19 / 04 / 2024

Asansörden yararlanmayan dükkanlar da ortak gidere katılır!

 Asansörden yararlanmayan dükkanlar da ortak gidere katılır!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, "Bağımsız bölüm malikleri ortak tesisten yararlanmak istemediklerini veya konumu itibariyle yararlanma ihtiyacı bulunmadığını ifade ile ortak gidere katılmaktan kaçınamaz" diyen yasaya dikkat çekiyor



İşte o yazı;


"Baba hayatta mıydı?


Eşim yıllar önce çocuğumun doğumunda vefat etti. Babasından kalan birkaç tarla var. Ben ve çocuğum bunlara hissedar olur muyuz? Ben şimdi evliyim durum değişir mi? B.S.


Yıllar önce eşiniz vefat ettiğinde babası hayatta mıydı? Bu sonucu etkiler. Şöyle: Şayet babası eşinizden sonra öldü ise sizin çocuğunuz mirasçı. Miras payının ne olduğunu aile tablosu belirleyecek. Dede öldüğünde eşi sağ mıydı, başka çocuklan var mıydı? Bunlann bilinmesi lazım. Çünkü onlar da mirasa dahil olacak.


Ancak mirasçılar arasında siz olmayacaksınız. İkinci ihtimal, eşinizin ölümünde babası vefat etmişti. Buna göre mirasçılar arasında eşiniz vardı ve mirastan hisse almıştı. Eşinizin vefatı ile de eşinize düşen miras payına siz ve çocuğunuz katılacaksınız. Dolayısı ile tarlalara hissedar olacaksınız. Elbette burada da miras payının belirlenmesi için diğer mirasçılann kimler olduğunu bilmek lazım. Ancak kabaca söylenecek şey, yukanda açıkladığım gibi eşinizin ölümünde babasının sağ olup olmadığıdır.


Dükkanlar katılacak


Binamızın asansörünün yenilenmesi lazım, yönetim planında zemin katların asansör masraflarına katılmayacağı hükmü var. Ancak binamızda dükkanlar da var bunlar için hiç hüküm yok. Bu gidere zemin dairelerle dükkanlar katılacak mı katılmayacak mı? • A.Y.


Bir binanın ortak giderine herkes katılır.


Bu genel kuraldır. Ancak bazı hallerde bazı daireler katılmayabilir. Bu yönetim planı ile belirlenir. Sizin yönetim planınızda zemin dairelerin asansörle ilgili giderlere katılmayacağı hükmü bulunduğuna göre onlar buna katılmayacak.

Bu tamam. Ama dükkanlar konusunda bir hüküm yok. O halde Kat Mülkiyeti Kanunu sizin için yol gösterici. Yasa “Bağımsız bölüm malikleri ortak tesisten yararlanmak istemediklerini veya konumu itibariyle yararlanma ihtiyacı bulunmadığını ifade ile ortak gidere katılmaktan kaçınamaz” diyor. Yani dükkanlann durumu. Evet asansörden yararlanmıyorlar ama asansör ortak tesistir ve ortak tesisin giderlerine arsa payı oranında katılacaklardır. Hatta burada insana ters gelen bir husus dahi olabilir. O da şudur: Dükkan sahipleri meskenlerden daha yüksek pay ödeyecek! Nasıl mı? Şöyle: Kat mülkiyetinde arsa paylan bağımsız bölümlerin değeri ile orantılı verilir. Binanın bulunduğu yerdeki duruma göre çoğu hallerde dükkanlann değeri meskenlerden yüksektir. Bu durumda da dükkanlann arsa payı meskenlerden fazladır. Masraflar arsa payına göre bölüşüleceğinden dükkanlann ödeyecekleri ortak gider payı yüksek olacaktır. Biraz ters görünüyor ama durum böyle."


Tamer Heper / POSTA





Geri Dön