27 / 04 / 2024

Avcılar'da kentsel dönüşüm tam gaz!

Avcılar'da kentsel dönüşüm tam gaz!

Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli’nin 1.5 yıl önce başlattığı projeyle şimdiye kadar 1325 bina kentsel dönüşüme girdi. Patentini aldıkları "Avcılar Modeli" ile dönüşümde hızlı yol aldıklarını belirten Hançerli, “Bu yıl sonuna kadar en az 10 bin konut dönüşüme girmiş olacak" dedi.



17 Ağustos depreminde en çok can kaybının yaşandığı İstanbul Avcılar’da kentsel dönüşümde önemli bir yol alındı. 

Dünya'dan Çiğdem Yücesoy Subaşı'nın haberine göre; depreme karşı sağlam yapılar oluşturma amacıyla başlatılan proje sonucunda 18 ayda bin 325 bina, 12 bin 105 bağımsız birim kentsel dönüşüme alındı. Böylelikle 37 bin 902 kişi olası bir depremin yaratacağı hasardan kurtarıldı. Kentsel dönüşümün önündeki engelleri ortadan kaldırarak, hızlı bir ilerleme sağlanan bu projenin mimarı ise Avcılar Belediye Başkanı Avukat Turan Hançerli oldu.

Avcılar da kentsel dönüşüm tam gaz!

Avcılar Belediye Başkanı Hançerli, “Avcılar Modeli olarak patentini aldığımız uygulamayı, 1.5 yıl önce projelendirdik. Konut sahiplerini uzlaştırdık, uygun finansman bulduk ve güvenilir bir sistem inşa ettik. Müteahhitin parasını kesin almasını sağlayan bir yapı oluşturduk. Vatandaşın da müteahhit parayı alıp kaçar korkusunun önüne geçtik. Modeli yerinde, güvenli ve hızlı bir şekilde hayata geçirdik. Türkiye’nin birçok yerinde incelenen model, üç farklı ilçede uygulamaya geçiriliyor. Patentli bir model olmasına rağmen korumaya almadık, kullanılması için isteyen herkese açtık” açıklamasında bulundu.

Engelleri kaldıran mücadele

Başkan Hançerli, deprem riski taşıyan binaları yenileme projesinde kanuni düzenlemelerden apartman sakinleri arasındaki sıkıntılara varana kadar dönüşümün önündeki tüm engelleri kaldırarak ilerlediklerine dikkat çekiyor. Sorunlara karşı üretilen çözümlerle bir dizi operasyon adım adım hayata geçirildi.

“Hayat Kurtarma” adıyla başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kuruldu, Deprem Risk Yönetimi ve Eylem Plan Çalıştayı gerçekleştirildi. Yenilenme durumunda hak kaybına sebep olacağı için sorun çıkan riskli binalara ilişkin imar planı değişikliği teklifi hazırlandı. Teklifin İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyon’unda beklemesi üzerine Başkan Hançerli, aylarca devam eden bir oturma eylemi başlattı. Mücadele sonunda İBB Meclisi’nden geçen imar planı değişikliğiyle vatandaşların hak kaybı yaşamadan binasını yenilemesinin önü açıldı. 

Tüm bu çalışmaların sonucunda kentsel dönüşüm süreci modelinin ortaya çıktığına dikkat çeken Hançerli, “Binasını yenilemek isteyen vatandaşa sürecin her aşamasında destek olan bir model oldu. Bu sayede kentsel dönüşüm yasasından faydalanmak isteyen vatandaşların sayısı büyük oranda artış gösterdi” dedi.

Avcılar da kentsel dönüşüm tam gaz!

Uzlaşma daveti yapıldı, sorunlar çözüldü

Avcılar Modeli, üç temel soruna çözüm üretilerek hayata geçirildi. “Kentsel dönüşümde en büyük sorunlardan biri vatandaşın geçmişinin, köklerinin olduğu mahalleden koparılıp bambaşka bir yere göç ettirilmek istenmesiydi. Vatandaşın mutlu olduğu yöntemin yerinde kalması olduğunu gördük ve binasını yenilemede onu mutlu edecek formüller ürettik” diye konuşan Hançerli, şunları kaydetti:

“Dönüşüm amacıyla polis ve zabıta zoruyla yapılan yıkımı ya da yapıyı kullanma yasağı gibi formülleri rafa kaldırdık. İmar sorununu çözdükten sonra vatandaşa dönüşüm için yol gösterici ve uzlaşma sağlamayı temel alan AVBEL adıyla bir şirket kurduk. Apartman sakinlerini davet ederek aralarında uzlaşma sağlayacak girişimlerde bulunduk. Bu uzlaşma daveti sakinlerin birlikte hareket etmesinin önünü açtı.”

Mülk sahiplerini kentsel dönüşüm konusunda bilgilendiren AVBEL, uzlaşma görüşmelerini ve talep toplama sürecini de yönetimini üstleniyor. Kat malikleri ve müteahhitler arasındaki uzlaşmanın sonuçlandırılmasını da yapıyor. Sözleşmelerin, finansal sürecin ve projelerin yönetimi ile beraber takibini yapıyor ve raporlamasını sağlıyor.

REKABETÇİ PİYASA İLE FATURA DÜŞTÜ

Başkan Hançerli, dönüşüm faturasının minimum seviyede olması için farklı uygulamaları devreye aldıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: 

“Biz müteahhitlere şunu dedik; inşaatları yapmak için kredi almak zorunda değilsiniz, satmak için de beklemeyeceksiniz. Yapıp paranızı alacaksınız. Böylelikle maliyetleriniz düşecek. Müteahhitlerden olumlu tepki geldi. Serbest piyasa koşullarında rekabetçi bir şekilde gerçek fiyat ortaya çıktı. Belediye harç ücreti almadık. Bankalarla özel anlaşma yaptık. Sistemin önünü tıkayan bir başka finansal engel olan kentsel dönüşüm faiz destekli kredinin 125 bin liradan 200 bin liraya çıkması için çalışma yaptık. Tüm bunların sonucunda vatandaş, 100 metrekare için 200 bin lira ödeyerek depreme dayanıklı bir konuta sahip oldu.”

Avcılar da kentsel dönüşüm tam gaz!

KDV İNDİRİMİNE TAM DESTEK

Kentsel dönüşümde KDV oranının yüzde 18’den 1’e düşürülmesi de maliyetlerin gerilemesinde etkili oldu. Bu kararın alınmasında etkin bir mücadele sürdüren Hançerli, “Bir kararname hazırladık ve tüm milletvekillerine gönderip destek istedik. Parti ayırmaksızın yoğun destek aldık. Bu katkılar sayesinde Cumhurbaşkanımız imzaladı ve KDV düştü. KDV indiriminin gelir kaybı yaratacağı gibi bir algı vardı. Oysa dönüşüm olmazsa gelir olmaz. Çark dönerse gelir de oluşur. Kurumlar vergisi gelirleri de istihdam da artar. İndirilmesiyle birlikte şimdi daha çok bina dönüşüme giriyor. Kazan-kazan durumu oldu” diye konuştu.

Kentsel dönüşüme Avcılar modeli!


Geri Dön