25 / 04 / 2024

Asgari ücrete ek zam açlık sınırının altında kaldı! Muhalefetten 'seçim' çıkışı

Asgari ücrete ek zam açlık sınırının altında kaldı! Muhalefetten 'seçim' çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Temmuz'da kamuoyuna açıkladığı yeni asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Asgari ücreti değerlendiren CHP, ypılan artışın yılın geri kalan zamanında milleti daha da sıkıntıya düşüreceğini söyleyip sandığı işaret etti.



CumhurbaşkanıErdoğan’ın açıkladığı yüzde 30’luk asgari ücret zammı CHP kurmayları değerlendirdi.

Parti sözcüsü Faik Öztrak, “Kendilerine ‘ekonomistim’ diyenler, daha dört işlem yapıp asgari ücrete yapılan zammı hesaplayamıyor asgari ücretliyi enflasyona ezdiren bir zam oranını bile kendisi açıklıyor. Millet, sandıkta bunun hesabını soracak” iddiasında bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise asgari ücrete yapılan zammın, asgari ücretlinin yılın geri kalan 6 ayını yine açlık sınırı altında yaşamamaya mahkum edeceğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ 891 LİRA ALTINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Hiçbir vatandaşı enflasyona ezdirmeme sözü ve kararlığımız var’ dedikten sonra açıkladığı asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı. 6 bin 391 lira olan açlık sınırı asgari ücretin 891 lira üzerinde kaldı. 

TÜİK'in ilk 5 aylık açıkladığı enflasyon oranı yüzde 35,6. Eğer haziran enflasyonu sıfır bile çıksa zam oranı yüzde 35,6 olacakken asgari ücret zammı yüzde 30 olarak tespit edildi.

TÜİK, Haziran ayı enflasyonunu 4 Temmuz tarihinde duyuracak asgari ücrete ek zam oranı Haziran enflasyonu beklenmeden açıklanarak 1 ay maaşlara yansıtılmamış oldu.

Haziran ayı için açlık sınırını Türk-İş 6 bin 391 lira, Birleşik Kamu İş 6 bin 778 TL lira şeklinde tespit etmişti.

Bu durumda ortalama açlık sınırı 6 bin 585 lira oldu. Bu zam, ortalama açlık sınırının tam bin 85 TL altında kaldı. 10 milyon asgari ücretli ve ailesine yapılan zam, asgari ücretlinin yılın geri kalan 6 ayını yine açlık sınırı altında yaşamasına neden olacak.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön