19 / 04 / 2024

Avcılar'da riskli bina kalmayacak!

Avcılar'da riskli bina kalmayacak!

Avcılar'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklama yapan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, kent genelinde riskli binaların saptanması adına yoğun mesai harcandığını dile getirdi. 



Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ilçe genelinde bulunan riskli binalar ve kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulundu. Gazetedamga'dan Anıl Boduç'un haberine göre; olası bir Marmara depreminde İstanbul'un en çok etkilenecek bölgenin Avcılar olacağını söyleyen Turan Hançerli, “Gerçek sorunumuz riskli yapılarda her sallantıda korkan insanlar. Bu sadece Avcılar için mi değil. Bütün Türkiye'de geçerli. Biz bunu 99 depremiyle hatırlamışız. Sözler vermişiz, kanunlar yapmışız.Yıl 2019 ben belediye başkanı yeni olmuşum hala kentsel dönüşüm için bir hamle yapılmamıştı. Deprem bir doğa olayı bunu durduramazsınız, ne zaman olacağını bilemezsiniz. Bunun tek çözümü depreme dayanıklı yapılar inşa etmek. Bu çözüm 20 yıldır üretilmemiş. Biz dedik ki buna çözüm üretelim. Ne yapalım? Yıkıp yeniden yapalım, yenileyelim. Nasıl yenileyebiliriz diye düşündük. Neden bu binalar yenilenmiyor diye düşündük. İnsanlar zorunluluk yüzünden o binalarda oturdu. Ekonomik sorunlar yani. Sonra kentte insanların ortaklıkları söz konusu. Her bina şirket gibi ortak. Bu daire sakinleri arasında yan yana gelememe sorunu vardı. Bu durum bizim kültürümüzde maalesef eksik" açıklamasında bulundu.

Avcılar da riskli bina kalmayacak!

Ücretsiz hizmet veriyor 

Dönüşüm konusunda imar planlarında sorun olduğunu söyleyen  Hançerli, “İnsanlar binalarını yıktığında yeniden aynı binayı aynı büyüklükte yapamıyor. Dedik ki bu üç mesele çözülmeden yenilenme mümkün olamaz. Sonra 3 meselede de çok önemli çalışmalar yaptık. 3'ünün çözümü için önemli çalışmalar yaptık. Tabii ki bu sorunları ortadan kaldırdık diyemem. Çözüm arayışlarımız var. Uzlaşma için belediyeye ait bir şirket kurduk. Bu şirketimiz mesela hizmeti ücretsiz veriyor. Bu AVBEL isimli bir şirketimiz. Binaların risk durumlarına ilişkin veriler topluyoruz. İnanılmaz bir çalışma içindeyiz. Riskli binalara AVBEL olarak gidip insanları tanıştırmaya uzlaştırmaya çalışıyoruz. Ben bugün Avcılar'daki bütün binaların ne olduğunu biliyorum. Şu ana kadar birçok veri topladık. Dijitali inanılmaz iyi kullanıyoruz. Birincisi 99 depreminde orta hasarlı binalar var bunların listesi var. İki; bu binaların yapım tarihlerini biliyoruz. 99 yılı öncesinde yapılan binaların muhtemel riskli olduğuna dair bir bilgimiz var. Çünkü yapılar artık depreme uygun yapılıyor. O dönem yapılan yapıların riskli olduğuna ilişkin bir kanaat var. Bunları da aldık. Kentteki tüm binalara bu verilere işledik. Başka bir veri İBB ile birlikte ortak bir çalışma yapıldı. İmamoğlu öncülüğünde; hızlı tarama testi yapıldı. Avcılar'daki tüm binalara. Bunların da bilgileri elimizde. Bir de bizim 5.8 Silivri depremimiz olmuştu. 3 bin binadan biz telefon aldık. 3 bin binadan 10 bin telefon aldık. Her birini cevapladık. Her aramaya karşı teknik arkadaşlarımızı gönderdik. Gözlem yöntemiyle incelemeler yaptılar. Sonra arkadaşlarımız bin 400 binanın daha ileri seviyede incelenmesi gerektiğini söyledi. Biz de bin 400 yapı malikine tebligat gönderdik, binada daha detaylı bir inceleme yapmak istediğimizi belirttik” 

Binaları derecelendirdik 

Binalara ait bütün bilgilerin belediye sistemine işlendiğini söyleyen Hançerli, “Binalarımız renklendi. Her binayı derecelendirdik. En riskli bina için arkadaşlarımız, orada duyarlı olan belediyemize başvuran arkadaşımızı aradık. Ne yapıyorsunuz? Binanın risk analizini yaptırdınız mı ile başlayan süreçler oldu. İnsanlar şirketimize geldi. Bütün binalara şirketimize ulaşması için dijital bir karekod yapıştırdık. Dolayısıyla inanılmaz bir çalışmayla uzlaşmada yardımcı olduk. Lütfen eski kavgalarınızı bırakıp, uzlaşmayı deneyin. Tabii bir de işin mali meselesi vardı. Onunla da ilgilendik. Belediye olarak ilgilendik. Gözlem vs gibi bütün işlemlerimizi belediye bütçesinden karşıladık. İmar planı sonra. Yıkılırsa aynı bina yeniden yapılamıyor. 8 ay gittim İBB Meclisi'nden oturdum. Çünkü bu değişmezse çözüm gelmezdi. Ve meclisten geçti. 8 ay gecikmeyle de olsa İBB Meclisi'nden plan notumuzu geçirdik. Şimdi bizim aldığımız o plan notu tüm İstanbul'a örnek olarak veriliyor” ifadelerini kullandı.

Avcılar'da kentsel dönüşüm tam gaz!


Geri Dön