19 / 04 / 2024

Asgari ücretle birlikte gıda ürünleri de zamlandı! Ekmek 5 lira olacak mı?

Asgari ücretle birlikte gıda ürünleri de zamlandı! Ekmek 5 lira olacak mı?

Asgari ücrete gelen zammın acısı gıda ürünlerine yansıdı. Yapılan son zamların ardından ekmek fiyatlarında da değişiklik oldu. Ekmek fiyatlarına büyük bir zam daha bekleniyor. Sektör temsilcileri, fiyatların 5 TL’ye çıkabileceğini öngörüyor.



Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş, söz konusu ülkelerin küresel buğday ticaretindeki payından dolayı tartışmaları da gündeme getirdi. Ulusal Hububat Konseyi (UHK), Türkiye’nin bu konuda kendi kendine yeten bir ülke olması dolayısıyla iç pazardaki buğday arzında sıkıntı yaşanmayacağını belirtti. 

UHK Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar konu hakkında yaptığı açıklamasında geçen yıl dünya genelinde yaklaşık 770 milyon ton buğday üretildiğini ifade etmişti. Rusya’nın bu üretimin yaklaşık yüzde 10’una hâkim olduğunu, buğday ihracatının da yaklaşık yüzde 20’lik kısmını gerçekleştirdiğini dile getiren Taşpınar, Türkiye’nin ise uluslararası buğday ticaretinde yüzde 3,3 civarında payının bulunduğunu kaydetti. 

Mynet’ten Sinem Eryılmaz’ın özel haberine göre, bu kapsamda savaş ekmek fiyatlarını doğrudan etkileyecek mi sorusu gündeme geldi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar şunları söyledi:

“Buğday ekmek fiyatları maliyet kalemleri arasında 5’te 1’ini oluşturur. Aslında zam zaten yapacağız. Ama bu zam Rusya-Ukrayna savaşından dolayı değil, elektrik ve doğal gaz faturalarından dolayı olacak. Geçen aya göre 10’ar bin lira daha fazla fatura geldi. Ama Rusya ile herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Yalnızca dolar artarsa bir miktar etkilenebilir. İç piyasaya yansımaz. Çünkü bir taraftan biz de ihracat yapıyoruz. Ben ekmek fiyatları 3,5 lira olacak dediğimde kimse inanmıyordu. Ama oldu. Şimdi ekmek fiyatları 4,5-5 lira olabilir. Bundan sonra ekmek fiyatları 1 lira 1 lira artar. 50 kuruş zam bitti” dedi. 

Asgari ücretle birlikte gıda ürünleri de zamlandı! Ekmek 5 lira olacak mı?

RAMAZAN PİDESİ LÜKS OLACAK

Ramazan ayının yaklaşıyor olması pide fiyatlarını da gündeme getirdi.  Pide fiyatları hakkında da açıklama yapan Kolivar, “Önümüzde Ramazan var. Pide artık lüks olacak. Geçen sene 5-6 lira falandı. Şimdi ekmek 5 liraya çıkarsa pide de o zaman 10 lira olacak. Vatandaş bu durumda ya pide almayacak ya da pahalıya alacak” diye konuştu.

Rusya Ukrayna savaşı akaryakıtı vurdu! 

Akaryakıt fiyatlarına gizli zam, gizli indirim! Şok açıklama geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön