28 / 03 / 2024

Avcılar'da kentsel dönüşüme engel!

Avcılar'da kentsel dönüşüme engel!

Kocaeli Gölcük merkezli meydana gelen büyük Marmara Depremi’nde İstanbul Avcılar'daki 287 bina orta derecede hasar gördü. İlçede orta hasarlı 90 binada yaşayan sakinler, kentsel dönüşüme ikna edilemedi



AFAD İl Müdürlüğü tarafından, geçen yıl, ‘orta hasarlı' binaların listesi açıklandı. Sözcü'de yer alan habere açıklamada binaların durumlarının tespit edilmesini, binaların 3 ay içerisinde yapılmasını, güçlendirilme yapılmamış binalarda yıkımların başlatılması istendi. Fakat Kovid-19 salgını ile beraber bina sahiplerine tebligatların gönderilmesi gecikti. Bu sebeple ek süre verildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde, Avcılar ilçesinde mevcut kat sayısının korunarak, binaların yenilenmesini öngören plan değişikliğinin onaylanması ile de yıllardır yenilenemeyen 4 kattan yüksek yapıların önemli bir bölümü kentsel dönüşüme girdi.

Binalarına geçmişte güçlendirme çalışmaıs yapmış olmalarına rağmen bunu belgeleyemeyen konut sahiplerinin evleri tahliye etmeleri için de su, elektrik ve doğalgaz gibi altyapı hizmetleri kesildi.

Avcılar da kentsel dönüşüme engel!

RIZA BEY APARTMANI ÖRNEĞİ

Avcılar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Suat Ektiren, 22 sene önceki depremde orta hasar gören 287 binanın büyük kısmının kentsel dönüşüme alındığını, kalan 90 binada yaşayanlarla sürekli görüştüklerini belirtti. Ektiren, bu konuda belediyeye bağlı bir şirketin konut sahiplerini ikna etmek için devreye girdiğine dikkat çekerk, şunları kaydetti:

- Orta hasarlı binalar güçlendirilmeden buralarda oturulmamalı. Bina sahiplerinin bazıları, 2001 yılında binalarında güçlendirme yaptığı iddiasında bulunuyor. Oysa afet bölgelerinde yapılacak olan yapılar yönetmeliğimizde o yıllarda güçlendirme ile ilgili bir madde yoktu.

- İnsanlar 1999 depreminden sonra nasıl bir yöntemle binalarını güçlendireceklerini bilmedikleri için bazı kişiler, üniversiteler bünyesinde bir  aylık seminer eğitimine alınarak, bu binaları güçlendirdi. O binalara oturma yani iskan belgesi verebilmemiz için 2018 Deprem Yönetmeliği'ne göre  değerlendirmemiz lazım.

- Genelde ‘Güçlendirdik’ denilen binaların tamamı güçlendirilmemiş. Bazıları bodrum, zemin kat tavanına kadar güçlendirilmiş. Oysa güçlendirmenin çatıya kadar yapılmış olması lazım. Kalan 90 binada oturanlar ikilem içerisinde. ‘Binayı güçlendirmiştik, 20 senedir de oturuyorduk. Şimdi ne oldu?' deniliyor.

- Biz buna müsaade edemiyoruz. En son İzmir'de meydana gelen depremde Rıza Bey Apartmanı, söylenen o ki, güçlendirilmiş bir bina olmasına rağmen yıkıldı. Tabi bu bizi tedirgin ediyor. Dolayısıyla orta hasarlı bu binaların en sağlıklı biçimde yıkılıp yeniden yapılmasını, kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz.

Avcılar'da riskli bina kalmayacak!


Geri Dön