27 / 04 / 2024

Avi Alkaş: Cirosu 3 misli artan kiracının kira vermemesi haksızlık!

Avi Alkaş: Cirosu 3 misli artan kiracının kira vermemesi haksızlık!

JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, 11 Mayıs'ta kademeli olarak açılan AVM'lerdeki kira sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Alkaş, "Hak edene çalışana daha fazla destek olarak dengeyi bulacağız. Cirosu 3 misli artan bir kiracının kira vermemesi haksızlık" dedi...



Yaklaşık yüzde 30 dolulukla açılan AVM’ler ile markalar arasında kira tartışması devam ederken, koronavirüs salgını sonrasındaki dönemde her iki kesimden elenmeler yaşanacağı öngörülüyor. 

Koronavirüsü krizinden çıkış senaryolarının ve normalleşme takviminin hız kazandığı perakende sektörü, koronavirüs salgını sonrasında hem fonksiyon hem de oyuncu değiştirerek başlayacak. Nakit akışı yetersiz marka ve AVM'lerin salgın sonrasında yeni döneme çıkamayacağı tahmin ediliyor. 

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre; sektörün, kiralama konusundaki öncü isimlerinden JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, “Bu krizden nakit akışını sağlayamayan perakende ve AVM'ler belki çıkamayacak. Bazı ayıklanmalar olacaktır” diye konuştu.

Alkaş, sektörün sonbahar ya da kış döneminde ciroları ve ziyaretçi sayılarını toparlayacağını ifade etti. “Bazıları sadece perakendeci kaldı. Bazıları kalmadı, perakendeden kazandıklarını başka alanlara aktardılar bunun ceremesini sadece AVM'lere yükleyemeyiz” diyen Alkaş, CEO Club toplantısındaki değerlendirmelerinde hem AVM hem de perakende tarafında önemli dönüşümler olacağına vurgu yaptı. 

AVM'lerde oyuncu değişikliklerinin yaşanacağına dikkat çeken Alkaş, “Büyük metrekareli oyuncularda çok fazla değişim olmayacak, ama bugüne kadar hiç AVM'lerde boy göstermemiş markaların AVM'lere geçeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Normal koşullarda faaliyete geçen AVM'lerin ilk açılışları yüzde 60 ya da 70 dolulukla yaptığına vurgu yapan Alkaş, 11 Mayıs'ta gerçekleşen açılışta ise kepenk açan mağaza ortalamasının yüzde 30 civarında olduğunu belirtti. 

AVM'lerin tüketim mabedi olarak algılanmasının da değişeceğine işaret eden Alkaş, “Yepyeni fonksiyonlar eklenecek. Test merkezleri, sınav merkezleri olacak. Paylaşımlı ofisler olacak sağlanacak. Sağlık, eğitim, belediye çözümlerinin de içinde olduğu yerler haline gelecekler” diye konuştu.

MARKA VE AVM'LER ANLAŞACAK

Artık sektörün kangreni haline gelen kira tartışmasına “Perakendeci ve mal sahibi ya anlaşacak ya anlaşacak. Hak edene çalışana daha fazla destek olarak dengeyi bulacağız. Eşitlik ve adalet birbirine karıştırılıyor. Cirosu 3 misli artan bir kiracının kira vermemesi haksızlık, ödeyen ve ödeyemeyen arasındaki dengeleri kurabilirsek bindiğimiz dalları kesmeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Alkaş, yaklaşık 15 milyar dolar olduğu açıklanan AVM yatırımcılarının borçları için ise kamu, bankalar, AVM yatırımcısı ve aracıların olduğu dörtlü bir yapının devreye girmesinin gerektiğini belirtti. 

Avi Alkaş: AVM'lerde kiracı ile mal sahibi beraberliği önemli!

Mağaza kiraları ertelenmezse birçok mağaza kapanacak!

İhsan Ateş: AVM'lerde cirodan kira beklentisi var!

Kiracı markalar AVM'lerle yol ayrımında!

AVM-mağazalar savaşında kim, ne istiyor?


 


Geri Dön