25 / 04 / 2024

AVM kiraları için yeni düzenleme çağrısı!

AVM kiraları için yeni düzenleme çağrısı!

AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, AVM’lerdeki kiralamaları da içine alan iş yeri kiralamaları kapsamında mevzuatta yeni düzenlemelere gereksinim olduğunu belirtti. Peki AVM sektöründe pandemiden bugüne neler oldu? İşte ayrıntılar...



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği'nin (AYD), Digital Network Alkaş ve Özyeğin Üniversitesi Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi'nin ortaklığında AVM'lerde Hukuk Uygulamaları Çalıştayı gerçekleştirildi ve AVM'ler masaya yatırıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; AYD tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Aqua Florya ev sahipliğinde Crowne Plaza Florya Otel'de yapılan çalıştay kapsamında, AVM yatırımcıları ve profesyonellerinin Türk Borçlar Kanununda Kira Rejimi, Ticari Gayrimenkulün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği, Hasılat ve Ciro Kirası Güncel Durumu, Uygulamaları ve İyileştirilmesi ve Ticari Gayrimenkullerde Ortak Alan Giderleri başlıkları altında sektördeki hukuki konuların masaya yatırıldığı belirtildi. 

AVM kiraları için yeni düzenleme çağrısı!

Açıklamada görüşleri aktarılan AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, kira sözleşmelerinin Türk Borçlar Kanunu'nda genel kira, konut, çatılı iş yeri, hasılat ve hayvan kirası olarak 4 başlık halinde düzenlendiğine dikkat çekerek özellikle AVM’lerdeki kiralamaları da içine alan iş yeri kiralamaları kapsamında mevzuatta yeni düzenlemelere gereksinim olduğunu belirtti. 

AVM kiraları için yeni düzenleme çağrısı!

Türkiye’nin uluslararası arenada bir marka yaratmasının gerekli olduğuna vurgu yapan Altaş, perakende sektöründe uluslararası alanda markalaşmayı başarabilen perakendecilerin, bunu dünyanın en gelişmişlerinden, en iyilerinden olan Türkiye’de bulunan alışveriş merkezlerinin katkıları sayesinde, buralarda sürdürdükleri operasyonlarda edindikleri tecrübelerle başarabildiğinin altını çizdi.

AVM kiraları için yeni düzenleme çağrısı!

- "Pandeminin birçok sektörde uzun vadeli etkileri olacak"

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş ise Ticari Gayrimenkulün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği başlıklı konuşmasıyla ticari gayrimenkul sektörünün en çok koronavirüs pandemisinin ardından nereye gidebileceğine ilişkin düşüncelerini aktardı.

Pandeminin kısa vadedeki yansımalarının bertaraf edildiğine fakat turizm, perakende ve ticari gayrimenkul ilk sırada olacak şekilde pek çok sektörde uzun vadedeki yansımalarının da gerçekleşeceğine vurgu yapan Tanrıvermiş, AVM’lerde de çok büyük metrekareli alışveriş merkezlerinin yerine caddeleşen AVM’ler şeklinde son zamanlarda süren trendin daha da yoğunlaşacağının altını çizdi. 

AVM kiraları için yeni düzenleme çağrısı!

Kahveci Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Avukat Vehbi Kahveci de Türkiye genelinde kurumsal yönetimin olduğu alışveriş merkezlerinin olduğu gibi işletme yönetimine ilişkin kurumsal deneyimi bulunmayan alışveriş merkezlerinin olduğuna da dikkat çekti. 

Kahveci, bu alışveriş merkezlerinin kiracıya ilişkin rekabete engel olucu veya hakkaniyete uygun olmayan uygulamalarının bütün sektöre etki ettiğine dikkat çekti. 

AVM’ler kira zammında yasal sınırı dinlemiyor!

AVM'lerde dövizle kira krizi!


Geri Dön