19 / 04 / 2024

Aslantepe Açık Hava Müzesi'nin UNESCO listesine alınması önerildi!

Aslantepe Açık Hava Müzesi'nin UNESCO listesine alınması önerildi!

Malatya'nın Orduzu beldesinde milattan önce 5 bin yıllarına tarihlenen Aslantepe Höyüğü'ndeki açık hava müzesinin, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) koruma listesine alınması için başvuru yapılacağı bildirildi.




Aslantepe Höyüğü'nü gezen Malatya Valisi Vasip Şahin, ören yerinde yürütülen kazı çalışmalarına başkanlık eden Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane ile görüştü.


İtalyan arkeolog Frangipane, höyükteki çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Kazılarda önceki yıllarda ortaya çıkan kerpiç saraya değinen Frangipane, "Mezopotamya'da tapınaklar vardı ama saray yoktu. Orada saraylar daha sonra geliyor. Buradaki saray, ilk saraydır. Çalışmalarımızla açık hava müzesi daha da geniş olacaktır. Çalışmalarımızda bazı küp parçaları bulduk, bu parçalar 6 bin yıl öncesine ait parçalar" diye konuştu.


Kerpiç saray üzerinde kurulan Aslantepe Açık Hava Müzesi'nin UNESCO listesine girmesi gerektiğini ifade eden Frangipane, "Biz kazı heyeti olarak UNESCO başvurusu için rapor hazırlayalım, Türkiye başvuru yapsın" dedi.


Frangipane, Roma'dan bir heyetin kente gelerek Aslantepe Açık Hava Müzesi'nin fotoğraflarını çekip, 3 boyutlu olarak tasarlayacağını sözlerine ekledi.


Vali Şahin ise ören yerinde kazılar sonucu ortaya çıkan kerpiç sarayın şu ana kadar dünyada tespit edilmiş en eski saray olduğunu belirterek, "Bu sarayın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Dolayısıyla Malatya'nın turizmi açısından büyük bir önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.


Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Frangipane'nin, Aslantepe Açık Hava Müzesi'nin UNESCO listesine alınmasını önerdiğini hatırlatan Şahin, "Biz bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız ve bunun için gerekli çalışmaları yapacağız. Höyükte kazılar devam ediyor. Çok önemli bilgilere ulaşıldı. Bundan sonraki çalışmalar da bu yönde devam edecektir. Kazılar devam ettikçe yeni şeylerle karşılaşılabiliriz" diye konuştu.


AA


Geri Dön