına karşı çıkan vatandaşlar, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesine başvurarak, HES projesi için verilen 'ÇED olumlu' raporuna karşı dava açtı. Mahkeme ilk davada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'ÇED olumlu' raporunun, 'ÇED yönetmenliğine uygun hazırlanmadığı' gerekçesiyle iptaline karar verdi. 


İKİNCİ RAPOR DA İPTAL EDİLDİ 

Enerji şirketinin can suyu miktarını sadece vüzde 2 artırarak yeniden hazırladığı ÇED raporu için ikinci kez 'olumlu' kararı alınması sonrasında HES yapımı için çalışma sürdürüldü. Bunun üzerine bölge halkı, ikinci kez verilen 'ÇED olumlu' raporunun iptali için yeniden dava açtı. Rize İdare Mahkemesi, 7 ayrı noktada hukuka aykırılık tespit ettiği 'ÇED olumlu' raporunu ikinci kez iptal etti. Verilen iptal kararında bakanlığın yasal sorumluluklarını yerine getirmediğine işaret eden mahkeme, ikinci ÇED sürecinin cn baştan başlatılması gerekirken, aksinin gerçekleştirildiğine vurgu yaptı. 


SIRADA ÜÇÜNCÜ ÇED SÜRECİ VAR 

Bölgede HES yapımında kararlı olan enerji şirketi Kavak HES projesi için üçüncü kez ÇED süreci başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kavak HES Projesi için 5 Kasım 2015 tarihinde ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı yapacağını duyurdu. Arhavi Doğa Koruma Platformundan yapılan yazılı açıklamada, ÇED raporu daha önce iki kez iptal edilen HES projesi için yeni süreç başlatıldığını belirtilerek mücadclc çağrısı yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Anlaşılan MNG dava kaybetmekten ve şantiye kurup toplamaktan usanmadı. Biz mücadeleden hiç usanmayız. İki kere ÇED raporu iptal edilen Kavak HES projesi için üçüncü kez ÇED süreci başlatıldı. Tüm Arhavililer ve çevre ilçelerin duyarlı insanları, dostlarımız orada olacak. Arhavi halkı şehrin göbeğinde HES yaptırmayacağını, HES'lcrc karşı olduğunu bir kere daha göstcrecek." Bu arada Arhavi Doğa Koruma Platformu bünyesindeki, 'Kadın Atmacalar' grubu da, 5 Kasım tarihindeki ÇED toplantısı için halkı bilgilendirme çalışması başlattı. 



Muhammet KAÇAR/Evrensel


Geri Dön