24 / 04 / 2024

Selim Atasoy: Emlak sektöründe artış yaşandı!

Selim Atasoy: Emlak sektöründe artış yaşandı!

Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, vatandaşları emlakçı kisvesi adı altında kandıranlara karşı uyardı. Atasoy, istatistiklerin emlak sektöründe artış gösterdiğini de kaydetti.



Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, vatandaşları emlakçı kisvesi adı altında kandıranlara karşı uyardı. Selim Atasoy, 7 Haziran seçimlerinde hükümetin kurulamaması ve 1 Kasım' da yapılan erken seçimlerin piyasayı durgunlaştırdığını iddia edenlerin aksine, istatistiklerin emlak sektöründe artış gösterdiğini de kaydetti. 


''Bizler zan altında kalıyoruz''

Emlak işi ile uğraşmayıp, emlakçı kisvesi adı altında ortada gezen çok fazla insan olduğunu ve bu kişilerin gerçek emlakçılara zarar verdiğini belirten Selim Atasoy: "Normalde her hangi bir esnaflar ama çıkıyor ek iş yapar gibi emlak işi ile de uğraşıyorlar. Bu işle uğraşırken de kendilerini vatandaşlara emlakçı olarak tanıyorlar. Sona bir sorun çıktığında bu sorun tüm emlakçılara mal ediliyor ve bizler zan altında kalıyoruz. Ben buradan vatandaşlarımızı uyarıyorum, oda üyesi olmayan emlakçılar ile alışveriş yapmasınlar. Sözleşmelerini yapsınlar, kaparo küçük bir dilim olur, bu yüzden paralarının tamamını vermesinler. Tapularını alana kadar ödeme yapmasınlar. Vatandaşımız bu konuda dikkatli olsun ki, her hangi bir sıkıntıya girdikleri zaman bizde vatandaşlarımızın yanında durabilelim, üyelerimizin yanında olduğumuz gibi. Bu tarz sıkıntılar yaşıyoruz ve vatandaşlarımızı da bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum" dedi. 


''Sıkıntılara düşüyorlar" 

Bir dönem konut için uygun fiyatlar sunan Kayseri'de, önceki yıllara göre evlerde ki fiyat artışının gözden kaçmayacak seviyede arttığını da gazetemize aktaran Selim Atasoy: Şuan da kiralarda artmış durumda ve Suriyelilerin şehrimize gelmiş olması fiyatları da ciddi ölçüde etkiledi. Ancak vatandaşlar ve ev sahipleri bir konuda dikkatsiz davranarak sıkıntıya düşüyor. Normalde 4 yüz lira kirası olan bir evi Suriyelilerde geldiği için 6 yüz liraya kadar çıkarıyor mesela, sonrada en pahalı kime verebil irse ona veriyor. Kiracının güvenilirliğine aldırış etmeden sadece evini pahalı vermeyi göz önünde bulunduruyor. Bu kez de sıklıkla karşılaştığımız üzere, kirayı tahsil edememe gibi sıkıntılara düşüyorlar'diye konuştu. 


Son bir yılda yüzde 15'lik artış söz konusu 

Son bir sene içerisinde Kayseri'de yüzde 15'lik bir artışın, hem kiralama da hem gayrimenkulde söz konusu olduğunun altını çizen Atasoy: "Bu artışın en büyük sebebi de taşeron firmaların inşaat maliyetlerini artırması, arsa faaliyetlerinin artması ve kiralamada da Suriyelilerin gelmesi. Merkez mahalleler pahallı oluyor açıkçası, bunlar dışında da lldem, Beyaz Şehir Erkilet, Belsin, Talaş gibi bölgelerimizin daha uygun olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu. 


"Konut satışlarında artış olmuş" 

7 Haziran da yapılan genel seçimler sonucunda hükümetin oluşturulamaması ve ardından gidilen 1 Kasım erken seçimlerinin ekonomiyi zora soktuğuna ve piyasaların canlılığını yitirdiğine yönelik yapılan çalışmalar sonucu, emlak sektöründe ki hareketlenmeyle ilgili açıklamada bulunan Selim Atasoy: "Emlak konusunda aslına bakarsanız bizim işlerimiz çok durgundu ama istatistikler bunu söylemiyor. İstatistiklere baktığınız zaman 2014 yılının ilk 11 ayı ile 2015 yılının ilk 11 ayını hesapladığınız zaman Kayseri'de konut satışlarında artış olmuş. 2014 yılının ilk 11 ayında 25 bin konut satılmışken 2015 yılının ilk 11 ayında 28 bin konut satılmış. Şimdi piyasa çok durgun gidiyor denilerek kriz senaryoları çizildi ama maalesef tutmamış ki bunları istatistikler gösteriyor" ifadelerini kullandı. 


"Öğrenciye bakış biraz daha değişti ve yumuşadı" 

Ev sahiplerinin öğrenciye bakış açısının da değiştiğini dile getiren Selim Atasoy, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Son iki üç yıldır öğrenciye bakış biraz daha değişti ve yumuşadı. Artık öğrencilere daha sıcak bakıyor ev sahipleri, bizlerde emlakçılar olarak öğrenci arkadaşlarımıza gerekli telkinlerde bulunuyoruz, çevrelerini ve komşularını rahatsız etmemeleri konusunda. Böylece artık hem öğrenci ev sahibini ve komşularını düşünerek hareket ediyor hem de ev sahipleri öğrencilere artık daha sıcak bakıyor diyebiliriz. Bir dönem kiralar peşin alınıyordu ve bu durum çok daha büyük bir sıkıntı oluyordu özellikle öğrenciler için. Şimdi bu durumda olmadığı için daha rahat bir ortam söz konusu açıkçası." 



Hilal SÖNMEZ/Kayseri Meydan


Geri Dön