26 / 04 / 2024

Atılgan Sert: Antalya için kentsel dönüşüm şart!

Atılgan Sert: Antalya için kentsel dönüşüm şart!

Antalya İnşaat Müteahitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, depremin bir Türkiye gerçeği olduğunu söyledi. Sert, “6 milyon bina sıkıntılı. Bunun çözüm yollarından biri kentsel dönüşüm. Biz kentsel dönüşümü cazip hale getirmemiz gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu.



Gün geçtikçe kalabalıklaşan ve yabancıların konut almak için en çok tercih ettiği iller arasında yer alan Antalya'ya ilgi devam ediyor.

Antalya Eksres'ten Dilan Eray'ın haberine göre; Antalya İnşaat Müteahitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, konut satışlarında stoklarda sıkıntı olduğunu söyleyerek, sektörün önünü açacak hamleler yapılmadığından bahsetti. Sert, deprem gerçeğini de hatırlatarak, kentsel dönüşümün cazip hale getirilmesi gerektiğini anlattı.

İMALAT YOK

Konut satışlarında stoklarda sıkıntı olduğundan bahseden Sert, “Yeni imalat yok denecek kadar az. Satışlar istediğimiz noktada mı hayır? Yıl sonu itibariyle çok ciddi satışlar yaptık ama gelinen noktada aynı performansta devam etmiyor. Satışlarda bir noksanlık var. Yalnız bu satışlar tamamıyla duracak anlamına da gelmiyor. Konutların maaliyet artışı çok ciddi noktalarda olduğu için, bazı insanlar şu anda konut almaya yanaşamıyor. Fiyatlara yetişemiyor işin gerçeği. Böyle bir sıkıntı ile karşı   karşıyayız. Sektörümüzde yüzde 75 oranında maaliyet artışı oldu. Hem malzeme hem de işçilik noktasında” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR ARTACAK

İlerleyen günlerde daire fiyatlarının artacağını söyleyen Sert, “Piyasadaki aldığımız izlenimler bu noktada. Bunun en büyük sebebi de söylediğim gibi imalatın az oluşu. Her geçen gün de maaliyet artışları devam ediyor. Yetkililer de bu konunun farkında. Ama sektörümüzün önünü açacak hamleler yapılmıyor. Daha öncesinde fiyatlarda yüzde 20-25 oranında artış oldu. Bir bu kadar daha olacaktır” açıklamasında bulunarak ev alacakları uyardı.

6 MİLYON BİNA SIKINTILI

Başkan Sert, “Bir deprem gerçeği var ülkemizin. Bunun için de çözüm yollarından biri kentsel dönüşüm. Biz kentsel dönüşümü cazip hale getirmemiz gerektiğini savunuyoruz. Bu nokta ile alakalı, Antalya Kentsel Dönüşüm Raporları da hazırladık. Yetkililere teslim ettik. Türkiye’de 6 milyon dönüşümü gereken bina var. Bunun da şu anki strateji ile çözüme kavuşması mümkün değil. Bu 6 milyonu 30-40 yılda çözemeyiz. O kadar da net konuşuyorum. Bir deprem olduğu an çok ciddi kayıplarla karşı karşıya kalacağız.Deprem yönetmeliği çıktıktan önceki yapıların birçoğu bugün itibari ile çürük vaziyette. Her an yıkılma olasılığı var” ifadelerini kullandı.

ARAPLAR ANTALYA’YI SEVDİ

Yabancıya yapılan satışlarla ilgili konuşan Sert, en çok Arapların konut satın aldığını söyledi. Sert, “Türkiye tercih edilen bir yer. Antalya da hem denizi hem güneşi hem de konumu gereği çok tercih ediliyor. Araplardan sonra en çok ruslar sonra da Avrupa ülkelerine satışlarımız oluyor. Benim öngörüm bir sonraki sezon kurun da artışıyla birlikte yabancılara ciddi satışlarımız olacaktır” diye konuştu.


Geri Dön