26 / 04 / 2024

Lojman satışları yeniden başladı!

Lojman satışları yeniden başladı!

İhalesi ve bedel tespit çalışması devam eden kamu lojmanlarına alıcıların ilgisi artıyor. 2020'nin ilk yarısında bin 612 kamu konutu satıldı. Bakanlık askıya alınan satışlara yeniden başladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması için yeniden çalışmalara başladı. İhalesi ve bedel tespit çalışması devam eden kamu lojmanlarına alıcıların ilgisi artıyor. Bakanlık tarafından 2020 yılı başında başlatılan çalışma kapsamında bugüne kadar satılan bin 612 konuttan ekonomiye 418 milyon katkı sağlandı.

8 bin 500 kamu konutu hedefi

Koronavirüs pandemisi nedeniyle askıya alınan kamu konutları satışına yeniden başlandı. Bu zamana kadar En çok konut; Ankara, Antalya, İzmir, Mersin ve Konya’da satıldı. Bu yılın sonuna kadar bakanlığın 1.5 milyar TL değerinde 8 bin 500 kamu konutunun daha ihale yapılması planlanıyor.

Kimler katılabilir?

İhaleler kamu konutunun bulunduğu il müdürlükler tarafından yapılırken, ihaleye geçici teminat bedelini yatıran herkes katılabilecek. İhalede teklif edilen en yüksek bedel kamu konutunun satış bedeli olarak açıklanıyor.

Oturana öncelik

İhalede tespit edilen bedel üzerinden konutta oturan memura öncelikli satın alama hakkı ile yüzde 10 indirim yapılıyor ve 5, 7 ve 10 yıl süreyle ödeme seçenekleri sunuluyor. Memur, konutu satın almak istediğini idareye bildirecek ve ihale bedelini 5 yılda ödemek istemesi halinde, yüzde 20’si peşin kalan tutarı 60 ay, 7 yılda ödemek istemesi durumunda yüzde 25’i peşin kalan tutarı 84 ay, 10 yılda ödemek istemesi halinde ise yüzde 30’u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere TÜFE oranında artışlarla taksitli ödeme yapabilecek. TÜFE en fazla yüzde 12 olarak hesaplama yapılacak.

Memura taksitle satış

Kamu konutunda oturan memurun, satın almak istememesi halinde ise kamu konutu ihalede en yüksek teklif veren istekliye peşin veya yüzde 25’i peşin olmak üzere 2 yıla kadar taksitle satışı sağlanacak.

Emlak Katılım'dan lojman satışlarına finansman desteği

Emlak Katılım, kamu lojman satışlarına özel finansman desteğine kaldığı yerden devam ediyor. 120 ay vadeye kadar tüm vadelerde yüzde 0,76 oran ile konut finansmanı sunan Emlak Katılım, kamu lojmanı almak isteyenleri şubelerine bekliyor.

Faiz oranı yüzde 0,76

Kamu lojman satışlarında gerçekleştireceği finansman desteğinde oran değişikliğine giden banka, yeni oranını yüzde 0,76 olarak belirlendi. Güçlü bir şekilde geçiş yaptığımız normalleşme döneminde Emlak Katılım, başlatacağı kamu lojman satışlarının tüm vadelerinde yüzde 0,76 oranı ile konut finansmanı sunulacak.

2020'de 10 bin lojman satışa çıkacak!

Lojman kredisinde oranlar yarışıyor!

Yeni kredi paketleri lojman satışlarında geçerli mi?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön