25 / 04 / 2024

Avanos'ta Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi kuruldu!

Avanos'ta Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi kuruldu!

Nevşehir'in Avanos ilçesinde bir seramik firmasının sahibi, atölyesinin altında 5 yıllık çalışmanın ardından kendi imkanlarıyla oluşturduğu bin 500 metrekarelik kaya oyma mekanda "Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi" kuruldu.



Nevşehir'in Avanos ilçesinde bir seramik firmasının sahibi, atölyesinin altında 5 yıllık çalışmanın ardından kendi imkanlarıyla oluşturduğu bin 500 metrekarelik kaya oyma mekanda "Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi" ııi kurdu


Firma sahibi Güray Tüysüz, yaptığı açıklamada, çoksayıda medeniyetin izlerini taşıyan Kapadokya'nın cl sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta çömlekçiliğin tarihinin çok eskilere dayandığını söyledi. Avanos'un, Hititler'den bu yana çömlek sanatında söz sahibi olduğunu ancak bu kadar köklü geçmişine rağmen bölgede bir çömlek müzesinin olmamasından üzüntü duyduğunu belirten Tüysüz, "Bölgeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin, 'atalarınızdan kalan çömlekleriniz var mı? Onları görebilirmiyiz'sonıları bizde bir müze kurma fikri oluşturdu" diye konuştu.



Avanos'ta ailesinin 5 kuşaktır çömlek ve seramik işiyle uğraştığınıanlatan Tüysüz, ilçede Yeni Mahalle'deki atölyesinin altında bir kaya oyma müze oluşturmak amacıyla çalışmalara başladıklarını, bölgenin sit alanı olmasmedeniyle sürecin biraz uzadığını aktardı. 5 yıl devam eden çalışmaların ardından atölyenin altında tüften oluşan zemini kazarak bin 500 metrekarelik büyük bir kaya oyma mekan oluşturduklarını belirten Tüysüz, 3 bölümden oluşan Türkiye'nin ilk yer altı müzesinin Temmuz ayında açılmasının planlandığını kaydetti. Tüysüz, Müzenin para kazanma amaçlı kurulmadığını, ailelerinin kültürel projesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Burası bizim gelecek nesillere bırakacağımız bir hediye. 



Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı özel bir müze olacak. Müze'de sergilenecek 650 tarihi eserin tamamı Nevşehir Müze Müdürlüğüne kayıtlı. Eserlerin birçoğunu parayla satın aldık. Nevşehir Müze Müdürlüğüne yaptığımız başvurular sonucunda talebimiz olumlu karşılandı. Eserlerin toplanması 15 Çq_^X yıl' buldu ve koleksiyoner belgemizi aldık.  Miize'nin ilk bölümünde orijinal tarihi eserlerle ilk çağdan 20. yüzyıla kadar seramik alanında Anadolu'da neler yapıldığını göstereceklerini ifade eden Tüysüz, ikinci bölümde ise yaşayan ünlü sanatçıların seramik eserlerinin yer alacağını söyledi. Üçüncü bölümde ise sergi salonu olacağını belirten Tüysüz, "Burada kafeterya, kütüphane yer alıyor. 


Gündüz müze olarak değerlendirilecek tesiste akşamları da toplantılar, etkinlikler ve konserler yapılabilecek" dedi. Müzenin gelecek nesillere bir hediye olacağını ve halkın hizmetine sunulacağının altını çizen Tüysüz, Nevşehir Valiliği, üniversite, belediyenin prestij toplantılarının burada yapılacağını belirterek, öğrencilere de açık olacağını kaydetti.


Dokuz Sütun


Geri Dön