27 / 04 / 2024

Atatürk Havalimanı kapatılacak mı?

Atatürk Havalimanı kapatılacak mı?

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda inşa edilen Yeşilköy Hastanesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdağı, havalimanına hastane yapılmasının, uçuşları engelleyeceğini belirtti...



İstanbul Atatürk Havalimanı'nda inşa edilen Yeşilköy Hastanesi'ne ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından yapılan açıklamada,  hastanenin uçuşlara en gel olmayacağı belirtilmişti.

Sözcü'den Büşra Cebeci'nin haberine göre; İstanbul Atatürk Havalimanı üzerine yapılan salgın hastanesi inşaatı için tahrip edilen pistleri anımsatan Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, hastanenin faaliyete geçmesi ile havalimanında artık uçuş yapılamayacağını dile getirdi. Bunun gerekçelerini açıklayan Erdağı, “Doktorlar hastanede megafonla mı konuşacaklar? Belki camlar titreyecek, belki serumlar düşecek, bunlar hesaplandı mı?” diye konuştu. İşte Oktay Erdağı'nın açıklamaları...

Oktay Erdağı, Atatürk Havalimanı üzerinde yapımı devam eden Yeşilköy Hastanesi, tahrip edilen pistler ve DHMİ'nin açıklaması üzerine SÖZCÜ'nün sorularını cevapladı. 

Erdağı, havalimanlarına, hastane, okul gibi toplum yaşam merkezlerinin yapılmasının dünyada örneği olmadığını, bunun hem uçuşlara hem de bu toplu yaşam merkezlerine olumsuz etkileri olacağını ifade etti ve “Açık açık söyleyin, ‘biz bu havalimanını kapatacağız’ deyin” diye konuştu. 

ATATÜRK HAVALİMANI'NIN KAPATILMASI

Atatürk Havalimanı'nda tahrip edilen pistlere ilişkin açıklamada bulunan Erdağı, pistlerin her birinin bugünkü değerinin arazi ve kamulaştırma hariç 2 milyar lira olduğunu, bu pistlerin ekonomi, turizm ve savunma için önemli pistler olduğunu, bunlar göz önüne alındığında bu pistlerin neden kırıldığını, bu hastanenin kalıcı olarak neden bunların üstüne yapıldığına da anlam veremediğini dile getirdi. 

Erdağı, DHMİ tarafından yapılan açıklamadan ise İstanbul Havalimanı yapılırken, Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasının planlandığı anlamını çıkardığını belirtti. 

Erdağı'na göre gerek İstanbul Havalimanı'ndaki pistlerin konumu, gerekse de İstanbul Havalimanı'nın hava sahasının düzenlenmesi bu Atatürk Havalimanı'nın kapatılma planının bir parçası. 

Öte yandan Erdağı, DHMİ ile yapımcı firma arasında yapılan sözleşmeyle de İstanbul Avrupa yakasında, yolcu taşımacılığına yönelik sadece bir havalimanı olacağının taahhüt edildiğine dikkat çekti. 

İKİ ÖNEMLİ SEBEP

Uzman Erdağı'ya göre; Atatürk Havalimanı'nın bugün yolcu taşımacılığında kullanılmamasının iki önemli nedeni bulunuyor. Birincisi İstanbul Havalimanı'nın pistlerinin yanlış planlanması ikincisi de bu sözleşme ile Avrupa Yakası'nda tek bir havalimanı olacağının hükme bağlanması.

HASTANE UÇUŞLARI, UÇUŞLAR HASTANEYİ ETKİLEYECEK

Erdağı, DHMİ'nin hastanenin uçuşları olumsuz yönde etkilemeyeceğine dair açıklamasına ilişkin de konuştu.

Dünyanın hiçbir yerinde havalimanı yakınına hastane yapılmadığını belirten Erdağı, yetkililere uçuşlar sırasında oluşacak gürültü ve sarsıntıların göz önüne alınıp alınmadığını sordu ve “Doktorlar megafonla mı konuşacaklar? Belki camlar titreyecek, belki serumlar düşecek, bunlar hesaplandı mı?” şeklinde konuştu. 

BEN YAPARIM DEMEKLE OLMAZ

Erdağı, havalimanında yer alan bir hastane için uzmanlardan görüş alınıp alınmadığını, bilimsel çalışmaların yapılıp yapılmadığını da sorgularken, bu iş için birçok bilimsel çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Oktay Erdağı, hastanenin havalimanındaki pisti de etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin ise şöyle konuştu:

- Ben bir uzman olarak söylüyorum, o hastane, 05 pistindeki, dünyanın en modern seyrüsefer cihazlarına etkisi olacaktır. Bir yandan da DHMİ diyor ki ‘Hayır, olmayacaktır.' Lafla olmaz ki, belgeyi göster. Yaptın mı Flycheck'ini, sanal ortamda yaptın mı bir çalışma, yok.

- Öte yandan hastane, okul, bunlar toplu yaşam merkezleridir. Dünyadaki kazaların yüzde 90'ı inişte veya kalkışta yapılır. Bu nedenle uçakların iniş kalkış sahaları yakınında toplu yaşam merkezlerine izin verilmez. Bunları biz değil, uluslararası kurallar söylüyor.

SEYRÜSEFER CİHAZLARI

Erdağı'nın hastanenin hizmete geçmesiyle birlikte zarar göreceğini belirttiği seyrüsefer cihazları ise havalimanlarında yaşamsal öneme sahip. Bu cihazlar, uçaktan gelen sinyalleri algılayarak, uçağın gidiş dönüş mesafesini anlık olarak belirliyor. 

Atatürk Havalimanı'nın 2 milyon dolarlık pisti hastane oluyor!

Atatürk Havalimanı'ndaki salgın hastanesi inşaatında son durum!

DHMİ'den 'Atatürk Havalimanı salgın hastanesi' açıklaması!


Geri Dön