19 / 04 / 2024

AVM'lerden aylık kur açılımı!

AVM'lerden aylık kur açılımı!

Perakendecilerin en önemli sorunlarının başında yıllardır alışveriş merkezlerine (AVM) ödedikleri kiralar gelir.



Çoğu AVM'nin kira bedelini dolar veya euro olarak tahsil etmesinden dert yanan perakendeciler, döviz kurlarının hareketli olduğu bu günlerde bu konuyu her fırsatta dile getirip, kiranın TL olarak alınmasını ya da döviz kurunun sabitlenmesini istiyorlar.


Bu konu sadece yerel zincirlerin değil, Türkiye'de mağazaları bulunan yabancı perakende gruplarının da gündemlerinde ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye'de bulunan bu firmalar Tescilli Markalar Derneği (TM D) çatısı altında faaliyet gösteriyorlar. TM D üyesi olan 200'e yakın yabancı markanın Türkiye'de 2 binin üzerinde mağazası var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gündeme getirdiği, AVM kiralarının TL olarak alınması konusunu TM D çeşitli AVM'lerle görüşmeye başlamış. Arkadaşımız Özbey Men'in öğrendiğine göre, kira kontratlarında TL'ye geçen bir AVM henüz yok. Fakat bazı AVM'lerin kurun sabitlenmesi önerisine sıcak baktıklarını, hatta bu yönde bazı adımlar attıklarını duyduk. Ancak bu AVM yatırımcılarının da kur sabitlemesini aylık olarak uyguladıklarını öğrendik. Yani her ayın kirası ayrı bir kur üzerinden hesaplanıyormuş.


Bu arada TM D Başkanı Füsun Kuran, sadece AVM'lerde değil, caddelerde de üyelerine ait birçok mağazanın bulunduğunu belirtiyor. Kuran, bu mağazalarda da kira kontratlarının TL'ye dönmesini istediklerini, ancak bu konuda da henüz bir sonuç alamadıklarını vurguluyor.


PARA


Geri Dön