27 / 04 / 2024

Ataşman defteri nedir?

Ataşman defteri nedir?

'Ataşman defteri nedir?' ve 'Kim tarafından düzenlenir?' sorularının yanıtı bu haberde...




Ataşman, herhangi bir taşınmaz üzerine yapılacak projenin esas halinde olmayan işlerden dolayı inşaat bittikten sonra görünmeyecek şekilde kapanan inşa kısımlarının şekil ve boyutlarını gösteren bilgiler anlamına geliyor. 


Konuyla ilgili olan ataşman defteri ise, plan ve projeleri bulunmayan işlerle ilgili imalatlara ait kroki, bilgi ve hesaplamalar ile tartı, ölçü tutanakları gibi hususların kaydedilmesi için kontrollükçe imzalanarak yükleniciye verilen defteri ifade ediyor. 


'Ataşman defteri nedir?' sorusunun içinde ataşman defterine nelerin kaydedildiği de bulunuyor. Bir ataşman defterine kaydedilenler ise şöyle; 


İnşaat esnasında yapılan bazı yapı elemanlarından bir süre sonra gereksiz hale gelen ve bu nedenle sökülüp atılan veya beton, toprak altında kalanların inşası veya proje harici yaptırılan işler, 

Röle deftere kaydedilen işlerden, plan ve projelerinde ölçülerinin tahkik ve kontrolü mümkün olmayan işler, 

Tartı, yerinde ölçü, tespit ve benzeri tutanaklar 


Ataşman defteri nasıl düzenlenir? 

Ataşman defteri, ataşmanlara dayanarak kontrol mühendisleri tarafından ve üç nüsha olarak düzenleniyor. Ataşman hesap sonuçları ise doğrudan yeşil deftere aktarılarak bu defterde, proje kapsamındaki işler ile birleştiriliyor. 


 


Geri Dön