24 / 04 / 2024

AVM’lerde kira tartışması yeniden başladı!

AVM’lerde kira tartışması yeniden başladı!

Perakendede markalarla AVM yöneticileri arasındaki kira tartışması yeniden alevlendi. Dolarla kira ödeyen markalar kurdaki artış nedeniyle AVM’lerden indirim istiyor. Yapılmadığı takdirde toplu çıkışlar olabilir.



Perakendede markalarla AVM yöneticileri arasındaki kira tartışması yeniden alevlendi. Dolarla kira ödeyen markalar kurdaki artış nedeniyle AVM’lerden indirim istiyor. Yapılmadığı takdirde toplu çıkışlar olabilir.


Perakende sektöründe dolar kurundaki artış nedeniyle markalar ve AVM yönetimleri arasındaki kira tartışması yeniden alevlendi. Dövizle kira ödedikleri için Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği'ne (AYD) mektup yazarak indirim isteyen markalar, dernekten cevap bekliyor. Ancak perakendecilerin çatı kuruluşu Birleşmiş Markalar Derneği'nde de bazı fikir ayrılıkları başladı. AVM yönetimlerinin büyük metrekareli mağazaları olan markalara ciro üzerinden kira imkânı tanıdığını söyleyen bazı patronlar, "Küçük metrekareli mağazalarımız olduğu için bize bu ayrıcalık verilmiyor. Büyük firmalardan ciro üzerinden kira alınırken, bize metrekaresini 80 eurodan veriyorlar" dedi.


Perakendeciler AVM'lerden kira indirimi istedi!


AYRI BİR YAPILANMA OLABİLİR

Sektörde konuşulana göre küçük metrekareli mağazalar biraraya gelerek BMD'den bağımsız hareket etme kararı aldı. AVM yönetimlerine karşı BMD'den ayrı ve daha sert bir duruş sergilemeye hazırlanan patronlar, "İstediğimiz kira indirimini alamazsak gerekirse o AVM'den toplu halde çıkacağız" dedi. BMD Başkanı Sami Kariyo, dernek içindeki fikir ayrılıklarını doğrularken, "Küçük ya da büyük metrekareli mağazalarla ilgili yorum yapmayacağım. Ancak biz AYD'ye mektup yazdık. Geçmişte verdikleri indirim sözünü tutmalarını istiyoruz" diye konuştu.


CİRO-DOLAR HESABI

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) BMD'nin yazdığı mektuba henüz cevap vermedi. Ancak dün AVM Endeksi'nin haziran sonuçlarını açıklayan dernek, sektördeki tartışmalara yönelik olarak şu çalışmayı yaptı. AYD Başkanı Hulusi Belgü, endeksin Haziran 2016'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.5 arttığını söyledi. Cironun dolar, euro ve TÜFE karşısında yükseldiğine dikkat çeken Belgü, "Son 8 yılda AVM'lerde metrekare verimliliği 245 puana yükseldi. Yani yüzde 145 arttı. 2009'dan beri dolar yüzde 73.6, TÜFE yüzde 55.4 ve euro da yüzde 49.4 arttı. Yani son 8 yılda cirolar dolar ve euronun üzerinde arttı" dedi. Belgü, "Olağanüstü hal döneminde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ancak markalara biraz daha sakin olup gelişmeleri değerlendirmemiz gerektiğini söylüyorum. Kurdaki artış düşüşe geçebilir" diye konuştu.


Sabah


Geri Dön