20 / 04 / 2024

As Asya Gayrimenkul gizemini koruyor!

As Asya Gayrimenkul gizemini koruyor!

Paşabahçe fabrika arazisine 303.1 milyon TL teklif eden Adanalı As Asya şirketi gizemini koruyor



Tekel'in İstanbul Boğazı'ndaki değerli Paşabahçe fabrika arazisine 303.1 milyon TL teklif eden Adanalı As Asya şirketi gizemini korurken, şirketin  Adana  Ticaret Odası'na 652 TL, Adana Emlakçılar Odası'na da 500 TL borcu olduğu ortaya çıktı. Buna karşılık As Asya Gayrimenkul, ÖYK yetkililerine özelleştirme bedeli olan 303 milyon 100 bin TL'yi peşin ödemek istediğini şifahen iletti

Tekel'in en değerli varlıklarından biri olan İstanbul Paşabahçe'deki araziye 303 milyon 100 bin TL ödemeyi teklif eden As Asya Gayrimenkul adlı şirketin sırrı dün de çözülemedi. Şirket yetkilileri ortaya çıkıp 303 milyon 100 bin TL'yi nasıl ödeyeceklerini açıklamazken, yaptığımız araştırmada söz konusu şirketin bağlı bulunduğu odalara aidat borcunu dahi ödeyemediği anlaşıldı.

50 bin TL sermayesi bulunan Adana Seyhan merkezli şirketin Adana Emlakçılar Odası'na yaklaşık 500 TL borcu bulunduğu için üyeliği askıya alındı. Adana Emlakçılar Odası Genel Sekreteri Ahmet Gülocak, “Parayı tahsil etmeye çalışıyoruz. Şu an için üyelikten çıkarma söz konusu değil” diye konuştu.

Adana Ticaret Odası'na da yine As Asya'nın iki yıldır biriken 652 TL aidat borcu olduğu görünüyor. Buna karşılık Özelleştirme Yüksek Kurulu yetkilileri ihaleden sonra söz konusu şirket yöneticisi Mümin Gökalp'in kendilerine ödemeyi peşin olarak yapmayı düşündüklerini söylediğini ilettiler. ÖYK ile AsAsya arasında henüz ödeme ile ilgili nihai anlaşma yapılmadı. ÖYK'nın şirkete peşin ya da taksitli ödeme seçeneklerinden birini sunacağı belirtildi. Ancak yapılan ilk temasta şirketin büyük ortağı Mümin Gökalp'in “Peşin ödemeyi tercih edeceğiz” diye şifahen bir açıklamasının olduğu öğrenildi.

Telefonları yanlış çıkıyor
Ticaret Sicili Gazetesi kayıtlarına göre As-Asya adlı şirket 2006 yılında kuruldu. Şirketin temel faaliyet alanı “Her türlü özel ve kamuya ait bina arsa arazi yer üstü düzenlerinin satımı ve kiralanması, bunlarla ilgili kamu ve özele ait ihalelere girmek” olarak tarif ediliyordu. Şirketin Adana'da ve Mersin'de emlak ofisleri olduğu gayrimenkul alım satımına, kiralanmasına aracılık ettiği anlaşılıyor. Şirketin 3 farklı kentte bulunan tüm ofis telefonlarının son dört rakamının 71 71 olması dikkat çekici. Ancak telefonlar açılmıyor. Sadece bir telefon açılırken, o telefonun da bir ilaç şirketine ait olduğu anlaşıldı. İlaç firması yetkilileri “Yaklaşık 2 yıldır bu numarayı kullanıyoruz” dediler. ÖYK yetkilileri ise söz konusu şirket ile irtibatta olduklarını, şirketin ortağına ulaşabildiklerini söylüyorlar.

En büyük hayalimiz apartman dikmekti
Tekel'in Paşabahçe'deki denize sıfır eski rakı fabrikasına 303.1 milyon TL ödemeyi taahhüt eden Adanalı As Asya adlı gayrimenkul şirketi 2006'da kurulmuştu. Kurulduğunda en büyük ortaklardan biri Mümin Gökalp ile birlikte Ogün Şahin görünüyordu. Ancak şirkette bir süre sonra Ogün Şahin yüzde 45 oranındaki hissesini Mümin Gökalp'e sattı. Mümin Gökalp'in hisse oranı yüzde 99'a çıkarken şirkette bir diğer ortak olarak da yüzde 1 ile Yakup Dınlamaz kaldı. Yakup Dınlamaz'ın da Mümin Gökalp'in eşinin akrabası olduğu öğrenildi. Hisse devri yapan eski ortaklardan biri As Asya'nın faaliyetleri ve Mümin Gökalp ile ilgili olarak şöyle konuştu:

“Bizim dönemimizde bu şirketin bir araziye 303 milyon TL verecek bir gücü yoktu. Bizim en büyük hayalimiz Adana merkezde göl manzaralı bir apartman dikmekti. Gücümüz de hayalimiz de ancak buna yetebilirdi. Ancak o da olmadı ve aramızda ihtilaf çıktı. Bu işi beceremedik ve bazı kurucular ortaklıktan ayrıldı. Herhalde biz ayrıldıktan sonra Mümin Gökalp ve kaynı yanlarına güçlü ortaklar almayı başardılar ve benim şu an telaffuz dahi edemediğim o parayı İstanbul'daki araziye yatırdılar.”

Ödeyemezse arazi ikinci gelen firmanın olacak
Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından ihalesi yapılan arazi için nihai pazarlık görüşmelerine As Asya ile birlikte toplam 4 firma katıldı. Pazarlık görüşmelerinde yapılan elemesiz turda en yüksek teklif, 190 milyon lira olarak belirlendi. Açık artırma 40 tur sürdü. Bu turların sonunda As Asya Gayrimenkul şirketi 303 milyon 100 bin lira ile en yüksek teklifi veren şirket olarak belirlendi. İkinci en yüksek teklifin ise 303 milyon TL ile Hasan Sever İnşaat'a ait olduğu öğrenildi. Şayet As Asya adlı şirket ödemede sıkıntı yaşarsa ÖYK'nın araziyi ikinci gelen firmaya teklif edeceği öğrenildi.

‘ORTAYA ÇIKIN DEDİK'
İstanbul Paşabahçe'deki emsalsiz fabrika arazisini 303.1 milyon TL'ye alan ancak kimsenin tanımadığı 50 bin TL sermayeli sır şirket dün VATAN ile Türkiye'nin gündemine geldi. Arazi satışını yapan ÖYK'nın dün şirketle irtibat kurduğu ve ‘Kamuoyu ile iletişim kurun, kendinizi tanıtın' tavsiyesinde bulunduğu öğrenilirken Adana merkezli şirket yine sessizdi.
Vatan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

As Asya'daki giz Özelleştirme'yi karıştırdı

TEKEL'E ait İstanbul Paşabahçe'deki araziyi 303 milyon liralık teklifle kazanan 50 bin lira sermaye ile kurulu "As Asya Gayrimenkul Ltd." şirketine yönelik iddialar Özelleştirme İdaresi'ni karıştırdı

İdare, şirket yöneticilerini arayıp bilgi istedi. Şirketin Danışmanı Sezgin Yıldırım'ın ise As Asya'nın adresi, telefonunu ve adresini sır gibi saklaması dikkat çekti. Yetkililer, ihalede şirketin sermaye yapısına bakmadıklarını, teklif tutarını yatırıp yatırmayacağına bakacaklarını belirterek, para süresinde yatırılmazsa ihalenin iptal olacağını söyledi. Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş de, As Asya'yı tanıyan tek kişiye rastlamadıklarını bildirdi.
Hazal ATEŞ/Sabah

As Asya 303 milyon liralık arsayı nasıl aldı?


Geri Dön