19 / 04 / 2024

Artvin Yusufeli'nde baraja tepki mitingi düzenlendi!

Artvin Yusufeli'nde baraja tepki mitingi düzenlendi!

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerine yapılacak Yusufeli Barajı'nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak olan Yusufeli ilçesinde miting düzenlendi.



Kamulaştırılacak araziler için düşük ücretler teklif edilmesine tepkilerin dile getirildiği mitingde elbiseleriyle Barhal Nehri'ne giren Demokrat Parti İlçe Başkanı Ahmet Keleş, "Bizi duysunlar, bize kulak versinler" dedi, halkın mağdur edilmemesini istedi. 


Yusufeli Sivil Toplum Platformu'nun organizasyonunda Terminal Meydanfnda düzenlenen eyleme CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktıutan İl Başkanı Ali Yücel Kurt, Yusufeli Eski Belediye Başkanı Yusuf Sağlam, MHP Eski İl Başkanı Nedim Özer, Kapatılan Kılıçkaya Belediyesi son başkanı Erdoğan Gazihan, MHP Yusufeli İlçe Başkanı Recep Akyürek, CHP Yusufeli İlçe Başkanı Barış Demirci, Yusufeli sanatkarlar Odası Başkanı Turgut Koçoğlu, Esnaf sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Mehmet Eğilmez, Şoförler Odası Başkanı Fevzi Polat, Yusufeli CHP İlçe başkanı Barış Demirci, MHP Yusufeli İlçe Başkanı Recep Akyürek, Saadet Partisi Yusufeli İlçe Başkanı Talip Sucu, Demokrat Parti Yusufeli İlçe Başkanı Ahmet Keleş, Bağımsız Türkiye İlçe Başkanı Ali Özgüler, Merkez muhtarı Memiş Koruk, Tekkale Köyü Muhtarı Fethi Güçlü, CHP Artvin Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin,Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın, ve Yusufeli halkı katıldı. Mitingde yine "Devlet Su İşleri, Bırak Bu işleri" sloganı atıldı. 


Eylemde konuşan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Önceki yapılmış olan mitingde yoktum ama sizin sesinizi TBMM'de kürsüye bir tabut koyarak konuşma yapıp duyurdum. Yusufeli'ndeki bu sesi mecliste 5 dakikalık bir konuşma ile dile getirdim. Yusufeli'nde ki bu mağduriyetin biran evvel önlenmesi ve yeni ilçe yerinin Saküt Deresi'nde hemen başlatılması konusunda hükümeti uyardım. 

Tabutu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun masasına koydum. Buraya geldiğimde tünelin çıkışında parti rozetimi çıkardım. Artık biz hepimiz Yusufeliliyiz. Ben buradan AKP Artvin Milletvekiliyle birlikte size hitap etmeyi çok isterdim. Ben de 4 gündür hastaydım. Bu miting için davet gelince kalkıp geldim.


CHP Yusufeli ilçe Başkanı Barış Demirci " Yusufeli Partisi çatısı altındayız. Yusufeli'nden her siyasal düşünceden insan çıkar. AKPLİ, MHPLİ, CHPLİ, Demokrat Partili, Bağımsız Türkiye Partili Saadet Partili çıkar. Ama bu topraklardan asla hain çıkmaz. Bu hükümet Abdullah Öcalan'a gösterdiği ilgiyi Yusufeli halkına göstermiyor. Bakın buradan söz veriyorum. 


TBMM'si Yusufeli'ni konuşacak. 51 arkadaşım imzaladılar. Hükümet, muhalefet herkes Yusufeli'ni konuşacak. Size buradan söz veriyorum. Yapılan konuşmalarda, baraj için kamulaştırılacak arazilere metrekare başına 42-58 lira arasında çok düşük fiyat verildiği hatırlatıldı, rakamın çok düşük tutulmasının bölge halkını perişan edeceği belirtilerek tepkiler dile getirildi" dedi.

 

CHP Yusufeli İlçe Başkanı Barış Demirci" Yıllardır başımızda kara bulutlar dolaşıp durmaktadır" CHP Yusufeli İlçe Başkanı Barış Demirci ise yaptığı konuşmada "Yıllardır baraj meselesi nedeni ile dert üstüne dert çeken, yerinden yurdun, öz vatanından sürgün yiyen Yusufelililer; bugün burada hiçbir siyasi parti ve düşünce ayrımı gözetmeksizin, gelecekte ki Yusufeli'miz, umutlarımız ve yarınlarımız olan çocuklarımız için toplanmış bulunmaktayız.Sesimize ses, gücümüze güç kattığınız için hepinize teşekkür ederim. 

Yıllardır başımızda kara bulutlar dolaşıp durmaktadır.Her geçen gün mağduriyetimizin ve sıkıntılarımızın ne kadar büyük olacağını yakından görüp anlamaktayız. Zaman aleyhimize işliyor. 


Aleyhimize işleyen bu zamanı lehimize çevirme zamanı gelmiştir.Bizler sesimizi çıkarmadıkça, hakkımızı aramadıkça, birlik ve beraberlik içerisinde olmadıkça; bu süreç bizi, geçmişimizi ve geleceğimizi tamamen su altında bırakacaktır. 


Arkadaşlar arşivler hiçbir zaman yalan söylemez.Yusufeli Barajı temel atma töreninde konuşmacı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ" Yusufeli Barajı ile birlikte buraya bir sosyal değişim gelecek. Plansız yaşam alanından doğru bir yaşam alanına geçilecek.Türkiye ye model olacak yeni bir Yusufeli kurulacaktır." dedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK" Su aksın Türk baksın anlayışı geride kaldı.Çoruh nehrine bir gerdanlık daha takılıyor.Bu açıdan sevinçliyiz.Ama hüzünlüyüz,bu topraklarda hatıralarımız var. 

Çocukluğumuz bu topraklarda geçti. 


Şehrimizin su altında kalması hüzün oluşturuyor.Ama Yusufeli halkının farkı şudur.Ülke menfaatleri benim menfaatlerim yan yana konunca ay yıldızın menfaatini öne tutan bir toplumuz biz.Onun için hüznümüz sevince dönüşüyor.Burada modern bir ifusufeli'nin tekrar gündeme gelmesi ve yeniden yapılanması için ne gerekiyorsa takipçisi olacağız." dedi. 


Değerli Yusufeli'ler barajın temeli atılırken bu toprakların yetiştirmiş olduğu ve ülke yönetiminde önemli yer sahibi olan büyüklerimiz bu sözler ve vaatlerde bulundu.Ancak; geldiğimiz aşamada bırakın sözlerin yüzde birinin tutulmasını biz bu kişilere ve baraj sürecinde yetki sahibi olan güçlere sesimizi duyurabilmek için mitingler yapar olduk .Ne kadar acı değil mi? Ülke yönetiminde en önde ki 3-5 kişiden iki tanesi bu toprakların yetiştirdiği insanlar olmasına rağmen geleceğimiz ve yarınlarımız için hiçbir şey düşünemez hale geldik. 


30 Ocak tarihinde l.diriliş mitingimizi yaptık ve bu mitingte ki taleplerimizden bir tanesi yeni yerleşim yerinin bir an önce temelinin atılması ve yeni yerleşim yerinin en kısa zamanda bitirilmesiydi.Evet mitingimiz ses getirdi ve mitingten bir ay kadar sonra yeni yerleşim yerinin temeli atıldı, kurban kesildi, 7 tane iş makinası yeni yerleşim sahasına çıkartılarak çalışmalara start verildi.Bu makineler hala tüm hızıyla çalışıyor. 

Şimdi diyeceksiniz ki o zaman bu miting neyin nesidir? isteğiniz yerine gelmiş daha ne istiyorsunuz? Arkadaşlar bizler saf değiliz, kimse bizim aklımızla oyun oynamasınlüç seçimdir yeni yerleşim yerine makineler çıkartılıyor ve ilçenin her yerinden görülecek şekilde tam tepede çalışma yapılıyor.Seçimler bitince her ne hikmetse bu makineler sahadan indiriliyor.Ama bu sefer haksızlık yapmayalım daha önce en fazla 2 makine çıkartılmışken şimdi 7 makine ile çalışma yapılıyor.Sanırım bu sefer bizleri ikna etmenin kolay olmadığını anladılar. 

Arkadaşlar; yeni yerleşim yeri alt yapı çalışmaları  TOKİ  tarafından yapılacakken bu çalışmalar son gelişmelerle DSİ ye devredilmiştir. Kimse kimseyi kandırmasın şuan DSİ nin elinde hiçbir proje yok, alt yapı projeleri hala TOKİ de, TOKİ alt yapı projelerini henüz devretmemişken DSİ orada ne yapıyor? Makinelerin yaktığı mazot devletimizin mazotudur.Yazıktır, günahtır, sadece iş yapıyoruz havası vermek için orada bu milletin parasını heba etmeyin. 

Arkadaşlar; hepimiz biliyoruz.Baraj gövdesinin yaklaşık %40 ı bitmiş durumdadır.Ancak; gövde inşaatı haricinde bu proje kapsamında yapılması planlanan hiçbir hususta bir adım ileri gidilememiştir. 


Gelinen noktada altı köyümüz kamulaştırılmış olmasına rağmen bu köylerin yerine yerleşim yerleri yapılmayarak bu köylülerimiz tamamen mağdur edilmiş, yok edilmiştir.Bu köyler kamulaştırılmadan önce yeni köy alanlarının devlet eliyle yapılacağı taahhüt edilmiş olmasına rağmen gelinen aşamada hiçbir köy için çivi dahi çakılmamıştır. 

Bu köyleri kaldırıp yok eden ve yerine yeni alanlarda daha güzel köylerin oluşturulacağı vaatlerinde bulunan aynı zihniyet, bugün Yusufeli yeni yerleşim yeri için de aynı taahhütlerde bulunuyorlar.Ancak; 2008 yılında çıkan kanun ile yeni ilçe yerinin Yansıtıcılar bölgesi olduğunu açıklayan yetkililer aradan geçen 7 sene boyunca yeni ilçe yerine tek bir kazma dahi vurmamıştır.Şimdi bizler, yakın zamanda ki aynı vaatlerini yerine getirmeyenlerin boş vaatlerine mi inanacağız yoksa hakkımızı söke söke mi alacağız. 


Arkadaşlar; idare en son yapması gereken işi en başında yapmaya başlamıştır. Yeni ilçe ve yeni köylerin yapımı ile kamulaştırmalar ve bağlantı yolları bitirildikten sonra yapılması gereken baraj gövdesine başlanmış olması idarenin en büyük hatasıdır. 

Ya da bu bilinçli olarak bölgenin insansızlaştırılması için yapılmıştır. 

Buradan yetkililere sesleniyorum; siz baraj gövdesini hemen bitirseniz dahi halk istemedikçe halka rağmen o baraj kapaklarının kapanması mümkün değildir.Onun için tüm projelerin en kısa zamanda söz verildiği gibi en güzel şekilde bitirilmesi gerekmektedir. 

2-3 ayda bir yetkililerin ilçeye gelip bilgi vermek ve projelerde gelinen aşamaları anlatarak toplumunAazını almasından bıktık.Bu gemi lafla yürümüyor, icraatınızı görmek istiyoruz. 

Bizlere bu barajın ülke menfaati için gerekli olduğu söylendi ve halkımız ülke menfaatinin olduğu yerde boynumuz kıldan incedir düşüncesiyle baraja karşı gelmedi.Vatanımız için ilçemizden vazgeçtik.Ancak;yetkililer bununla yetinmedi ilçeyi veren köylerini de verir diyerek suyu olan tüm köylerimizde HES yapmaya başladılar.Özel firmalar bu hes'leri 49 yıllığına kiralayarak kendi nam ve hesaplarına çalıştıracaklardır.Bizim suyumuzdan arazimizden birileri kar edecek rant sağlayacak diye sessiz kalamayız. Böyle bir şey olamaz olmamalıdır.Yeni yerleşim yerinin coğrafi şartları dikkate alındığında barajdan sonra burada sürdürülebilir bir yaşamın olması, turizmin devamı ve ekonomik canlılık için köylerimizin doğallığına suyuna dokunulmaması gerekmektedir.Bu nedenle her ne kadar ilçemize sahip çıkamadıysak da köylerimize dokundurtmayacağız. 


Yusufeli de ki tüm HES projelerinin iptali için de canla başla mücadele etmeliyiz. 

Değerli katılımcılar; Artık yeter... Zaman susma zamanı değil. Zaman bir olma zamanıdır.Bize bizden başka kimsenin faydası yoktur.Bir olacağız,birlik olacağız, gerekirse seçimlerde sandığa gitmeyip Ankara'ya tepkimizi göstereceğiz. 

Bu birlik ve beraberliğimizin baki kalması dileklerimle hepinizi saygıyla selamlarım.

 

DP İLÇE BAŞKANI BARHAL'A GİRDİ 


Daha sonra da İnönü Caddesi'nden Barhal nehrine kadar yürüyüş yapıldı. Milletvekili Bayraktutan' ın meclisten getirdiği tabutun nehre bırakılması sonrasında Demokrat Parti İlçe Başkanı Ahmet Keleş de elbiseleriyle Barhal nehrine girdi. Bir süre suda sürüklendikten sonra nehirden çıkan Keleş, kamulaştırma ücretlerinin düşüklüğünden yakındı, "Bizi duysunlar, bize kulak versinler. Barajın yüzde 42'si bitmiş, ilçe yerimiz yok. Bir an evvel gereğini yapsınlar ve halkı mağdur etmesinler" dedi. 

Yusufeli'nde ikincisi yapılan Diriliş Mitingine tüm STK ve Siyasi partiler katılırken, AKP katılmayarak, platform konuşmacıları tarafından eleştirildi. Yusufeli'nin siyaset üstü bir konu olması nedeniyle bütün partiler ve STK'lar bir araya gelirken, AKP'nin katılmaması soru işaretlerine neden oldu. 


Dost Artvin 


Geri Dön