25 / 04 / 2024

Asgari ücret zammından sonra hesaplar alt üst oldu! Kıdem tazminatında değişiklik! İşte detaylar!

Asgari ücret zammından sonra hesaplar alt üst oldu! Kıdem tazminatında değişiklik! İşte detaylar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı basın toplantısında 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücret miktarının net 8 milyon 506 lira olduğunu açıkladı. Zamdan sonra kıdem tazminatı tavanı da yükseldi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılı asgari ücretin net 8 milyon 506 lira olduğunu kamuoyuna duyurdu. Asgari ücretin 3,006 lira artmasıyla birlikte asgari ücretle çalışanlar için kıdem tazminatı tavanında da artış yaşandı.

KIDEM TAZMİNATI KAPSAMI DEĞİŞTİ!

Asgari ücretli çalışanın brüt maaşı toplamda 10 bin 8 lira seviyelerine geldi. Bu şekilde işyerinde 1 yıl çalışıp hak edilen kıdem tazminatı da 10 bin 8 lira olarak gerçekleşecek.

Bu rakamdan sadece binde 7,59 oranında bir damga vergisi düşürülmüş olacak. Geri kalan miktara şayet var ise ihbar tazminatı da eklenecek ve çalışanın kıdem tazminatı bu şekilde ödenecek. Bu duruma örnek vermek gerekirse 3 sene bir işyerinde çalışan 2023 Ocak ayında işten çıkarılması halinde işyerinden 29 bin 796 lira kıdem tazminatı almaya hak kazanılmış olacak. Bu rakama hak kazanımı olması halinde ihbar tazminatı da eklenecek.

İSTİFA EDİP TAZMİNAT ALMA HAKKI!

Yapılan araştırmalar neticesinde iş kazalarının yüzde 98'inin, meslek hastalıklarının yüzde 99'unu önleyebildiği ortaya çıkmıştır. Çalışanlara, işe başlamadan hemen önce 'işe giriş eğitimi' verilmeli ve o işin nasıl yapıldığı öğretilmelidir. Bununla birlikte, iş yerinde oluşacak risk kaynakları tespit edilmeli ve kontrol altına alınması gerekiyor. İş güvenlik önlemi alabilmek için aş koruyucu baretler, iş gözlükleri, kulaklık gibi ekipmanların kullanımı aksatılmamalı. Diğer yandan işverenin, çalışanın kurallara uyup uymadığını kontrol etmesi gerekmektedir.

İşçilerin talep etmelerine rağmen işyerinde gerekli önlemler alınmadığı takdirde işçi iş sözleşmelerini haklı olarak iptal edebilir ve bunun sonucunda kıdem tazminatı da alınabilir.

Bakan Bilgin: Bunu Türkiye’de ilk defa söylüyorum! Aslında işçi sendikaları asgari ücret için…

KYK yılbaşından önce yatar mı? KYK kaç ay toplu yatacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön