29 / 03 / 2024

Asgari ücret 20223'te ne kadar olmalı? Avrupa'ya göre asgari ücret ne durumda? 1 Ocak 2023 asgari ücrette son dakika...

Asgari ücret 20223'te ne kadar olmalı? Avrupa'ya göre asgari ücret ne durumda? 1 Ocak 2023 asgari ücrette son dakika...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 asgari ücretini belirlemek için Ankara'da toplandı. Türkiye'de asgari ücret ne kadar artırılmalı? Avrupa ülkelerine göre asgari ücret nasıl? İşte  1 Ocak 2023 asgari ücrette son dakika...



Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023’ün asgari ücretini kararlaştırmak için Ankara’da bir araya geldi. Asgari ücretle ilgili kararını Türk-İş, Türkiye İşverenler Sendikası ve beş hükümet temsilcisinin yer aldığı bir kurul açıklayacak.

Karar öncesi yeni asgari ücret için çeşitli beklentiler dile getirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba asgari ücretin 10 bin 128 TL olması gerektiğini söyledi.

HDP 12 bin 500 TL, İYİ Parti 9 bin 600 TL istedi. 

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, asgari ücretin 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğini ve işverenlere yönelik vergi desteğinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay kırmızı çizginin 4 kişilik bir aile için açlık sınırı olan 7 bin 785 TL olduğunu söyledi.

Asgari ücret 20223 te ne kadar olmalı? Avrupa ya göre asgari ücret ne durumda? 1 Ocak 2023 asgari ücrette son dakika...

BBC NEWS'ten Onur Erem'in haberine göre; Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin 13 bin 200 TL'ye çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu, dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının neredeyse yarısı. Bu da asgari ücretin yaklaşık 2,5 kat artması anlamına geliyor. Basında çıkan haberlerde asgari ücretin 8.500 TL olacağı iddia edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 11 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada “Enflasyonun reel ücreti gerileten etkisini ortadan kaldıran bir asgari ücret olacağından emin olun” ifadelerini kullandı.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu asgari ücretin alım gücünün anormal düştüğünü belirterek, “Türkiye’nin asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtulması lazım” dedi. Çerkezoğlu daha sonra şunları aktardı:

Dünyanın hiç bir ülkesinde asgari ücret bu kadar konuşulmaz. Yani asgari ücretle çalışanların oranı bir çok toplumda yüzde 2-3-5'tir. Türkiye'de asgari ücret ortalama bir ücret. Bu oran yüzde 50'yi aşmış durumda.

Biz aslında asgari ücreti konuşurken ortalama ücreti konuşuyoruz. Asgari ücreti konuşurken aslında devletin toplumla yaptığı en büyük sözleşmeyi konuşuyoruz. O yüzden son derece önemli.

Bu arada 2022 asgari ücret artışının en fazla olduğu yıllardan biri olurken, aynı zamanda dar gelirlilerin ekonomik sıkıntıyı en çok yaşayacağı yıllardan biri de oldu."

Peki bu şartlar altında 2023 yılında asgari ücrete ne kadar zam yapılmalı? Türkiye'nin asgari ücreti diğer Avrupa ülkelerine göre nasıl? İşte ayrıntılar...


Geri Dön