23 / 04 / 2024

Askeri alanlarının taşınma konusu emlak sektörünün gündeminde!

Askeri alanlarının taşınma konusu emlak sektörünün gündeminde!

İzmir’de askeri alanların şehir dışına taşınması projesi FETÖ ile mücadelede belli bir aşamaya gelinmesinin ardından emlak piyasasında yeniden konuşuluyor.



15 Temmuz sonrası kamuoyunda konuşulan askeri alanların şehir dışına taşınması projesi FETÖ ile mücadelede belli bir aşamaya gelinmesinin ardından yeniden gündeme geldi. İzmir'de baş gösteren arsa sıkıntısının yanında kentin merkezinde nefes alacak yeni alanların oluşturulması konusunda askeri bölgelerin önemli bir yer tuttuğunu kaydeden sektör temsilcileri buraların vahşi bir yapılaşmaya izin verilmeden kente kazandırılmasını önemli olduğuna dikkat çektiler.


İzmir'de 19 ilçede toplam 147 milyon metrekarelik askeri alan bulunduğu öğrenildi. Kent merkezindeki Konak, Bornova, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli, Gaziemir, Balçova ve Narlıdere'deki askeri alanların büyüklüğü ise 46 milyon 825 bin metrekareye ulaşıyor. Merkezdeki en büyük alan ise 25 milyon 303 bin metrekare ile Narlıdere'de yer alıyor. Burayı 5 milyon 103 bin metrekareyle Bornova, 3 milyon 969 bin metrekare ile Çiğli izliyor. Kent merkezindeki en küçük askeri bölgesi ise 478 bin metrekare ile Konak'ta yer alıyor.


İzmir'de daha önce Bornova Topçu Tugayı'nın taşındığını belirten uzmanlar diğer birliklerin, askeri tesislerin taşınmasının da gecikmiş, ama son derece yerinde bir karar olacağı konusunda görüş birliğine vardılar. Buca Cezaevi gibi bazı devlet kurumlarının da bu kapsamda düşünülmesi gerektiği belirtildi. Şehir içinde kalmış çok değerli tesislerin arazilerinin satılarak, AVM ya da konut siteleri olmasına da karşı olduklarını belirten sektör temsilcileri bu bölgelerin İzmir'in nefes alacağı alanlar olarak değerlendirilmesi gerektiğinin kaydettiler. Vahşi bir yapılaşmaya karşı olduklarını da belirten sektör temsilcileri, "Bu araziler büyük çaplı tema parkları, gençlik merkezleri, yeşil alanlar, rekreatif alanlar, eğlence alanları, kentin gereksinim duyduğu sosyo kültürel alanlar ve spor alanları haline getirilmeli" dedi.



Emlak uzmanları ayrıca kıyılarda stratejik konumda olmayan askeri alanların da turizme açılması gerektiğini vurguladılar. Seferihisar, Çeşme ve Foça'daki kıyı alanları ve bazı adaların askeri alan, askeri yasak bölge ve askeri güvenlik bölgesi ilan edilmesi nedeniyle deniz turizmi, kitle turizmi, eko turizm, yat turizmi, termal turizm gibi turizm yatırımlarının engellendiğini de hatırlatan uzmanlar Seferihisar'ın Doğanbey beldesindeki tatbikat alanını örnek gösterdiler.


TATBİKAT ALANINDAN TERSANEYE


İzmir'deki askeri alanlar içinde Narlıdere Ege Ordu Komutanlığı ve İstihkam Okulu, Seferihisar'da Efes tatbikatlarının yapıldığı 4 bin dönümlük (4 milyon metrekare) alan, Çiğli'de 2. Ana Jet Üssü, Kordon Subay Orduevi, Güzelyalı'da Hava Eğitim Komutanlığı, Maltepe Askeri Lisesi, Üçkuyular'da Hava Lojmanları, Bornova Topçu Tugayı, Hacılarkırı Topçu Er Eğitim Tugay Komutanlığı, Pınarbaşı'ndaki Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı, Gaziemir'de Ulaştırma Okulu, Turan'da Ege Deniz Sahil Güvenlik Komutanlığı, Sahilevleri Güney Deniz Saha Komutanlığı, Alaybey Askeri Tersanesi de bulunuyor.


NE DEDİLER?


Askeri alanlarının taşınma konusu emlak sektörünün gündeminde!


Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır: Kentin en güzel noktalarında, yaşamsal alanlarında bugün askeriye var. Eğer askeriyelerin kent dışına çıkarılma kararı netleşir ve hayata geçirilirse biz İzmirli müteahhitler olarak bu projede yer almak istiyoruz. Ancak yeşil korunmalı.


İzmirli müteahhitler adına hazır olduğumuzu söyleyebilirim. Narlıdere'deki 2 bin 530 hektar alana sahip İstihkam Okulu'nun olduğu alanda başarılı işlere imza atabiliriz. İzmir'in ne yazık ki master binlik planlar yok. Planlar yapılırsa  İzmir  dünya kenti heline gelir.



Askeri alanlarının taşınma konusu emlak sektörünün gündeminde!


Gözde grubu Başkanı Kenan Kalı : Askeri bölgelerin kent dışına çıkarılması doğru bir karar. Ama bu bölgeler tamamen inşaata açılmamalı.


Örneğin Amerika'daki Central Park gibi bir şehir parkını bizim de bu askeri alanlarda hayata geçirmemiz lazım. Bu askeri alanlarda konutların yapılması bile kentin en fazla 3 yıllık konut ihtiyacını karşılar. Bizler de İzmir ile ilgili bir firmayız ve bu kent için yapılacak her güzel şeyin içinde yer almak isteriz. Çeşme ve Seferihisar'da projeler üretebiliriz. Eğer kentin silüeti bozulacaksa kimse bu alanlara birşey yapmasın.


HANGİ İLÇEDE NE KADAR ARAZİ VAR?

İLÇEBÜYÜKLÜK(Hektar)

Aliağa10,1

Balçova120,1

Bayraklı110,5

Bornova510,3

Buca198,1

Çiğli369,9

Foça1500,2

Gaziemir901,6

Güzelbahçe167,3

Karabağlar80

Karşıyaka65

Kemalpaşa63,8

Konak47,8

Menderes173

Menemen500,1

Narlıdere2530,3

Seferihisar3697,4

Torbalı0,9

Urla3689,3

TOPLAM: 19 İLÇE14762,7


Yeni Asır


Geri Dön